Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusmetį už grotų praleidusio Airino Arutiuniano advokatas: „Teisėjai bijojo jį paleisti“

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teisme priimtas sprendimas nepratęsti suėmimo Airinui Arutiunianui. Pusmetį už grotų praleidusio „Alfo vyro“ advokatas tvirtina, kad išvis nebuvo reikalo jo laikyti suimto, bet teisėjai prisibijojo neigiamos visuomenės reakcijos.
Manto Katlerio kebabų restorano atidarymas
Manto Katlerio kebabų restorano atidarymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Manau, jokių pagrindų suėmimui nebuvo. Airinas buvo padarytas tam tikru simboliu, todėl teisėjai, mano manymu, vengdami dėmesio, kad galbūt padarys klaidą paleisdami, tiesiog jį laikė“, – kalbėjo įtariamojo advokatas Julius Jasaitis.

Jau anksčiau J.Jasaitis 15min tvirtino, kad pagrindinis prokurorų argumentas, neva A.Arutiunianas gali bėgti ir slėptis, yra laužtas iš piršto.

„Tos aplinkybės, kad jis gimęs Armėnijoje ar jo tėvas gyvena ten, neturi jokios reikšmės, nes jis yra Lietuvos pilietis, visą laiką čia gyveno, čia yra jo motina, jis gyvena motinai priklausančiame bute, čia yra išvystytas jo verslas. Armėnija nėra Europos Sąjungos šalis, be dokumentų jis niekaip ten negalėtų pabėgti“, – argumentus ne kartą dėstė advokatas.

Advokatas užsiminė, kad sprendimą paleisti A.Arutiunianą priėmė visuomenėje žinomas teisėjas Audrius Cininas.

„Atsirado teisėjas A.Cininas, jis nepabijojo ir paleido, ir pagrįstai paleido, – kalbėjo J.Jasaitis. – Manau, tai vienas iš išskirtinių teisėjų.“

A.Cininas: „Tyrimas vyksta neintensyviai“

15min susisiekus su teisėju A.Cininu, jis sutiko išdėstyti savo sprendimo motyvus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Audrius Cininas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Audrius Cininas

„Žmogus suimtas 6 mėnesius. Tyrimas vyksta ne per daug intensyviai. Jam pateikti du kaltinimai, kuriuos, mano nuomone, reikia arba nutraukti, arba atiduoti teismui.

Tokioje stadijoje neverta jų palikti. Teismas nelabai matė, kad kas nors daugiau vyktų byloje. Be to, teismas nustatė, kad labai didelė tikimybė, jog jis ir būdamas laisvas nebėgs nuo tyrimo“, – sakė A.Cininas.

Kaip pažymėjo teisėjas, suėmimo taikymas turi būti skiriamas tik kaip paskutinė įmanoma kardomoji priemonė, kai tikrai neveiks visos kitos.

Tačiau, anot J.Jasaičio, Lietuvoje šis teisingumo principas veikia tik teorijoje, praktikoje suėmimas taikomas itin dažnai, net kai yra nebūtinas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Julius Jasaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Julius Jasaitis

„Apskritai dėl suėmimo taikymo mano vertinimas labai neigiamas. Lietuva yra ketvirta valstybė Europoje po Rusijos, Ukrainos ir Sakartvelo, kur dažniausiai taikomas suėmimas kaip kardomoji priemonė.

Ir tas suėmimas neretai taikomas siekiant žmogų priversti pripažinti kaltę arba tiesiog pademonstruoti teisėsaugos institucijų viršenybę prieš paprastą žmogų. Dėl to Lietuva neretai atsiveža, Baltušio žodžiais kalbant, kirvelį iš Strasbūro“, – 15min yra sakęs advokatas.

Skirtas laisvės apribojimas

Nors A.Arutiunianas ir paleistas, jo laisvė apribota. Vyras privalės būti namuose nuo 20 iki 6 val., jei tai nesusiję su darbu.

Taip pat neturi bandyti ieškoti ryšio su nukentėjusiomis. Iš vyro taip pat paimti dokumentai, jis įpareigotas periodiškai užsiregistruoti policijoje.

A.Arutiunianas suimtas liepos 12-ą dieną, jam pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 149 str. 1 d., tai yra lytinis santykiavimas su žmogumi prieš šio valią.

Policija tyrimą dėl „Alfa vyro“ pradėjo kelios dienos po to, kai 15min publikavo tyrimą apie interneto svetainę, kur merginos nuo 13 iki 23 metų buvo kviečiamos fotosesijoms bei modelio darbui. 15min žurnalistėms nuvykus į tariamą fotosesiją paaiškėjo, kad fotografu prisistatęs Dovydas yra Airinas Arutiunianas.

Po kelių mėnesių tyrimo teisėsauga nustatė ir dar vieną galbūt nuo A.Arutiuniano nukentėjusią nepilnametę. Įtariama, kad jis merginą laiptinėje nederamai graibė ir masturbavosi jos akivaizdoje.

Dėl šio epizodo jis įtariamas pažeidęs BK 151-1 str.: Lytinės aistros tenkinimas pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius