PVM grobstytojai nustatyti, pinigai grąžinti valstybei

Vilniaus apskrities policijos įstaiga išaiškino PVM grobstytojus ir grąžino lėšų stokojančiam valstybės biudžetui apie 126 tūkst. litų.
Piniginė
Piniginė / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Šių metų pradžioje Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (toliau – Vilniaus aps. VPK NTV ENTS) pareigūnai baigė itin sudėtingą, didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo (apgaule panaikintos turtinės prievolės sumokėti PVM į biudžetą), apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, tikrų dokumentų suklastojimo ir panaudojimo bei kitos įmonės prekių ženklo neteisėto naudojimo – iš viso dėl 78 nusikalstamų veikų.

Įtariamieji – UAB „Riachi“ direktorius ir savininkas Libano Respublikos pilietis Yasser Ghaowi Dit Ebef, bei juridinis asmuo – UAB „Riachi“, dar iki bylos perdavimo į teismą pilnai atlygino valstybei padarytą žalą – 112 543,81 Lt. nesumokėto PVM, praneša policija.

Be to, 2009-01-14 Vilniaus m. 2-as apylinkės teismas baudžiamuoju įsakymu skyrė Yasser Ghaowi 13 375 Lt. baudą, kurią sumokėjus į valstybės biudžetą iš viso pateko beveik 126 tūkst. litų.

2005 m. spalio mėnesį, naudodamiesi turima operatyvine informacija, Vilniaus aps. VPK NTV ENTS pareigūnai atliko sėkmingą operaciją – per keturias kratas UAB „Riachi“ bei jos filialuose, užsiimančiais auto detalių pirkimu, pardavimu bei atliekančiu automobilių servisą Vilniaus mieste, buvo rasta ir paimta apie 300 vnt. sankabų diskų su užrašu „Sachs“; 12 vnt. diskatorių su užrašu „Sachs“, supakuoti į kartonines dėžutes su užrašu „Sachs“. Paimta bendrovės buhalterinės apskaitos dokumentacija. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 204 str. 1 d. (svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimas). Specialistai nustatė, kad visos kratų metu rastos sankabos neatitinka vokiečių prekių ženklui „Sachs“ keliamų reikalavimų, t.y. sankabos neoriginalios ir nenaujos.

Vėliau, ūkinės finansinės veiklos tyrimo metu nustatyta, kad bendrovė „Riachi“ 2003–2005 metais buvo naudojama be dokumentų, nesumokant pirkimo PVM įsigytoms prekėms parduoti kitiems ūkio subjektams. Dokumentuose nurodytas sankabų vadinamasis „tiekėjas“ – UAB „Trentasera“ jokios veiklos nevykdė, realiai sandoriai tarp UAB „Trentasera“ ir UAB „Riachi“ niekuomet nebuvo įvykę, UAB „Trentasera“ nedirbančio ir Lietuvoje niekada negyvenusio asmens Bilal Saheli Hajaig vardu buvo įforminti prekių įsigijimo apskaitos dokumentai, panaudoti bendrovės „Trentasera“ įsigyti SAD blankai. Suklastojus PVM deklaracijas ir jas pateikus Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijai apgaule buvo panaikinta UAB „Riachi“ turtinė prievolė sumokėti į Lietuvos Respublikos valstybės biudžetą iš viso 112.543,81 Lt. PVM.

Apie ikiteisminį tyrimą buvo pranešta prekių ženklo turėtojo – Vokietijos bendrovės „Sachs“ atstovams, tačiau bendrovė atsisakė pateikti civilinį ieškinį ir dalyvauti procese dėl padarytos žalos, todėl ikiteisminis tyrimas dalyje dėl svetimo prekių ženklo panaudojimo buvo nutrauktas.

Juridinio asmens UAB „Riachi“, kurio vardu naudai ir interesais veikė buvęs direktorius, ikiteisminio tyrimo byla atskirta į atskirą procesą ir taip pat perduota į teismą.

Tyrimui vadovavo ir kaltinimą palaikė Vilniaus m. apylinkės prokuratūros 1-ojo Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokurorai.

Bylą tyrę Vilniaus aps. VPK pareigūnai pabrėžė, kad aukščiau išvardintais nusikaltimais buvo padaryta ne tik žala Lietuvos Respublikos biudžetui bei prekės ženklo savininkui bet ir pagrindiniams nukentėjusiesiems – eiliniams vartotojams, bendrovės „Riachi“ parduotuvėje pirkusiems suklastotas žinomos firmos prekes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius