Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorė: R.Žilinskas ir M.Gurskis tapo pajuokos objektu

Valstybinį kaltinimą palaikanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Lilija Balaišienė teismo posėdyje pasiūliusi bausmes Seimo nariui, „vienalietuvininkui“ Rokui Žilinskui ir jo bičiuliui Markui Gurskiui, pareiškė, kad procesas pavirto savotišku cirku, o kaltinamieji tapo pajuokos objektu.
Rokas Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu
Rokas Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Per mano 15 metų praktiką, tai pirmoji byla, kai pakankamai intelektualūs žmonės nesupranta savo veiksmų pavojingumo. Šitą bylą galima buvo baigti garbingai, visiems pasitaiko – vyrai kartais padaugina alkoholio, tačiau tada galimi laidavimai, susitaikymai. To kaltinamieji nedarė. Man gaila, kad procesas pavirto savotišku cirku, patys kaltinamieji tapo pajuokos objektu“, – per Vilniaus 1–ojo apylinkės teismo posėdį kalbėjo prokurorė.

L.Balaišienė R.Žilinskui ir M.Gurskiui pasiūlė skirti po 80 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio, t.y. 10,4 tūkst litų, baudas, į kurias būtų įskaičiuotas ir jų sulaikymo laikas.

Prokurorė Seimo frakcijos „Viena Lietuva“ atstovą ir jo bičiulį kaltina įvykdžius viešosios tvarkos pažeidimą, įžeidus septynis policijos pareigūnus ir pasipriešinus jiems 2007 metų gruodį.

Prieš dvejus metus į Vilniaus pirmąjį policijos komisariatą R.Žilinską ir M.Gurskį policijos pareigūnai pristatė gavę skundą, kad jie nesumoka už kelionę taksi ir agresyviai elgiasi. Iš komisariato R.Žilinskas ir M.Gurskis buvo nuvežti į Šnipiškių policijos nuovadą.

Policininkai anksčiau teisme yra tvirtinę, kad R.Žilinskas pristatytas į policijos komisariatą įžeidinėjo pareigūnus ir nepakluso jų nurodymams.

Pasak prokurorės, kaltinamieji nepadėjo teisėsaugininkams tirti bylos, jie su pareigūnais nebendradarbiavo, o savo parodymus pirmą kartą pateikė tik praėjusiame, lapkričio pabaigoje vykusiame posėdyje.

„Šios aplinkybės trukdė ikiteisminio tyrimo eigai, jie nedavė parodymų, teikė nepagrįstus skundus. Taigi nesudėtinga pagal turinį byla buvo nagrinėjama ilgą laiką. (...) Kaltinamieji nedėjo pastangų, kad byla būtų išnagrinėta kuo greičiau“, – tvirtino teisėsaugininkė.

Anot L.Balaišienės, savo veiksmais R.Žilinskas ir M.Gurskis pažeidė viešąją tvarką, nes konfliktas tarp taksi vairuotojo ir kaltinamųjų esą įvyko viešoje vietoje – automobilyje, buvo iškviesta policija, buvo sutrikdyta viešoji rimtis ir tvarka.

Prokurorė tikino, kad kaltinamieji įžeidė policijos pareigūnus.

„Vertinant parodymus, galima matyti, kad buvo nepagarbiai atsiliepta apie pareigūnus, kaltinamieji jiems nepakluso. Jie pareigūnus pradėjo stumdyti, atsikalbinėti, keiktis (...) Pareigūnai turi teisę reikalauti paklausti, o jei nepaklūstama, panaudoti prievartą“, – teigė L.Balaišienė.

Prokurorė tvirtino, kad nors dabartinio Seimo nario ir jo bičiulio veiksmai pareigūnų atžvilgiu nesukėlė sveikatos sutrikdymų, jų elgesys laikytinas pavojingu ir turinčiu realų poveikį policijos pareigūnų veiklai

Bylos nagrinėjime buvo paskelbta pertrauka. Kaltinamųjų advokatai turėtų išdėstyti savo poziciją po pietų.

R.Žilinskas žurnalistams sakė, kad pati byla yra „visiškas farsas“, o jis esą kovos iki galo, jeigu jam bus skirta nors vieno cento bauda.

Ši byla nagrinėjama jau metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius