Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 22 /17:06

Prokurorai įtaria, kad per Ūkio banką galėjo būti išplauta 13 mln. JAV dolerių, siejamų su Sergejaus Magnickio byla

Lietuvos prokurorai įtaria, kad per Ūkio banke buvusių lengvatinio apmokestinimo (ofšorinių) bendrovių sąskaitas galėjo būti išplauta 13 mln. JAV dolerių (33,7 mln. litų), kurie apgaule įgyti iš Rusijos biudžeto per teisininko Sergejaus Magnickio atskleistą pinigų grobstymo aferą.
Pinigų plovimas
Pinigų plovimas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Ūkio bankas pabrėžia, kad jo atžvilgiu joks tyrimas neatliekamas, ir žada bendradarbiauti su pareigūnais tiriant galimus nusikaltimus.

Kauno apygardos prokuroras Donatas Puzinas antradienį BNS patvirtino, kad tyrimas pradėtas gavus pareiškimą iš investicijų fondo „Hermitage Capital Management“, kuriam dirbo S.Magnitskis, atstovų.

„Tyrimas pradėtas (...) dėl to, kad 2008 metais iš Rusijos Federacijos biudžeto apgaule buvo įgytos lėšos, kurių dalis – apie 13 000 000 USD buvo pervestos į banke AB Ūkio bankas buvusių ofšorinių kompanijų sąskaitas“, – BNS pateiktame atsakyme nurodė prokuroras.

Prokuroro sprendimu laikinai apribotos nuosavybės teisės daryti pavedimus iš ofšorinių kompanijų sąskaitų, leidžiant piniginių lėšų įplaukas. Piniginių lėšų sąskaitose praktiškai nėra – ten likę tik 40 tūkst. litų, nurodė prokuroras.

Vėliau antradienį išplatintame pranešime spaudai nurodoma, kad nuosavybės teisės laikinai apribotos daugiau nei 20 ofšorinių kompanijų, kurių sąskaitos yra Ūkio banke.

Tyrimo metu apklausti banko atstovai atidarinėję šių kompanijų sąskaitas, nustatyti asmenys atidarę sąskaitas, jas valdę, teigia prokuroras.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pernai rugpjūtį Generalinėje prokuratūroje gavus „BrownRudnick“ teisinės kompanijos, atstovaujančios Hermitage Capital Management, pareiškimą.

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 216 straipsnį, kuris numato atsakomybę už nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimą.

Pernai rudenį Generalinė prokuratūra, atsižvelgiant į tai, kad verslininko Vladimiro Romanovo valdomo Ūkio banko buveinė yra Kaune, tyrimą perdavė organizuoti Kauno apygardos prokuratūrai.

Ūkio banko Valdybos pirmininkas Arnas Žalys teigė, kad banko iš prokuratūros gauti atsakymai rodo, jog tyrimas banko atžvilgiu nėra atliekamas.

„Ūkio banko vadovybė užtikrina, jog Ūkio bankas savo veikloje laikosi visų Lietuvos Respublikos įstatymų bei ES direktyvų (tame tarpe ir susijusių su pinigų plovimo prevencija), o jo veikla yra nuolat prižiūrima ir kontroliuojama atsakingų valstybinių institucijų“, – rašoma BNS atsiųstame komentare.

„Ūkio bankas visada, taip pat ir šiuo konkrečiu atveju, bendradarbiauja ir toliau bendradarbiaus su atsakingomis valdžios institucijomis įstatymų nustatyta tvarka, siekiant išaiškinti galimas nusikalstamas veikas“, – teigia A.Žalys.

Jis nurodo, kad pernai rugpjūtį iš banko pareikalauta pateikti informaciją raštu apie nurodytų įmonių sąskaitų atidarymo aplinkybes ir pinigų judėjimą šiose sąskaitose, tačiau joks tyrimas Ūkio banko ar kokių nors šio banko darbuotojų atžvilgiu nebuvo pradėtas ar atliekamas.

Investicijų fondo „Hermitage Capital“ konsultantas S. Magnitskis mirė tardymo izoliatoriuje Maskvoje 2009 metų lapkritį. Rusijos valdžia kaltino S. Magnitskį vengus mokėti mokesčius, bet jo kolegos teigia, kad baudžiamoji byla buvo sukurpta keršijant už parodymus, kad teisėsaugos institucijų darbuotojai galėjo būti susiję su jo paviešinta lėšų grobstymo schema.

S.Magnitskis tikino, kad iš Rusijos iždo buvo pagrobta 230 milijonų JAV dolerių.

Reaguodamos į šį atvejį, Jungtinės Valstijos sudarė „juoduosius sąrašus“, į kuriuos įrašyti asmenys, siejami su S.Magnitskio mirtimi. Šiems asmenims draudžiama išduoti vizas kelionei į JAV ir įšaldomos jų sąskaitos Jungtinėse Valstijose. Rusija atsakydama uždraudė JAV piliečiams įsivaikinti rusų našlaičius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius