-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 03 /16:40

13-mečio nužudymu įtariami vaikinai pripažino kaltę, juos abu teismas leido suimti

Vilniaus apygardos prokuratūra nusprendė kreiptis į teismą ir prašyti suimti du įtariamuosius 13-mečio nužudymu. Svarstymas dėl griežčiausios kardomosios priemonės skyrimo teisme šįkart vyko ypatingumo slaptumo sąlygomis: visuomenei net akies krašteliu nėra galimybės pamatyti konvojaus atvežtų įtariamųjų. Paaiškėjo, kad abu įtariamieji kaltės neneigia. 16-metis tikina, kad atimti gyvybės nenorėjo. Teismas leido abu įtariamuosius suimti, tiesa, kardomosios priemonės laikotarpiai yra skirtingi.
Įtariamasis trylikamečio nužudymu
Įtariamasis trylikamečio nužudymu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Du įtariamuosius prašoma suimti dviem mėnesiams“, – BNS sakė prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Dėl įtariamųjų suėmimo antradienį po pietų sprendžia Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Du mėnesiai laisvės atėmimo yra maksimali kardomoji priemonė, kuri gali būti skirta nepilnamečiui (suaugusiesiems šis terminas – 3 mėnesiai).

13 val. prasidėjęs ir už uždarų durų vykęs posėdis tęsėsi apie 20 minučių, jo metu buvo sprendžiamas 16-mečio įtariamojo likimas. Verdiktą teismas skelbs pavakarę.

Rezonansinį ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras Mindaugas Jancevičius 15min sakė, kad prašo taikyti šiam įtariamajam griežčiausią kardomąją priemonę, remdamasis visais trim įstatyme numatytais pagrindais: įtariamieji gali bėgti ir slėptis nuo teismo bei pareigūnų, trukdyti bylos tyrimui, o taip pat galbūt netgi daryti naujus nusikaltimus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konvojaus mikroautobusai prie teismo
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konvojaus mikroautobusai prie teismo

Tuo metu 16-metį įtariamąjį ginanti valstybės samdoma advokatė žurnalistams sakė, kad jos ginamasis norėtų likti laisvėje. Kaltę pripažįstantis vaikinas teigia norintis lankyti sporto klubą, netgi darbuotis.

Kalbėdamas apie nužudymą, jaunuolis tikino atimti gyvybės nesiekęs, tai esą įvyko netyčia ir spontaniškai.

VIDEO: Įtariamojo 16-mečio advokatė: kaltę jis pripažįsta

Šešiolikmečiui įtariamajam valstybės paskirta advokatė Zita Malova po posėdžio atskleidė prokuroro poziciją: jis prašo įtariamuosius suimti dviem mėnesiams, nes šie gali bėgti, slėptis arba slėptis daiktinius įrodymus ar daryti naujas nusikalstamas veikas.

Įtariamasis jau pareiškė, jei teismas leis jį suimti, sprendimą advokatė turės skųsti. Jis norėtų likti laisvėje intensyviai prižiūrimas, tai reiškia, vaikščioti su apykoje.

Jis žada sportuoti, yra susiradęs sporto klubą, žada dirbti, susirado kažkokį darbą, kur planavo vasarą dirbti.

„Jam tai būtų priimtinesnė kardomoji priemonė, jis žada sportuoti, yra susiradęs sporto klubą, žada dirbti, susirado kažkokį darbą, kur planavo vasarą dirbti, – sakė advokatė. – Turi, kur gyventi, gyvena šeimoje ir galėtų, kol vyks ikiteisminis tyrimas, gyventi su motina, savo šeimoje.“

Advokatė 15min prasitarė, kad jos ginamasis ir iki šiol turėjo daugybę, tiesa, kur kas smulkesnių problemų su teisėsauga.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Advokatė Zita Malova
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Advokatė Zita Malova

Įtariamųjų 13-mečio nužudymu suėmimas teisme šįkart vyksta neregėto slaptumo sąlygomis. Konvojaus pareigūnai atvežė juos abu prie teismo tarnybinio įėjimo, kuris yra už tvorų. Į salę įtariamieji nuvesti tarnybiniais koridoriais. Stiklinės durys, per kurias bent iš tolo buvo galima matyti ir filmuoti paslapčia vežiojamus įtariamuosius, šiuo metu sostinės teisme yra užklijuoti matine plėvele.

Paprastai įtariamieji, kurių veidų nenorima rodyti, vedžiojami su kaukėmis, tačiau šiuo atveju žiniasklaidai ir visai visuomenei nesudaroma sąlygų net akies krašteliu jų pamatyti. Visiškas slaptumas motyvuojamas nepilnamečių teisių apsauga.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konvojaus pareigūnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Konvojaus pareigūnas

14 val. prasidėjo ir antrojo, 17-mečio suėmimo klausimo svarstymas. Prokuratūra tais pačiais motyvais irgi prašo jį suimti trims mėnesiams. Tuo metu jaunuolio gynėjas Jevgenijus Bogdanovas laikosi pozicijos, kad ir jo ginamasis gali laukti tyrimo pabaigos ir teismo laisvėje, tik intensyviai prižiūrimas. Advokatas J.Bogdanovas taip pat patvirtino, kad jo ginamasis savo kaltės dėl mažamečio žmogžudystės irgi neneigia: „Taip, visiškai pripažįsta.“

Kokias esmines aplinkybes apie padarytą nusikaltimą apklausų metu nurodė vyresnysis įtariamasis, teisininkas neatskleidė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Advokatas Jevgenijus Bogdanovas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Advokatas Jevgenijus Bogdanovas

Abu prokuratūros prašymus išnagrinėjusi ikiteisminio tyrimo teisėja Beatričė Bakanauskaitė savo kabinete vieną po kito rašė nutartis dėl abiejų nepilnamečių.

Pavakarę teismas paskelbė, kad pirmąjį 16-metį įtariamąjį leidžiama laikyti suimtą tiek, kiek ir prašė prokuroras – 2 mėnesius. Vyresnio įtariamojo atžvilgiu teisėja priėmė švelnesnę nutartį: kol kas jis bus suimtas tik vieną mėnesį, o ne du, kaip prašė prokuratūra.

Šiandienės Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartys dar neįsiteisėjo, formaliai per savaitę jas gali skųsti tiek suimtieji su savo gynėjais, tiek prokuratūros atstovai.

Po nutarčių paskelbimo, antradienį beveik teismo darbo dienos pabaigoje, konvojaus pareigūnai, laikydamiesi jau aprašytos griežtos konspiracijos, išvežė įtariamuosius į suėmimo kamerą.

13-metis savaitgalį galėjo būti nužudytas spontaniškai, konkretaus motyvo esą nėra.

13-metis savaitgalį galėjo būti nužudytas spontaniškai, konkretaus motyvo nėra, yra sakiusi Vilniaus policija.

„Motyvo tokio aiškaus, kad tai būtų už kažką. Manytume, kad labiau iš chuliganiškų paskatų sumuštas buvo. Manome, kad tai spontaniškas (nužudymas – BNS), iš chuliganiškų paskatų“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Vilniaus apskrities policijos viršininko pavaduotojas Mindaugas Stravinskas.

Jis sako, kad auką ir įtariamuosius siejo draugiški santykiai.

Vilniaus policija sekmadienį sulaikė kelis asmenis, įtariamus mirtinai akmeniu sužalojus paauglį. Pasak M.Stravinsko, įtariamųjų šeimos žinomos ir policijai, ir savivaldybei.

Komos būsenos trylikametis į ligoninę iš Vandentiekio gatvės Vilniuje atvežtas šeštadienį 17.30 val.

Jis patyrė galvos, veido bei viso kūno sumušimus. Vaikinas sekmadienį 6 valandą ryte mirė ligoninėje.

Kaip pareigūnams paaiškino metais vyresnis paauglys, jo draugą Vilkpėdės gatvėje sumušė du nepažįstami, maždaug septyniolikos metų asmenys, daužę nukentėjusįjį akmeniu.

Policija sako, kad atkurtas visas nusikaltimo mechanizmas, apklausti nepilnamečiai liudytojai.

Nužudytas mažametis policijai buvo irgi žinomas: jis pakliūdavo į policijos akiratį dėl miegojimo viešoje vietoje, keiksmažodžių vartojimo, pastebėtas neblaivus. Vaikas turėjo šeimą.

„Jis gyveno tam tikroje aplinkoje, kartu su kitais asmenimis pakliūdavo į policijos akiratį“, – sakė M.Stravinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius