Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prokurorų prašymą konfiskuoti žemės sklypų supirkėjo iš nusikalstamos veikos gautą pelną patenkino teismas

Žemės sklypų ir nekilnojamojo turto pirkimu ir pardavimu neteisėtai vertęsis 38 metų panevėžietis V.K. nubaustas 5 tūkstančių 200 litų bauda, taip pat nutarta konfiskuoti iš nusikalstamos veikos gautus 183 tūkstančius 198 litus – tokį sprendimą priėmė Panevėžio apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs miesto apylinkės prokuratūros prokurorės Aurelijos Gališanskytės perduotą nusikaltimų ekonomikai ir verslo tvarkai baudžiamąją bylą ir patenkinęs prokurorų prašymą panaikinti pirmosios instancijos teismo priimtą išteisinamąjį nuosprendį.
Teismas
Teismas / Ramūno Danisevičiaus/Scanpix nuotr.

Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus prokuroras Vytautas Sabaliauskas, dalyvavęs nagrinėjant šią bylą apygardos teisme, prašė pripažinti V.K. kaltu dėl neteisėtos komercinės veiklos, paskirti baudą ir konfiskuoti iš nusikalstamos veikos gautus pinigus, teigiama pranešime spaudai.

Apygardos teismas pripažino, kad V.K. pirmosios instancijos teisme buvo išteisintas nepagrįstai, nes jis, nustatyta tvarka neįregistravęs individualios nekilnojamojo turto pirkimo ir pardavimo veiklos ir neįgijęs leidimo, prieš penkerius metus vasarą ėmėsi komercinės veiklos – perpardavinėjo iš asmenų supirktus žemės sklypus arba teises atkurti nuosavybę į žemę.

Nupirktus žemės sklypus ar sklypus, į kuriuos jo iniciatyva vėliau buvo atkurtos nuosavybės teisės, vėl parduodavo už didesnę kainą. Tokiu būdu buvo nupirktos teisės atkurti nuosavybę į paveldėtą nekilnojamąjį turtą ar pirkti ir perparduoti žemės sklypai Panevėžio, Biržų, Kėdainių, Rokiškio, Zarasų rajonuose. Per dvejus metus V.K., nustatyta tvarka neįregistravęs individualios nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo veiklos ir jai neįgijęs leidimo, iš neteisėtos komercinės veiklos gavo 183 tūkstančius 198 litus pelno, tačiau mokesčių valstybei nesumokėjo.

„Siekimas pasipelnyti neteisėta komercine veikla perpardavinėjant žemės sklypus ar kitą nekilnojamąjį turtą, kai nuslepiamas gautas pelnas ir vengiama prievolės valstybei, skurdina mus visus ir šiuo šaliai sunkiu metu ardo ir griauna ekonominius pamatus. Todėl prokurorai įvairių instancijų teismuose principingai siekia, kad nusikalstama veikla įgyti pinigai būtų konfiskuoti. Tokią teisę prokurorui suteikia baudžiamieji įstatymai. Turto konfiskavimas yra turtinės ir prevencinės paskirties baudžiamojo poveikio priemonė, įgyvendinanti idėją, kad svarbu ne tik nubausti kaltininką, paskyrus jam bausmę, bet ir padaryti nusikalstamą veiką ekonomiškai nenaudingą, konfiskavus iš jos nusikalstamu būdu įgytus pinigus,“- teigia Panevėžio apygardos prokuratūros Apeliacinio skyriaus vyriausioji prokurorė Jolanta Činčikienė.

Įstatymas tam, kas versliškai ar stambiu mastu ėmėsi ūkinės, komercinės, finansinės ar profesinės veiklos neturėdamas licencijos (leidimo) veiklai, kuriai ji yra reikalinga, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius