Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusės milijardo afera

Rusijoje suimtas sukčius iš Visagino, mėginęs apgaule iš Lipecko metalurgijos kombinato vadovų išvilioti 450 mln. rublių. Per kratas Lietuvoje jo namuose rasta pareigūnus nustebinusių dokumentų.
Lipecko metalurgijos kombinatas yra trečias pagal dydį Rusijoje.
Lipecko metalurgijos kombinatas yra trečias pagal dydį Rusijoje. / LŽ nuotr.
Temos: 1 Visaginas

Praėjusią savaitę Visagine dirbo du teisėsaugos pareigūnai iš Rusijos. Jie dalyvavo atliekant kratas įtariamojo namuose ir apklausiant jo artimuosius – Rusija su teisinės pagalbos prašymu kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą ir ši nurodė Visagino prokuratūrai padėti kolegoms iš užsienio.

Kaip LŽ pasakojo rusų pareigūnai, įtariamasis – 55 metų Rusijos pilietis. Į Lietuvą jis atvyko statant Ignalinos atominę elektrinę. Jo šeimos nariai – Lietuvos piliečiai – gyvena Visagine. Tad vyriškis, oficialiai registruotas Maskvos srityje, nuolat atvyksta Lietuvą ir gyvena čia, kol baigiasi vizos galiojimo terminas. Jam pasibaigus, išvažiuoja į Rusiją ir po kiek laiko grįžta gavęs naują vizą.

Plačiai užsimojo

Lietuvoje 2006 metais jam jau buvo iškelta byla dėl sukčiavimo. Tačiau teismo ji nepasiekė, nes įtariamasis susitaikė su nukentėjusiuoju. Bet tais pačiais metais jis buvo nuteistas kitoje – dokumentų klastojimo – byloje.

Praėjusių metų vasarį šis žmogus Lipecko metalurgijos kombinato (viena didžiausių Rusijoje metalurgijos įmonė) vadovams pateikė, kaip vėliau paaiškėjo, suklastotus dokumentus, patvirtinančius, kad jis nusipirkęs šios įmonės akcijų už 450 mln. rublių (tuometiniu kursu, maždaug 45 mln. litų). Atvykėlis pareikalavo, kad kombinatas išpirktų iš jo akcijas ir grasino kreiptis į teismą dėl įmonės sąskaitų arešto.

Pateikęs ultimatumą kombinato vadovams sukčius išvyko (vėliau paaiškėjo, kad jis grįžo į Visaginą). Manoma, kad nesulaukęs pinigų jis tikrai būtų kreipęsis į teismą, tačiau nespėjo. Įmonės vadovybė ilgai nedelsė ir kreipėsi į teisėsaugą.

Pasak Rusijos teisėsaugininkų, toje šalyje tai gana populiari nusikaltimų rūšis, vadinama „reideriavimu“. Rusijos teismai tokiais atvejais netikrina dokumentų tikrumo ir iškart areštuoja sąskaitas. Taip paralyžiuojamas įmonės darbas, ji patiria milžiniškų nuostolių. Tik vėliau imama aiškintis, ar pareiškėjo pretenzijos pagrįstos. O teismo procesą galima ilgai vilkinti – per tą laiką įmonė gali ir visiškai žlugti. Todėl dalis verslininkų nusileidžia ir sumoka reikalaujamą sumą.

Sučiuptas Rusijoje

Pateikęs ultimatumą kombinato vadovams sukčius išvyko (vėliau paaiškėjo, kad jis grįžo į Visaginą). Manoma, kad nesulaukęs pinigų jis tikrai būtų kreipęsis į teismą, tačiau nespėjo. Įmonės vadovybė ilgai nedelsė ir kreipėsi į teisėsaugą. Pasak LŽ pašnekovų, šįkart milicija suveikė labai greitai – išsiaiškino, kad dokumentai suklastoti, ir iškėlė baudžiamąją bylą. O tokiu atveju Rusijoje civiliniai teismai nebegali nieko padaryti – jiems draudžiama kištis ten, kur tiriama baudžiamoji byla.

Per Interpolą buvo paskelbta tarptautinė sukčiaus paieška. Rusijoje teismas išdavė jo suėmimo sankciją. Tačiau įtariamojo ilgai nepavyko rasti, nors, kaip vėliau paaiškėjo, jis visą tą laiką gyveno Visagine.

Tačiau baigėsi Šengeno vizos galiojimas, ir Rusijos piliečiui teko grįžti į tėvynę. Jis įkliuvo pernai rugsėjį Tverės srityje, kai pirko traukinio bilietus. Rusijoje perkant traukinio bilietą privalu pateikti asmens dokumentą. Jį patikrinus duomenų bazėje paaiškėjo, kad paso savininkas ieškomas milicijos. Jis buvo sulaikytas ir atgabentas į Lipecką.

Pasak pareigūnų, suimtasis pasinaudojo teise neliudyti prieš save ir protokolui apie nusikaltimą nekalba iki šiol. Jam gresia nuo 5 iki 10 metų nelaisvės. Beje, įtariamąjį gina brangiai mokamas advokatas.

Keisti radiniai

Tarp sulaikytojo daiktų buvo aptikti dokumentai, kuriuos peržiūrėjus paaiškėjo, kad įtariamasis turi nekilnojamojo turto Lietuvoje. Tada Rusijos teismas davė sankciją kratoms dviejuose butuose Visagine. Paskui buvo kreiptasi į Lietuvos generalinę prokuratūrą su teisinės pagalbos prašymu. Jį patenkinus, Visagino prokuratūra teisme gavo sankcijas kratoms. Praėjusią savaitę į Visaginą atvyko bylą tiriantys pareigūnai iš Lipecko.

Jie teigia per kratas radę bylai svarbių dokumentų. Be to, rusai ekspertizei išsivežė ir įtariamojo kompiuterį – manoma, kad juo buvo suklastoti dokumentai, kurie vėliau buvo pateikti kombinato vadovams.

Per kratas aptikta ir su byla nesusijusių, tačiau pareigūnus sudominusių dalykų: Stalino laikų laikraščių, įvairių dokumentų, susijusių su Rusijos energetikos įmonėmis ir karine pramone, dokumentų, kuriuose teigiama, kad suimtajam priklauso tam tikra dalis įvairių Rusijos įmonių (tarp jų – ir viena atominė elektrinė) akcijų, kai kurių Ignalinos atominę elektrinę stačiusios įmonės „Hidromontažas“ darbuotojų asmens bylų ir net tuščių Darbo partijos skyriaus steigiamojo susirinkimo protokolų blankų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius