Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorai pataria, kaip žodžiu nuginkluoti į jūsų eurus besikėsinančius nusikaltėlius

Prokuratūros atstovai linki Naujuosius metus su nauja šalies valiuta pradėti neprarandant budrumo. Pareigūnai pažėrė įžvalgų, kokiais su euro įvedimu susijusiais būdais žmonės gali būti apgaudinėjami. Patariama, kaip išvengti nusikaltėlių pinklių.
Pinigai
Asociatyvinė iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sveikindami visus su Naujaisiais metais prokuratūros atstovai linki pasitikti naująją šalies valiutą ramiai, neprarandant budrumo. Prokurorai primena tai, kas gali padėti apsisaugoti.   

Nei namuose, nei gatvėje litai į eurus nebus keičiami. Oficialiai ir teisėtai pinigai bus keičiami tik Lietuvos banke, komercinių bankų skyriuose, Lietuvos pašto padaliniuose ir kai kuriose kredito unijose.

Keičiantis pinigams tikėtina, kad nusikalsti linkę asmenys gali bandyti siūlyti pinigus „keisti tiesiai jūsų namuose/darbe“, „keisti palankesniu kursu“, „patikrinti, ar turimi eurai nepadirbti“, vykdyti litų bei eurų „perskaičiavimą“ ir „registraciją“.

Nebūkite patiklūs išgirdę šiuos bei kitus panašius siūlymus, nerodykite pašaliniams asmenims savo piniginės turinio, turimų santaupų, neįsileiskite į savo namus.

Dažnai nusikaltėlių aukomis tampa tie, kuriems vien tik pašalinio asmens pasibeldimas į duris sukelia tokį stresą, kad jie pamiršta visus iki tol girdėtus patarimus ir perspėjimus: vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės. Atsakymas „Ačiū, bet manęs ši paslauga nedomina“ jiems yra saugus būdas nutraukti rizikingą pokalbį.

Atsakymas „Ačiū, bet manęs ši paslauga nedomina“ yra saugus būdas nutraukti tokį pokalbį. Uždarius duris ir užsirakinus dera pranešti apie bandymą jus apgauti policijai – tai brandus pilietiškas poelgis, galintis padėti apsaugoti nuo nusikaltėlių patiklesnį kaimyną ar artimąjį.

Apie galimus sukčiavimo ir kitokius su valiutos keitimu susijusius nusikaltimus reiktų pasikalbėti su savo vaikais ir vyresniais šeimos nariais, paaiškinant jiems suprantama kalba, kaip ir kur bus keičiami litai į eurus, kas jūsų šeimoje tuo pasirūpins.

Labai dažnai tokio pobūdžio nusikaltėlių aukomis tampa tie, kuriems vien tik pašalinio asmens pasibeldimas į duris sukelia tokį stresą, kad jie pamiršta visus iki tol girdėtus patarimus ir perspėjimus. Ypač tai būdinga vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tad namuose pravartu pakabinti gerai matomą priminimą, kaip elgtis ir ką atsakyti nesukeliant pavojaus nei sau, nei savo turtui, jei pašaliniai asmenys kreiptųsi į juos bet kokiu su pinigais susijusiu klausimu.

Jei namuose laikomos grynųjų pinigų sumos, bus saugiau, jei dėl amžiaus ar kitų ypatybių užmaršesni, jautresni, patiklesni šeimos nariai tiesiog nežinos, kur jie saugomi.
Nukentėjus nuo sukčių reikia nedelsiant kreiptis į policiją. Pareiškimą galimą pateikti tiesiogiai kreipiantis į artimiausią policijos komisariatą arba per portalą e-policija – tai tikrai patogu tiems, kas naudojasi kompiuteriu ir internetu.

Pradėjus atsiskaitinėti eurais saugiau didesnės vertės kupiūras į smulkesnės vertės pinigus išsikeisti bankuose ar prekybos centrų kasose – visur, kur kasininkai specialią įranga gali patikrinti kiekvieną į jų rankas patenkančią kupiūrą. Atsiskaitant turgavietėse ar panašiose vietose, kur tokios galimybės nėra, didesnė tikimybė su grąža gauti ir padirbtų pinigų. Monetos padirbamos rečiau, nei popieriniai pinigai, pažymima Lietuvos prokuratūros atstovų parengtame pranešime.

Visais atvejais, kai kyla įtarimas, kad bandoma atsiskaityti padirbtais pinigais, kviečiama policija, o įtarimus sukėlę pinigai perduodami miesto ar rajono policijos komisariatui. Padirbtus pinigus turėjęs asmuo privalo pateikti paaiškinimą, kur, kokiomis aplinkybėmis jam į rankas pateko įtarimus sukėlę pinigai. Visi šie paaiškinimai kruopščiai tikrinami ir tik išsiaiškinus visas abejones priimami  atitinkami procesiniai sprendimai – pradedamas ikiteisminis tyrimas arba atsisakoma jį pradėti, pateikiami įtarimai tam asmeniui arba ne. Nepadarius nieko nusikalstamo, baimintis teisėsaugos atliekamų procedūrų tikrai nereikia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius