Prokurorai vėl kartoja, kad Kedys mirė paspringęs, o jo kūnas sužalotas po mirties

Generalinė prokuratūra gavo Lietuvos specialistų atsakymus į jo motinos Laimutės Kedienės pateiktus klausimus.
Drąsius Kedys
Drąsius Kedys / M.Patašiaus/ „Lietuvos rytas“ nuotr.
Temos: 1 Pedofilija

Pirmadienį Generalinėje prokuratūroje gauta Valstybinės teismo medicinos tarnybos prie Teisingumo ministerijos specialistų komisijos išvada, kurioje atsakyta į nukentėjusiosios Laimutės Kedienės šių metų rugsėjo 16 d. pateiktus papildomus 20 klausimų dėl jos sūnaus D.Kedžio mirties aplinkybių.

Pasak specialistų, atsakymai tik patvirtina ir patikslina ankstesnės ekspertizės, darytos liepos 14 d., išvadą, kurioje nurodyta, kad Drąsius Kedys mirė nuo uždusimo, užkimšus kvėpavimo takus svetimkūniais – žolės (švendrės lapu) ir skrandžio turiniu. Atsakymai taip pat neprieštarauja papildomai Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialistų išvadai, gautai šių metų rugpjūčio 13 d., kuri patvirtino, kad sužalojimų D.Kedžiui padaryta po mirties, rašoma pirmadienį Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime žiniasklaidai.

Supažindinus L.Kedienę su šiandien gauta išvada, bus pradėta teismo medicinos ekspertizės skyrimo užsienyje procedūra, kuri negalėjo būti skirta iki šiol dėl L.Kedienės papildomų klausimų Lietuvos ekspertams, nors tai Generalinė prokuratūra norėjo padaryti dar šią vasarą.

Generalinė prokuratūra pasiūlymą susipažinti su specialistų išvada ir kita surinkta ikiteisminio tyrimo medžiaga L.Kedienei išsiuntė šiandien, t. y. spalio 11 d.

15min.lt archyvo nuotr./Ekspertas apžiūri D.Kedžio galvą
Ekspertas apžiūri D.Kedžio galvą.

Kokios šalies ekspertai atliks ekspertizę – spręs teismas. Užsienio ekspertus teismui pasiūlyti turi teisę ir nukentėjusioji, susipažinusi su minėtais Lietuvos ekspertų atsakymais. 

Kedžio mirties aplinkybių tyrimo chronologija

Prokuratūros atstovai tuo pačiu primena įvykių chronologiją, kaip vyksta ikiteisminis tyrimas dėl D.Kedžio mirties priežasties nustatymo. 

2010 m. balandžio 17 d. apie 11.30 val. Kauno rajono policijos komisariate gautas pranešimas apie Kauno rajone, Samylų seniūnijoje, netoli Šlienavos kaimo, ant Kauno marių kranto rastą nenustatyto vyriškio lavoną ir šalia jo gulintį pistoletą. Tą pačią dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas Nr. 65-1-00459-10 mirties priežasčiai nustatyti, atlikti neatidėliotini ikiteisminio tyrimo veiksmai, pradėtos tapatybės nustatymo procedūros.

2010 m. balandžio 20 d. nenustatytos tapatybės vyro lavonas buvo atpažintas kaip D.Kedys. Atlikti atpažinimo veiksmai, duota užduotis specialistams atlikti lavono komisijinį tyrimą.

2010 m. balandžio 21 d. ikiteisminis tyrimas perduotas Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorams, sudaryta tyrimo grupė. Valstybinės teismo medicinos tarnyba prie Teisingumo ministerijos lavono tyrimui atlikti sudarė komisiją iš 5 specialistų, turinčių aukštąjį universitetinį medicininį išsilavinimą, teismo medicinos gydytojų specialybę ir kvalifikacijas mirusių žmonių kūnų ir jų dalių bei gyvų asmenų ekspertizėms atlikti.

2010 m. balandžio 22 d. paskelbta pirminiais tyrimais nustatyta preliminari D.Kedžio mirties priežastis – paspringimas skrandžio turiniu, kraujyje ir šlapime rastas etilo alkoholis – apie 3,6 promilės.

2010 m. liepos 14 d. gauta Valstybinės teismo medicinos tarnybos prie Teisingumo ministerijos specialistų išvada, kurioje nurodyta, kad Drąsius Kedys mirė nuo mechaninės asfikcijos (uždusimo) užkimšus kvėpavimo takus svetimkūniais – žolės (švendrės lapu) ir skrandžio turiniu. Ant lavono rasti nedideli linijiniai nubrozdinimai dešiniame rieše ir veide kartu su netaisyklingų formų nubrozdinimais kaktoje ir nedidele (mažesne nei 1 cm skersmens) kraujosruva dešiniajame paakyje, šie sužalojimai padaryti po mirties. D.Kedys mirė maždaug 1–1,5 paros iki jo lavono apžiūros radimo vietoje (2010-04-17 14 val.), prieš mirtį jis buvo vartojęs daug alkoholinių gėrimų, jam galėjo būti nustatytas sunkus girtumo laipsnis. Taip pat organizme rasta raminamųjų ir migdomųjų vaistų, kurių koncentracija nėra toksinė. Tai rodo, kad vaistai galėjo būti vartojami nerimui slopinti ir nemigai gydyti.

2010 m. liepos 15 d. bylą tiriantis prokuroras davė specialistams užduotį atlikti papildomą komisijinį tyrimą, kurio tikslas – išsiaiškinti pomirtinių sužalojimų pobūdį ir nustatyti, kaip jie galėjo atsirasti.

2010 m. rugpjūčio 13 d. gauta papildoma Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialistų išvada dar kartą patvirtino, kad sužalojimų D.Kedžiui padaryta po mirties. Spesialistai nurodė, kad dalis sužalojimų galėjo atsirasti veidu remiantis į ant žemės esančius nelygumus, neatmetama sužalojimų padarymo galimybė apžiūros įvykio vietoje metu, transportuojant ir apžiūrinėjant.

2010 m. rugpjūčio 13 d. Generalinėje prokuratūroje priimtas sprendimas kreiptis į užsienio ekspertus su prašymu atlikti D.Kedžio lavono ekspertizę.

2010 m. rugsėjo 16 d. prokuroras patenkino nukentėjusiosios L.Kedienės prašymą, kuriame nurodyta, kad tam, jog ji galėtų tinkamai realizuoti savo, kaip nukentėjusiosios, procesines teises ir suformuluoti esminius klausimus užsienio ekspertams, yra priversta prašyti, prieš kreipiantis į užsienio ekspertus, pavesti D.Kedžio kūną tyrusiems Lietuvos specialistams atsakyti į pateikiamus 20 klausimų. Patenkinus tokį prašymą ekspertizės skyrimo užsienyje procedūras bus galima pradėti vos gavus Lietuvos specialistų išvadą ir su ja susipažinus nukentėjusiajai.

2010 m. spalio 11 d. gauta papildoma Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialistų komisijos išvada į nukentėjusiosios L.Kedienės pateiktus papildomus 20 klausimų dėl D.Kedžio mirties aplinkybių. Specialistų atsakymai dar kartą patvirtino ir patikslino liepos 14 dienos ekspertizės išvadą, kurioje nurodyta, kad D.Kedys mirė nuo uždusimo, užkimšus kvėpavimo takus svetimkūniais – žolės (švendrės lapu) ir skrandžio turiniu. Šios išvados atsakymai taip pat neprieštarauja rugpjūčio 13 dienos išvadai, kuri patvirtino, kad sužalojimų D.Kedžiui padaryta po mirties.

15min.lt archyvo nuotr./Tai bene pati neutraliausia ir dar specialiai retuauota D.Kedžio kūno nuotrauka ia tų, kurias neužmaskuotas demonstruoja kovotojo su pedofilais sekėjai.
15min.lt archyvo nuotr./Tai bene pati neutraliausia ir dar specialiai retušuota D.Kedžio kūno nuotrauka iš tų, kurias neužmaskuotas viešai rodė kovotojo su pedofilais sekėjai. Jų nuomone, akivaizdu, kad vyrą nužudė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius