Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 12 /18:56

Prokuroras Artūras Urbelis: „Nužudė gražią gimstančią šeimą“

Sekmadienį teismas leido suimti keturis įtariamuosius Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje. Po teismo posėdžių prokuroras Artūras Urbelis nutarė apžvelgti, jo žodžiais tariant, itin sunkią savaitę. A.Urbelio teigimu, pastarosios savaitės įvykiai dramatiškai pakeitė dviejų Žemaitijos šeimų gyvenimą ir sukrėtė beveik visus Lietuvos gyventojus.
Artūras Urbelis
Artūras Urbelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Prabangiu 2016 m. laidos automobiliu „Audi A7“ Ieva Strazdauskaitė kovo 5 d. apie 16.30 val. išvyko iš Plungės, kur savaitgalį lankė tėvus.
  • 25 metų mergina planavo grįžti į Vilnių pas sužadėtinį, kurio tėvas yra klestintis Plungės regiono verslininkas.
  • Pavakarę, plungiškei pasiekus Elektrėnus, dingo jos mobilusis ryšys.
  • Naktį iš sekmadienio į pirmadienį „Audi A7“ rastas miško vietovėje prie Žeimių (Jonavos r.).
  • Kovo 10 d. paaiškėjo, kad I.Strazdauskaitė buvo nužudyta būtent dėl automobilio. Aukos kūnas buvo atkastas Kėdainių rajone.
  • Sulaikyti 6 įtariamieji romų tautybės vaikinai, dauguma jų iš Kėdainių.

„Praėjo labai sunki savaitė“, – atsidusęs kreipėsi į žurnalistus Generalinės prokuratūros atstovas Artūras Urbelis.

Jis sekmadienį po pietų prisijungė prie kolegos Ginto Ivanausko, kuravusio įtariamųjų suėmimus Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje. Keturis įtariamuosius Vilniaus miesto apylinkės teismas leido suimti.

A.Urbelis kalbėjo apie tai, kad savaitės senumo įvykiai kardinaliai pakeitė dviejų šeimų gyvenimą.

„Nužudė gražią gimstančią šeimą“, – esmę apibūdino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras, prisidėjęs prie „Tulpinių“ gaujos sutriuškinimo ir tyręs daugelį kitų rezonansinių nusikaltimų.

VIDEO: Prokuroras paaiškino, kodėl du įtariamieji I.Strazdauskaitės nužudymo byloje paleisti

Linkėjo stiprybės sužadėtiniui

Jis prisipažino, kad nors įstatymai įpareigoja teisėsaugininkus nerodyti didelių emocijų, likti nešališkam šiomis aplinkybėmis buvo neįmanoma. A.Urbelis palinkėjo stiprybės sužadėtinės netekusiam jaunam vyrui ir užjautė visą nužudytosios Ievos šeimą.

Kaip anksčiau pasakojo 15min, 25 metų plungiškė I.Strazdauskaitė senokai artimai bendravo su klestinčio Plungės verslininko sūnumi Gediminu. Pora mokėsi ir dirbo sostinėje, pastaruoju metu jau kartu gyveno, o ateinančią vasarą planavo susituokti.

Būtent mylimojo automobiliu „Audi A7“ mergina užpraėjusį sekmadienį buvo parvykusi į tėviškę aplankyti tėvų.

A.Urbelis kelis sykus padėkojo tiek milžinišką darbą padariusiems teisėsaugos pareigūnams, tiek policijai talkinusiems pilietiškiems gyventojams.

Jis pažymėjo, kad įvykis, nors ir turėjęs nepataisomų pasekmių, subūrė dalį visuomenės. „Bendruomenė yra tvirta. Reikiamu momentu valstybės piliečiai gali susitelkti“, – pasidžiaugė prokuroras.

Nusikaltimą atskleisti padėjusį tyrimą A.Urbelis pavadino nerealiu.

Buvo stebimas probacijos pareigūnų

„Teismas pilnai tenkino prokurorų pareiškimus ir visiems keturiems įtariamiesiems buvo paskirtos kardomosios priemonės – suėmimas maksimaliam trijų mėnesių terminui“, – BNS cituoja prokurorą.

Pasak jo, suėmimas šiems įtariamiesiems skirtas, nes jie galėjo slėptis nuo teisėsaugos, trukdyti vykdomam tyrimui arba toliau daryti nusikaltimus.

Pareigūnai neprašė skirti suėmimo likusiems dviem įtariamiesiems, nes nustatė, kad jie su I.Strazdauskaitės nužudymu nėra susiję.

„Nei žinojo, nei slėpimas, nei nepranešimas, nei betarpiškas dalyvavimas, nei bendrininkavimas, jokių sąsajų su tuo nėra“ – kalbėjo A.Urbelis.

Nesuimtiems įtariamiesiems paskirta kita kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

A.Urbelis taip pat patvirtino, kad vienas iš įtariamųjų šioje byloje buvo stebimas probacijos pareigūnų, nes anksčiau buvo nuteistas lygtinai.

Nusikaltėlių vaidmenų dar nežino

Kitas Generalinės prokuratūros prokuroras Gintas Ivanauskas žurnalistams teigė, kad teisėsaugos pareigūnai neturi tikslių duomenų, kaip įtariamieji galėjo būti pasiskirstę vaidmenimis vykdant nusikaltimą.

Teisėsaugos pareigūnai kol kas neturi tikslių duomenų, kaip įtariamieji galėjo būti pasiskirstę vaidmenimis vykdant nusikaltimą.

Jis taip pat nurodė, kad tyrimo metu pareigūnai analizuoja pastaruosius panašius nusikaltimus ar jų bandymus, siekiant išsiaiškinti, ar įtariamieji I.Strazdauskaitės nužudymo byloje negali būti susiję su daugiau nusikaltimų.
Keturių suimtų įtariamųjų veidus sekmadienį teisėsaugos pareigūnai kruopščiai slėpė. Ant jų veidų buvo uždėtos kaukės, pareigūnai nuo kamerų juos saugojo gyva siena.

Prokurorai teigė, kad nepaviešinti įtariamųjų veidų ir tapatybių siekiama, kad teisėsauga ateityje neprarastų įtariamųjų atpažinimo kaip įrodymo.

„Žinojimas ir įrodymai yra du skirtingi dalykai“, – sakė A.Urbelis.

Mirties priežastis žinoma, bet neskelbiama

Jis ir prokuroras G.Ivanauskas ragino žiniasklaidą nesuderinus su prokuratūra neviešinti ir kitų ikiteisminio tyrimo duomenų, nes jie gali pakenkti tyrimo sėkmei.

Teisėsauga teigia, kad I.Strazdauskaitė buvo nužudyta prieš savaitę sekmadienio vakarą, siekiant pagrobti jos automobilį. Merginos kūnas rastas užkastas Kėdainių rajone. Pareigūnai jį aptiko penktadienį, tą pačią dieną buvo sulaikyti įtariamieji.

Įtariamiesiems mintis nužudyti I.Strazdauskaitę esą kilo spontaniškai.

A.Urbelis teigė, jog teisėsaugai jau yra žinomos I.Strazdauskaitės mirties priežastys, tačiau jos nebus viešinamos, kol tyrimo nepabaigs teismo medicinos ekspertai, nebus įsitikinta, kad tai nepakenks ikiteisminiam tyrimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius