Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokuroro kėdės netekęs Stanislovas Stulpinas laimėjo bylą dėl valstybinės pensijos skyrimo

Vilniaus Aukščiausiasis administacinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą pagal iš Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros prokuroro pareigų atleisto Stanislovo Stulpino skundą Generalinei prokuratūrai dėl sprendimų nebemokėti jam valstybinės pareigūno netekto darbingumo pensijos, nusprendė patenkinti jo skundą ir panaikino sprendimus kaip neteisėtus.
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

S.Stulpinas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti generalinio prokuroro pavaduotojo D. Raulušaičio 2010 metų spalio 19 d. ir generalinio prokuroro D.Valio 2010 gruodžio 14 d. sprendimus, kuriais jam buvo nutrauktas valstybinės pareigūnų netekto darbingumo pensijos mokėjimas ir neskirta pareigūnų ir karių valstybinė pensija už tarnybą. Jis siekė prisiteisti iš Generalinės prokuratūros išmokėti pensiją nuo jos mokėjimo nutraukimo dienos.

Pareiškėjo teigimu, šie sprendimai neteisėti, šiurkščiai pažeidžiantys Lietuvos Respublikos Konstituciją, įstatymus, tarptautinės teisės normas, ignoruojantys Europos Žmogaus Teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos Konvenciją Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus, LR Konstitucinio teismo nutarimus dėl pensijų, valstybinių pensijų pareigūnams ir kariams skyrimo ir mokėjimo.Generalinė prokuratūra prašė teismo skundą atmesti. Atsakovas teismui paaiškino, kad valstybinė netekto darbingumo pensija negali būti skiriama asmenims, nuteistiems už tyčinių nusikaltimų padarymą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą priėjo prie išvados, kad generalinio prokuroro pavaduotojo D. Raulušaičio bei generalinio prokuroro D.Valio sprendimai yra neteisėti, todėl juos panaikino ir grąžino klausimą dėl pareigūnų ir karių valstybinės pensijos skyrimo Generalinei prokuratūrai nagrinėti iš naujo. Kaip pabrėžiama teismo sprendime, kam ir kokiais atvejais mokama valstybinė pareigūnų pensija, reglamentuoja LR pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymas ir Vyriausybės 1995-ųjų sausio 30 nutarimu Nr. 83 patvirtinti Vidaus reikalų, valstybės saugumo, krašto apsaugos bei prokuratūros sistemų pareigūnų ir karių valstybinių pensijų skyrimo bei mokėjimo nuostatai.

Įstatyme nustatyta, kad valstybinė pareigūnų pensija skiriama iki gyvos galvos. Kitų atvejų, dėl kurių galėtų būti nutrauktas  paskirtos valstybinės  pareigūnų netekto darbingumo pensijos mokėjimas, įstatymas nenumato. Įstatymas nenumato ir atvejų, kai gali būti stabdomas paskirtos pensijos mokėjimas. LR Konstitucijos 23 str. nustato, kad „nuosavybė neliečiama. Nuosavybės teises saugo įstatymai. Nuosavybė gali būti paimama tik įstatymo nustatyta tvarka visuomenės poreikiams ir teisingai atlyginama“. Šiuo atveju, jeigu būtų nustatyta, kad Pareigūno netekto darbingumo pensija S.Stulpinui buvo paskirta neteisėtai, klausimas dėl  paskirtos pensijos kaip nuosavybės paėmimo ir  išmokėtų lėšų išieškojimo nuo pat pradžių, turėtų būti sprendžiamas teisme.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius