Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorė įvertino teisiamojo pastangas: nusikaltimą darė dėl draugo

Psichotropinių medžiagų užvaldymo byloje Šiaulių apygardos teismas skelbs verdiktą.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje, kurioje 34 m. Justas Ch. kaltinamas dokumento suklastojimu ar suklastoto dokumento panaudojimu, neteisėtu disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, o metais už jį vyresnis Dovydas P. – vagyste, narkotinių ar psichotropinių medžiagų vagyste, prievartavimu, arba kitokiu neteisėtu užvaldymu, baigtas įrodymų tyrimas, pasakytos baigiamosios kalbos, kaltinamiesiems sutektas paskutinis žodis.

Šioje byloje valstybės kaltinimą palaikantį prokurorė savo baigiamojoje kalboje teigė, jog abiem kaltinamiesiems inkriminuotos nusikalstamos veikos esančios įrodytos pačių kaltinamųjų, liudytojų duotais parodymais, ekspertų pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga.

Valstybės kaltintoja atkreipė dėmesį į tai, kad abu kaltinamieji ir per ikiteisminį tyrimą, ir nagrinėjant bylą teisme, savo kaltės neneigė, papasakojo apie padaryto nusikaltimo aplinkybes, nuoširdžiai gailėjosi, kad padarė šias nusikalstamas veikas. Prokurorės teigimu, šios bylos esmė – bausmės klausimas.

Dovydo P. veiksmus prokurorė įvardijo ne kaip savanaudiškus, o kaip norą padėti draugui.

Anot jos, nutraukus gydymą J. Ch. jau buvo išsivysčiusi priklausomybė psichotropinėms medžiagoms – kaltinamasis pats neneigė, kad klastojant receptus buvo galima įsigyti vaistų, kurie J. Ch. buvę labai reikalingi.

Valstybės kaltintoja sakė, jog byloje nenustatyta, kad J. Ch. psichotropinių vaistų būtų davęs kitiems asmenims. J. Ch. draugo D. P. veiksmus prokurorė įvardijo ne kaip savanaudiškus, o kaip norą padėti draugui – D. P. pagal suklastotus receptus kelis kartus yra nupirkęs psichotropinių vaistų.

Prokurorė teismo prašė abu kaltinamuosius pripažinti kaltais ir paskirti bausmes:

Justui Ch. – laisvės apribojimą 2 metams, įpareigojant jį būti namuose nustatytomis valandomis, jei tai nesusiję su dirbamu darbu, tęsti gydymą nuo priklausomybės psichotropinėms medžiagoms, per 6 mėnesius išdirbti 60 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliais, nusenusiais, ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis, dirbti arba ieškoti darbo per Užimtumo tarnybą;

Dovydui P. – laisvės apribojimą 1 metams 2 mėnesiams, įpareigojant jį būti namuose nustatytomis valandomis, jei tai nesusiję su dirbamu darbu, per 6 mėnesius išdirbti 120 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliais, nusenusiais, ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis, dirbti arba ieškoti darbo per Užimtumo tarnybą.

Kaltinamasis sakė, jog labai gailisi, kad padarė nusikaltimą, tikisi, kad teismas paskirs jam kuo švelnesnę bausmę.

Kaltinamųjų gynėjas savo kalboje sakė, jog šioje byloje niekam neturėtų kilti abejonių, kad jo ginamieji padarė jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas. Tačiau, anot jo, kyla daug abejonių, ar kaltinamiesiems yra teisingai inkriminuota nusikalstama veika. Gynėjo manymu, nusikalstamos veikos nebuvusios teistinės. Advokatas vylėsi, kad skirdamas bausmes teistas į tai atsižvelgs, rašoma Šiaulių apygardos teismo pranešime.

Tardamas savo paskutinį žodį kaltinamasis Justas Ch. teismo prašė skirti jam kuo švelnesnę bausmę, vyras teigė, kad gydymas yra sėkmingas, pastaruoju metu jis dirba ir tiesiog nori gyventi.

Kaltinamasis teismui sakė, jog labai gailisi, kad padarė nusikaltimą, tikisi, kad teismas paskirs jam kuo švelnesnę bausmę.

Kaip nurodoma bylos kaltinamajame akte, nusikaltimas galėjo būti padarytas laikotarpiu nuo 2019 metų spalio 13 iki 2020 metų liepos 17 dienos. J. Ch. kaltinamas tuo, kad tiksliai ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu laiku, tiksliai nenustatytoje vietoje pasigaminęs, t. y. spalviniu lazeriniu spausdinimo aparatu išsispausdino 17 recepto blanko kopijų su Šiaulių mieste esančių kelių gydymo įstaigų ir jų gydytojų rekvizitais.

Ilgai netrukus jaunas vyras savo namuose šiuose receptų blankuose įrašė žinomai melagingus duomenis, kurie nurodo, jog realiai neegzistuojantiems asmenims tariamai išrašyti ir skirtas gydymas vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra psichotropinių medžiagų. Suklastotame recepte buvo nurodoma, jog recepte įrašytam realiai neegzistuojančiam piliečiui skiriamas psichotropinis preparatas „Lorazepam“, „Zopiclone“.

Pagal savadarbius receptus buvo nupirkta 840 tablečių, kurių sudėtyje yra psichotropinių medžiagų.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad įsigyti labai didelį kiekį psichotropinių vaistų pagal tokius receptus J. Ch. padėdavo draugas D. P. ir nenustatyti kiti asmenys. Pareigūnai išsiaiškino, jog D. P. pats sutiko apgaule vaistinėse pirkti tokius preparatus, kuriuos jis vėliau perduodavo savo draugui. Psichotropikai buvo perkami įvairiuose Šiaulių miesto vaistinėse.

Pagal J. Ch. pagamintus receptus buvo nupirkta 840 tablečių, kurių sudėtyje yra psichotropinių medžiagų (lorazepamo ir zopiklono). Vien D. P. savo draugui nupirko ir jam perdavė 150 tokių tablečių.

Per ikiteisminį tyrimą šiauliečiai savo kaltės neneigė. D. P. teigė nežinantis, nuo kada draugas pradėjo klastoti receptus. Jis tik žinojęs, kad J. Ch. kažkur išeinąs pasidaryti recepto kopijų. Anot jo, kartą jam teko matyti, kaip draugas receptų kopijas atsispausdino vienoje parduotuvėje, kurios pavadinimo jis prisiminti negalėjo.

D. P. teigė žinojęs, kad receptai yra suklastoti, bet nemanęs, jog daro kažką blogo. D. P. sakė, jog šių vaistų jie niekam neplatino. Kaltinamajam D. P. yra pareikšti kaltinimai ir dėl vagystės, paaiškėjo, kad jis 2019 metų rugsėjį vienoje Šiaulių mieste esančioje parduotuvėje jis pagrobė 379 eurus kainuojantį elektrinį paspirtuką.

Kaltinamieji savo kaltę teisme pripažino ir sutiko duoti parodymus. Abu šiauliečiai anksčiau neteisti. Kaltinamasis J. Ch. neneigė, kad galėjęs suklastoti 17 receptų, šiaulietis teigė, jog pats vaistų nepirkdavo, tačiau kas tai darydavo, jis pasakyti negalėjo. Pamena, kad kelis kartus vaistus jam pirkęs draugas Dovydas. Kaltinamasis tvirtino vaistus vartojantis pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius