-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuroras apie prievartavimo bylą Jurbarke: 17-metis prisipažino tik išgirdęs, ką kalba apklausiama mergaitė

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos prokuratūra pranešė, jog teismą pasiekė šalyje nuaidėjusi seksualinio smurto Jurbarke byla. Kaltinimai pareikšti 17-mečiui jurbarkiškiui, kuris per moksleivių vakarėlį žiauriai sumušė, išprievartavo ir pasikėsino išžaginti dešimtokę. Mergaitei sutrikdyta tiek fizinė, tiek psichinė sveikata. Kaltę vaikinas pripažino tik baigiamojoje tyrimo stadijoje, kuomet jam girdint buvo apklausta nukentėjusi mergina.
Aurelijus Stanislovaitis
Aurelijus Stanislovaitis / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Pasak apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Aurelijaus Stanislovaičio, 17-mečiui kaltinimai pareikšti dėl trijų nusikalstamų veikų – dvi iš jų sunkios seksualinio pobūdžio nusikalstamos veikos, kurių viena – seksualinis prievartavimas, o kita veika nutrūko pasikėsinimo stadijoje, tai pasikėsinimas išžaginti.

Ekspertai nustatė, jog mergaitei buvo sutrikdyta tiek fizinė, tiek psichinė sveikata. Įvertinta, jog sveikatos sutrikdymas yra nesunkus. Prokuroro pavaduotojas taip pat pabrėžė, jog iki šiol teisinėje praktikoje nebuvo atvejų, kad toks sveikatos sutrikdymas būtų įvertintas kaip sunkus.

„Seksualinio pobūdžio nusikaltimais buvo padaryta žala mergaitės psichikai. Jai nustatytas potrauminio streso sutrikimas. Tai įvertinta kaip nesunkus sveikatos sutrikdymas, atskira nusikalstama veika, sužalojant jos psichiką“, – sakė A.Stanislovaitis.

Prokuratūros nuotr./Prokuratūra
Prokuratūros nuotr./Prokuratūra

Už minėtus sunkius nusikaltimus Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki dešimties metų. Minimali riba yra treji metai. Sunkinančia aplinkybe gali būti laikoma, jog nepilnametis buvo neblaivus. Jo kraujyje nustatyta daugiau kaip viena promilė alkoholio.

„Kadangi kaltinamasis veiką padarė būdamas nepilnamečiu, riba mažinama dvigubai. Nuo 1,5 iki 10 metų turime sankcijos ribas, kuriose teismas turėtų rasti galimybę paskirti teisingą bausmę, – situaciją komentavo prokuroro pavaduotojas, pabrėždamas, jog vargu ar šioje byloje galima rasti argumentų kaltinamojo atleidimui nuo baudžiamosios atsakomybės.“

Nuo 1,5 iki 10 metų turime sankcijos ribas, kuriose teismas turėtų rasti galimybę paskirti teisingą bausmę, – sakė A.Stanislovaitis.

Jo teigimu, viešumoje vis eskaluojama žinia, jog įtakingi vaikino tėvai situaciją užglaistys, neturi jokio pagrindo. Prokuroro teigimu, tėvai pagal savo galimybes užtikrino vaiko gynybą, tai yra nusamdė advokatą. Kadangi merginos gydymo išlaidos perkopė 3 000 eurų ir Valstybinė ligonių kasa (VLK) siekė prisiteisti gydymo išlaidas iš kaltinamojo, tarp jo ir VLK sudarytas susitarimas dėl išlaidų kompensavimo. Našta nuguls ant nepilnamečio tėvų pečių. Nukentėjusioji ar jos atstovas kol kas šioje byloje reikalavimo dėl žalos atlyginimo nėra pareiškę.

Prisipažino tik baigiantis tyrimui

Paklaustas, ar vaikinas atsiprašė ir pripažino nusikaltimus, A.Stanislovaitis teigė, jog pripažinimas įvyko baigiamojo proceso stadijoje.

„Kaltinamasis baigiamojo proceso stadijoje pripažino visus jam inkriminuotus kaltinimus. Tai proceso nelengvina, nes prisipažinimas buvo baigiamojo proceso stadijoje, jau apklausus beveik tris dešimtis liudytojų, atlikus objektų tyrimus, ekspertizę ir apklausus netgi nukentėjusiąją mergaitę teisme, kai apklausoje dalyvavo ir įtariamasis.

Jo pripažinimas buvo po šio proceso veiksmų, – pasakojo prokuroro pavaduotojas. – Kadangi teisminio bylos nagrinėjimo metu posėdis vyks teisme, galbūt kaltinamasis galės išsakyti atsiprašymą. Labai abejoju, kad galės tiesiogiai nukentėjusiajai išsakyti, nes paprastai nepilnamečiai nukentėjusieji į teismo posėdį nekviečiami. Tiesiogiai negalės išsakyti. Procese jam skirta kardomoji priemonė neleidžia tiesioginio kontakto su nukentėjusiąja. Kad netiesiogiai būtų išsakęs atsiprašymą byloje nėra užfiksuota.“

Tiesa, viešumoje pasirodė informacija, jog visgi mergina ir jos šeima sulaukė atsiprašymo, kuris nugulė atsiųstame laiške.

Kad netiesiogiai būtų išsakęs atsiprašymą, byloje nėra užfiksuota.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai apklausė apie 30 liudininkų, dauguma jų – nukentėjusiosios bendraklasiai, dalyvavę šventėje.

Šiuo metu vaikinui skirtos keturios kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas, tėvų priežiūra ir intensyvi priežiūra.

Vakarėlis baigėsi smurtu

Jurbarkas dėmesio centre atsidūrė po žinios apie vieną žinomą miestelio sportininką, kuris per moksleivių vakarėlį žiauriai sumušė ir išprievartavo dešimtokę.

Po vakarėlio dešimtoje klasėje besimokanti septyniolikametė atsidūrė Kauno klinikų reanimacijoje.

Merginai smarkiai pažeista trachėja, išmušti šeši dantys, sutrupintas žandikaulis bei nustatyta stipri kaklo trauma.

Įtariama, kad smurtavęs jaunuolis yra kovų menų prizininkas, lankė sporto klubą „Pantera“.

Abu įtariamojo jaunuolio tėvai yra vietiniai politikai – jaunuolio tėvas buvo įtariamas balsų pirkimu 2015 metų savivaldybių rinkimuose, 2016 metais išteisintas, 2019 metų savivaldybių rinkimuose dalyvavo su Darbo partijos sąrašu, o mama – 2015 metais taip pat dalyvavo rinkimuose su Darbo partija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius