-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 12 /16:20

Teismas kol kas leido suimti penkis įtariamuosius riaušių byloje, trys nešios apykoję

Vilniaus miesto apylinkės teismas, ketvirtadienį nagrinėjantis prokurorų prašymus suimti 26 įtariamuosius dėl riaušių prie Seimo Vilniuje sukėlimo, iki popietės leido suimti penkis asmenis, dar penkis prašymus atmetė, trimis atvejais iš pastarųjų buvo skirta intensyvi priežiūra ir šiems įtariamiesiems teks nešioti apykojes.

16 valandą su žurnalistais bendravęs teismo pirmininko pavaduotojas Mindaugas Ražanskas teigė, kad iki šiol išspręsta buvo dešimt prašymų dėl suėmimo, patenkinta – pusė.

Visi penki suimtieji – vyrai.

„Terminai suėmimo keturiems yra po mėnesį ir vienam – dešimt dienų“, – sakė jis.

Anot M. Ražansko, motyvai dėl suėmimo visais atvejais buvo tie patys.

„Teismas skirdamas suėmimą tais penkiais atvejais iš tiesų nustatė tik vieną pagrindą, tai yra, kad būdamas laisvėje įtariamasis gali trukdyti ikiteisminio tyrimo pareigūnams, kadangi gali bandyti paveikti kitus įtariamuosius, liudytojus ar nukentėjusiuosius“, – sakė teismo pirmininko pavaduotojas.

Jis taip pat teigė negalintis papasakoti apie konkrečius įtariamųjų vaidmenis riaušėse, nes tai – prokuroro prerogatyva.

„Išprovokavo riaušes ir riaušių metu ėmėsi konkrečių veiksmų priešinantis pareigūnams – mėtė akmenis, priešinosi pareigūnams ir panašiai“, – apibendrino M.Ražanskas.

Iš penkių atmestų prašymų, trimis atvejais buvo skirta intensyvi priežiūra, dviem atvejais šios kardomosios priemonės poreikio teismas neįžvelgė.

VIDEO: Naujausia informacija apie įtariamųjų riaušininkų suėmimą – teisėjo M.Ražansko komentaras

„Kitiems įtariamiesiems, kuriems teismas neskyrė intensyvios priežiūros, prokuroras skirs pats kardomąsias priemones“, – sakė teismo pirmininko pavaduotojas.

Jis taip pat pažymėjo, kad tarp išnagrinėtų prašymų nefigūravo Adelinos Sabaliauskaitės, Nendrės Černiauskaitės ar Vitoldos Račkovos pavardės.

Nagrinėti prašymus gali tekti ir po darbo

Nuotoliniu būdu nagrinėjamus prašymus dėl suėmimo teismas narplioja nuo ryto.

„Iki 14 valandos buvo išnagrinėti šeši prokuratūros prašymai dėl dviejų moterų ir keturių vyrų“, – anksčiau žurnalistams sakė teismo pirmininko pavaduotojas Mindaugas Ražanskas.

Du asmenys suimti vienam mėnesiui, o keturiems skirta intensyvi priežiūra – jie turės dėvėti apykoję, laikytis dienotvarkės.

Pasak teisėjo M.Ražansko, du asmenys suimti, nes teismas nustatė, jog yra pagrindas manyti, kad šie įtariamieji būdami laisvėje, gali trukdyti ikiteisminiam tyrimui – gali patys ar per kitus asmenis daryti įtaką kitiems įtariamiesiems, nukentėjusiesiems.

Prokuratūra visus įtariamuosius prašė suimti, teigdama, kad jie gali trukdyti tyrimui, bėgti, slėptis, daryti naujus nusikaltimus. Tačiau, pasak M.Ražansko, teisėjai nustatė, kad nėra pagrindo manyti, ką įtaria prokuratūra – įtariamieji turi šeimas, darbus, legalius pajamų šaltinius.

Įtariamųjų sulaikymo terminas baigiasi naktį. M.Ražanskas sakė, kad iki darbo dienos pabaigos visi prokuratūros prašymai turėtų būti išnagrinėti.

Prokurorai prašė suimti moterį, kuri neteista, dirba, augina mažametį vaiką. Teismas taip pat atsisakė suimti dar vieną moterį.

„Teismas nematė pagrindo ją suimti“, – sakė M.Ražanskas.

„Buvo prašoma suimti dviem mėnesiams, bet teismas paskyrė intensyvią priežiūrą dviem mėnesiams“, – BNS G.Vosyliūtė. Tai reiškia, kad šis įtariamasis nurodytą terminą turės dėvėti apykoję.

Kiti prokuratūros prašymai dėl suėmimų nagrinėjami toliau.

Kaip skelbė BNS, Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į teismą ir prašo suimti visus 26 įtariamuosius riaušių byloje.

Prašymus nuotoliniu būdu ketvirtadienį nagrinėja Vilniaus miesto apylinkės teismas.

„Įtarimai pareikšti dėl riaušių organizavimo, prašoma suimti nuo vieno iki trijų mėnesių“, – ketvirtadienį BNS sakė prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Per riaušes prie Seimo antradienio vakarą sužeista 18 pareigūnų: 12 policininkų ir šeši Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Be to, per riaušes prie Seimo suniokotos aštuonios transporto priemonės.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla neatmeta galimybės, kad įtariamųjų vykstant ikiteisminiam tyrimui daugės.

Apie 5 tūkst. žmonių antradienį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimo Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesiskiepijantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams pabandžius juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius