Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Ignalinos atominėje elektrinėje

Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Ignalinos atominėje elektrinėje (IAE), BNS penktadienį patvirtino prokuratūros atstovas.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tyrimas pradėtas po dabartinės elektrinės administracijos kreipimosi dėl galimai „neskaidraus ir neefektyvaus“ jėgainės eksploatavimo nutraukimui skirtų lėšų panaudojimo 2003–2009 metais.

Prokuratūros atstovas spaudai Gintautas Stalnionis BNS sakė, kad tyrimą atlikti pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybai.

„Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 1 dalį“, – sakė prokuratūros atstovas.

Ši norma numato atsakomybę už valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimą, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo.

Už tai numatytas laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Prieš savaitę viešai išplatintame IAE administracijos pranešime teigiama, kad galimai nusikalstami veiksmai gali atnešti dešimtis milijonų litų nuostolių ir diskredituoti Lietuvą prieš Europos Sąjungą (ES), kuri parėmė 2009 metų pabaigoje uždarytos elektrinės eksploatavimo nutraukimo darbus.

Anot pranešimo, yra įtarimų, jog buvusios Ignalinos AE vadovybės ir kitų darbuotojai nusikalstami veiksmai galėjo lemti naujos laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos projekto (B1 projektas) vėlavimą ir brangimą.

Skunde teigiama, kad tuometinė IAE vadovybė ignoravo nepriklausomų ekspertų komisijos išvadą, jog konsorciumo GNS-NUKEM pasiūlymas neatitinka viešųjų pirkimų konkurso techninės specifikacijos reikalavimų ir pasirašė sutartį dėl projekto B1 įgyvendinimo su konsorciumu GNS-NUKEM.

Teigiama, kad 2005 m. pasirašyta ir 2009 m. pakeista sutartis buvo sudaryta pažeidžiant įstatymus, Ignalinos AE įstatymus, darbo reglamentą. Teigiama, kad dėl projekto B1 vėlavimo 2-ojo bloko reaktoriuje ir abiejų blokų baseinuose tebėra laikomas kuras, o IAE dėl tokio vėlavimo patiria papildomas išlaidas, kurios preliminariais skaičiavimais sudarys apie 56 mln. litų.

Anot Ignalinos AE vadovybės, projekto vėlavimas, išaugusi projekto kaina, komerciniai ginčai su rangovu suteikia ES institucijoms galimybę kelti klausimą dėl galimai neskaidraus ir neefektyvaus iki šiol IAE eksploatacijos nutraukimui skirtų lėšų panaudojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius