-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 23 /17:06

Radviliškio įmonėje po sprogimo kilus gaisrui ugniagesiai netruko suvaldyti liepsnų

Ketvirtadienį pavakarę Radviliškyje, įmonėje „Gairelita“, po sprogimo kilo didelis gaisras. „Gairelita“ gamina pjuvenų granules, kurias daugiausia eksportuoja į Skandinavijos šalis. Gaisras didžiulių ugniagesių pastangomis suvaldytas maždaug per valandą.
Sprogimas ir gaisras „Gairelitoje“
Sprogimas ir gaisras „Gairelitoje“ / Mariaus Aleksiūno nuotr.

Pranešimas apie šį įvykį gautas ketvirtadienį 16.19 val. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Vida Šmigelskienė 15min informavo, kad iš pradžių įmonės teritorijoje nugriaudėjo sprogimas. Iškart po jo kilo gaisras.

Žironų g. 12 degė gamybinės patalpos. Angaro matmenys – 70 x 50 metrų. Liepsnojo medienos pjuvenos. Gaisrą gesino 7 autocisternos.

PAGD atstovė netrukus papildomai pranešė, kad 17 val. 26 min. gaisras buvo lokalizuotas. Tai pavyko padaryti tik didžiulių ugniagesių pastangų dėka.

Pirminiais duomenimis, incidento metu žmonės nenukentėjo.

15min primena, kad 2016 m. rudenį „Gairelitą“ jau siaubė liepsnos, kai praėjusių metų spalio 5-ąją „Gairelitos“ teritorijoje kilo milžiniškas gaisras.

Tuomet liepsnos suvaldytos tik po 11 dienų, o per tą laiką Radviliškyje buvo paskelbta ekstremali situacija.

Tąkart užsidegė sukrautas didžiulis pjuvenų kalnas, kurio aukštis prilygo penkiaaukščiam daugiabučiui, o liepsnos kilo dar gerokai aukščiau.

Dėl gaisro padarinių prireikė gelbėti Radviliškio ir Pakruojo vandens telkinių žuvis, remontuoti valymo įrenginius, o gamtai padaryta žala gali siekti 1,5 milijono eurų – bendros išlaidos skaičiuojamos milijonais.

Meras ramina – pjuvenos nebeužsidegs

Radviliškio meras Antanas Čepononis tvirtina, kad tai jau ne pirmas sprogimas įmonėje. Jo žiniomis, tai technologinė bėda, kuri kartojasi ir jos bendrovė neišsprendžia – po sprogimo tiesiog gausiai smilko įkaitusios smulkios medienos atliekos..

Pjuvenų kalno aukštis negali viršyti devynių metrų.

„Visi klausia, ar vėl dega pjuvenų kalnas. Ne. Lauke stovinčių pjuvenų kalnų užsidegimas jau neįmanomas. Visos pjuvenos yra išlygintos iki reikiamo aukščio ir suskirstytos į atskirus kalnus, tarpuose padaryti priešgaisriniai pravažiavimai“, – teigė meras, prieš pusantros savaitės kartu su kitais specialistais tikrinęs įmonę.

A.Čepononis tikina, kad tuomet buvo rastas tik vienas pažeidimas – per didįjį gaisrą nedegęs kalnas buvo aukštesnis nei leidžia priešgaisrinės taisyklės. Visi kiti reikalavimai, kurie anksčiau buvo grubiai pažeisti – sutvarkyti.

„Pjuvenų kalno aukštis negali viršyti devynių metrų. Jei anksčiau buvo vienas milžiniškas kalnas, tai dabar vietoje jo – penki ar septyni. Tarp visų galima pravažiuoti ugniagesiai, jei staiga kiltų gaisras“, – kalbėjo meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius