Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuroratūra nesutinka su teismo nutartimi dėl OMON narių bylos

Buvusių Specialiosios paskirties milicijos būrio (OMON) narių Bolesvavo Makutynovičiaus ir Vladimiro Razvodovo byla nepradėta nagrinėti, nes Vilniaus apygardos teismas nutarė, kad šiems Lietuvos teisėsaugai nepasiekiamiems asmenims, kurie kaltinami 1991 m. Lietuvoje vykdę nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus, kaltinamųjų aktų nuorašai turėjo būti įteikti ,,į rankas“, o ne siunčiant juos į centrinę užsienio valstybės susižinojimo įstaigą, kaip tai numatyta Lietuvos Respublikos teisės aktuose ir tarptautinėse sutartyse.
Sovietų karo technika prie Spaudos rūmų
Sovietų karo technika prie Spaudos rūmų 1991 m. sausį / V.Landsbergio knygos „Kaltė ir atpirkimas“ Iliustracija

Kaip rašoma Generalinės prokuratūros pranešime, nesutikdamas su tokia Vilniaus apygardos teismo š. m. lapkričio 14 d. priimta nutartimi, kurioje nurodyta pašalinti ,,esminius baudžiamojo proceso pažeidimus“, kitaip tariant – pateikti duomenis, kad kaltinamųjų akų nuorašai įteikti Rusijos Federacijoje gyvenantiems ir šios valstybės pilietybę turintiems kaltinamiesiems, prokuroras priėmė sprendimą ją skųsti.

Šioje istorinės reikšmės byloje dėl 1991 m. Lietuvoje įvykdytų karo nusikaltimų bei nusikaltimų žmogiškumui atskleista 16 Lietuvos Respublikos pasienio postų užpuolimo, ginklų grobimo, žmonių sužalojimo bei apšaudymo epizodų. Nukentėjusiaisiais ir civiliniais ieškovais pripažinti 39 asmenys, dauguma jų – Lietuvos Respublikos piliečiai.

Tyrimo metu ne kartą buvo kreiptasi į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą, tačiau vienintelis 2012 m. gautas atsakymas tik patvirtino, kad šioje byloje neketinama bendradarbiauti ir vykdyti teisinės pagalbos prašymus. 

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso reikalavimais, neturint galimybių įteikti ar išsiųsti kaltinamųjų aktų tiesiogiai patiems kaltinamiesiems, kurie daugelį metų slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugos, visi privalomi dokumentų nuorašai bei jų vertimai š. m. rugpjūčio 6 d. buvo išsiųsti Rusijos Federacijos generalinei prokuratūrai, taip pat pateikti ir  kaltinamųjų B.Makutynovičiaus ir V. Razvodovo gynėjams. Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus toks veiksmas prilyginamas kaltinamojo akto išsiuntimui kaltinamajam.

Primintina, kad aktualios Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos įsigaliojo 2010 m. gruodžio 31 d. ir 2011 m. kovo 31 d. Jos numato, kad ikiteisminis tyrimas dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimus gali būti užbaigtas įtariamajam nedalyvaujant procese. Nesant šios galimybės, baudžiamosios atsakomybės taikymas užsienio valstybėse besislapstantiems asmenims, kurie įtariami bei kaltinami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui, taptų išvis neįmanomas ne tik šioje byloje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius