-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuroras: Medininkų pareigūnus nužudė Konstantinas Michailovas ir dar du buvę Rygos OMON pareigūnai

1991-ųjų liepos 31-osios ankstyvą rytą Medininkuose šešis Lietuvos sieną saugojusius pareigūnus nužudė ir dar du sunkiai sužeidė trijų Rygos OMON pareigūnų grupė, kurioje buvo ir vienintelis šiuo metu teisiamas Konstantinas Michailovas (buvęs Nikulinas), teigia prokuroras.
Konstantinas Michailovas su advokatu
Konstantinas Michailovas su advokatu. / Broniaus Jablonsko nuotr.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismo posėdyje Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius teigė, kad K.Michailovas įvykdė Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 ir 5 punktuose numatytą nusikaltimą – ten numatyta atsakomybė už dviejų ar daugiau asmenų nužudymą dėl jų tarnybos vykdymo.

Minėtas straipsnis numato laisvės atėmimo bausmę nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos.

Pasak teisėsaugininko, nužudyti Medininkų pareigūnus buvo suburta trijų rygiečių grupė, kurią sudarė K.Michailovas, Andrejus Laktionovas ir Aleksandras Ryžovas. Jiems įvykdyti nusikaltimą liepė jų vadas Česlavas Mlynikas.

R.Stankevičius tvirtino, jog iki 23 val. Č.Mlynikas parinko minėtuosius tris pareigūnus. Jiems buvo įsakyta vykdyti į Medininkus nužudyti Lietuvos pareigūnus. Pats Č.Mlynikas su kai kuriais karininkais išvyko į Rygą.

K.Michailovas, anot prokuroro, sutiko ir susitarė su A.Laktionovu ir A.Ryžovu įvykdyti įsakymą ir apie 24 val. išvyko į Medininkus. Juos vežė kitas OMON pareigūnas Tadeušas Gudanecas ir dar vienas Vilniaus OMON pareigūnas. Pasak teisėsaugininko, užpuolimas prasidėjo apie 4–5 val.

Pasak prokuroro, K.Michailovas siekė įbauginti tolėliau, apie 50 metrų nuo posto buvusius kelių policijos darbuotojus: Juozą Janonį ir Algirdą Kazlauską, todėl šovė į automobilį, kuriame sėdėjo pirmasis. Du šūviai pataikė J.Janoniui į pilvą.

Tokiu būdu buvo sulaikyti keli policijos pareigūnai.

Tuo tarpu A.Laktionovas ir A.Ryžovas sulaikė likusius šešis Lietuvos pareigūnus, kurie taip pat buvo susiskirstę į dvi grupeles: viena buvo vagonėlyje, kita – šalia jos.

Lietuvos pasieniečiai buvo suvaryti į poste esantį namelį, kur buvo šauta ne mažiau 13 šūvių. Pasak R.Stankevičiaus, pasieniečiams buvo šauta į galvas.

Užpuolimo metu buvo nužudyti Vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento greitojo reagavimo rinktinės „Aras“ policininkai Mindaugas Balavakas ir Algimantas Juozakas, Policijos departamento Kelių policijos valdybos policininkai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas, Muitinės departamento Vilniaus muitinės inspektoriai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius.

Sunkai sužeistas Vilniaus muitinės inspektoriaus Ričardas Rabavičiaus mirė rugpjūčio 2-ąją. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas Tomas Šernas.

Pirmieji įvykdytą nusikaltimą liepos 31-osios ryte pastebėjo sutuoktiniai Meškovskiai, vykę keliu Minskas-Vilnius. Būtent jie, anot prokuroro, pirmieji pamatė nužudytus pasieniečius, vis dar gyvus buvusius R.Rabavičių ir T.Šerną, pirmasis buvo kambario viduryje, antrasis – prie sienos.

Pasak jų, jie galėjo būti Medininkuose apie 6.30 val.

Apie nelaimę buvo pranešta iš netoliese buvusios degalinės medikams.

„Užpuolę asmenys suvokė, kad užpuolė valstybinę įstaigą, šaudė į uniformuotus asmenis“, – tvirtino teisme kitas valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas. Pasak pareigūno, užpuolikai žinojo, kad kai kurie iš pasieniečių turėjo ginklus.

Jis tikino, kad Lietuvos pasieniečiai darbo vietoje buvo nužudyti tyčia.

Kaltinamąjį aktą prokurorai turėtų tęsti skaityti kitą pirmadienį. Tuomet galimai paaiškės ir K.Michailovui siūloma bausmė.

Po posėdžio K.Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius neslėpė pasipiktinimo prokurorų teiginiais ir tvirtino, kad trečiadienį išsakyta kaltinamojo versija apie liepos 31-osios ryte Vilniaus OMON'o bazėje buvusį būrį kariškių, kurie, kaip sakė pats K.Michailovas, atkreipė jo dėmesį desantininkų kuprinėmis, buvo išsakyta teisme, o ne anksčiau, nes teisėsaugininkai to neklausė.

„Visą laiką K.Michailovo apklausa buvo formuojama tokiu būdu, stengiantis sukelti jo pasipiktinimą ir nuėjimą į akląją gynybą: jei jūs manęs nenorite girdėti, klausyti (...) jis sakydavo, aš neturiu apie ką kalbėti (...) Už tai jis ir sakė, kad parodymus duosiu teisme“, – tvirtino advokatas.

K.Michailovas kol kas yra vienintelis įtariamasis, kuris stojo prieš teismą dėl Lietuvos pareigūnų žudynių Medininkų pasienio poste. Kitus įtariamuosius Rusija atsisako išduoti.

Kaltinamasis 2007 metais buvo sulaikytas Latvijoje ir perduotas Lietuvai. Nuo to laiko K.Michailovas yra suimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius