Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 04 /09:30

Prokuroras: visuomenės interesas bus pažeistas, jei H.Daktaras bus perkeltas į pataisos namus

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Marius Zupkauskas prieštarauja iki gyvos galvos nuteisto Henriko Daktaro perkėlimui iš Lukiškių kalėjimo į pataisos namus ir teigia, kad pirmiausia turi būti paisoma visuomenės interesų.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Visuomenės interesas bus pažeistas, jei Henrikas Daktaras bus perkeltas į pataisos namus“, – teismo posėdyje sakė prokuroras

Teismo trijų teisėjų kolegija penktadienį išnagrinėjo prokuratūros skundą, kuriuo siekiama panaikinti žemesnės instancijos teismo sprendimą perkelti H.Daktarą į pataisos namus. Nutartis bus skelbiama 14 valandą. Šio teismo sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

Prokuroro samprotavimai prieštarauja jos pačios pozicijai ir išeina už jos kompetencijos ribų.

Į teismo posėdį atvežtas nuteistasis, jam atstovauja du advokatai – Kristupas Ašmys ir Vytautas Sirvydis. Jie savo kalboje kritikavo nenuoseklią prokuratūros poziciją dėl H.Daktaro perkėlimo. Advokatai teismui taip pat pateikė kitų teismų sprendimus, kuriais pripažinta, kad jų kliento kalinimas Lukiškėse prilygsta kankinimui, o nesuteikiant ilgalaikių pasimatymų su šeima, pažeidžiamos teisės.

„Pirmos instancijos teismo sprendimas ne tik formalus bet ir individualus. Prokuroro samprotavimai prieštarauja jos pačios pozicijai ir išeina už jos kompetencijos ribų“, – sakė advokatas V.Sirvydis Jis prašo palikti galioti apylinkės teismo nutartį.

Vilniaus miesto apylinkės teismas liepos 7 dieną priėmė nutartį, kuria nuteistąjį tolesniam bausmės atlikimui nusprendė perkelti į Pravieniškių pataisos namus, čia bausmę atlieka ir daugiau nuteistųjų iki gyvos galvos. Prokuratūra iš pradžių neprieštaravo H.Daktaro perkėlimui į Pravieniškes, tačiau vėliau apsigalvojo ir parašė apeliacinį skundą aukštesnės instancijos teismui.

„Kada aš pasitaisysiu? Gal kitame pasaulyje? Man jau ne 20 metų, aš jau senelis. Jei žmogus suklydo, jam reikia padėti,“ – išklausęs prokuroro kalbos sakė H.Daktaras.

Prokuroras M.Zupkauskas pabrėžė, kad kaunietis nuteistas kaip nusikalstamo pasauli lyderis, teismo teisė, o ne pareigaa jį perkelti į pataisos namus. „Už itin sunkius nusikaltimus nuteistas, tik dešimt metų atliko. Įstaiga teigiamai charakterizuoja, tačiau jo veikla – jo paties tobulėjimui, nežiūrima į visuomenės ir nukentėjusiųjų interesus. Jis nežengė nė vieno žingsnio. Kokia bausmės paskirtis? Ar jis ėmėsi žingsnių dėl žalos atlyginimo? Sako, kad negali įsigyti kalėjime geresnių prekių – viskas į save nukreipta, jokio pasitaisymo – tik būdai sušvelninti savo padėtį. Taip negali būti teisinėje valstybėje. Per anksti perkelti į pataisos namus, jo elgesys dar nėra toks“, – sakė prokuroras.

Laisvės atėmimo bausmė – ką tai reiškia? Tai reiškia, kad kad laisvė yra apribota.

Jis pripažino, kad prieštarauja H.Daktaro ilgalaikius pasimatymams su žmona.

„Laisvės atėmimo bausmė – ką tai reiškia? Tai reiškia, kad kad laisvė yra apribota. Jis negalės gyventi su žmona, vaikais, bausmė už tai, ką padarė, turi būti atlikta“, – sakė M.Zupkauskas.

Iki gyvos galvos už nužudymą ir kitus sunkus nusikaltimus nuteistas 59 metų H.Daktaras dabar kali Lukiškių tardymo izoliatoriuje Vilniuje. Pagal nustatytą tvarką po 10 metų kalinimo nuteistieji gali būti iš Lukiškių perkeliami į pataisos namus.

Vilniaus apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Eugenijus Papučka pabrėžia, kad iš turimų duomenų darytina išvada, jog nuteistasis savo kaltę pripažįsta tik iš dalies, nes jo prisipažinimas paremtas tik įsiteisėjusių teismų nuosprendžiais.

Prokuroro vertinimu, toks nuteistojo prisipažinimas negali būti laikomas nuoširdžiu ir neleidžia manyti, kad nuteistasis iš tikrųjų pasikeitė, padarė išvadas dėl įvykdytų nusikalstamų veikų ir gailisi. E.Papučka pažymi, kad nuteistasis neatlygino ir net nepradėjo atlyginti padarytą žalą.

Apeliaciniame skunde taip pat akcentuojama, kad vertinant nuteistojo asmenybę, jo padarytų nusikalstamų veikų pobūdį bei pavojingumą, jo elgesį bausmės atlikimo kalėjime metu, santykius su kitais nuteistaisiais ir pataisos įstaigos darbuotojais, specialistų išvadas dėl pakartotinio smurtinio elgesio rizikos ir jų pateiktas rekomendacijas, šiuo metu nuteistajam H.Daktarui paskirtos bausmės atlikimas pataisos namuose gali būti nesaugus tiek jam pačiam, tiek kitiems nuteistiesiems.

H.Daktaras teismui nurodė, kad dalyvavo Užgavėnių kaukių, poezijos skaitymo renginiuose, anglų kalbos kursuose, Velykinių atvirukų konkurse, protmūšyje, taip pat mezgė šalikus, kojines, pirštines ir jas padovanojo „Caritui“, lanko šachmatų būrelį, pagarbiai bendrauja su administracija, jį lanko šeima.

„Kalėjime esu vienas iš geriausių kalinių. Labai noriu į pataisos namus, nes labai myliu savo žmoną ir noriu pasimatymų su ja“, – teismą tikino H.Daktaras. Jis sakė lanko visus būrelius, kokie tik veikia kalėjime.

Aukščiausiasis Teismas savo nutartyje konstatavo, kad H.Daktaras yra labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti švelnesnės rūšies, t. y. terminuoto laisvės atėmimo, bausme yra neįmanoma.

Pirmąsyk už grotų H.Daktaras atsidūrė būdamas 19 metų.

1996 metų vasario 3 dieną H.Daktaras buvo sulaikytas prevencine tvarka, o balandžio 1 dieną suimtas ir iš įkalinimo įstaigos paleistas 2001 metais, kai atliko bausmę kitoje byloje. Kitą kartą suėmimą H.Daktarui teismas skyrė 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto 2009 metų rugsėjo 4 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius