Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaityti nemokanti tauragiškė apie pragarą Londone: mane uždarė į rūsį ir siūlė tekėti už „babajaus“

Sunkiai skaitanti ir rašanti, augusi be tėvų ir Jungtinėje Karalystėje vos neparduota pakistaniečiui, tačiau išgelbėta pareigūnų. Tokią dramą prieš keletą metų išgyveno dabar jau 24 metų Monika (vardas pakeistas). Prekyba žmonėmis apkaltinta Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Vita Pralgauskaitė, teismo metu tikinusi, jog įsivėlė klaida ir nukentėjusiosios ji nepažįsta, ketvirtadienio rytą Klaipėdos apygardos teisme išgirdo nuosprendį. Jai skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė su atidėjimu.
Vita Pralgauskaitė išgirdo teismo sprendimą.
Prekyba žmonėmis kaltina V.Pralgauskaitė nuteista trejų metų laisvės atėmimo bausme su atidėjimu. / J.

Monika pasakoja gavusi pasiūlymą dirbti Londone kavinėje ir patikėjusi pažįstamos gerumu išvyko, tačiau galiausiai būsimo vyro buvo įkalinta rūsyje. Laimei, nebuvo skriaudžiama.

Man pasiūlė pinigų, nuvažiavau, bet pasirodė kad turėjau „ženytis už babajaus“, bet aš nesutikau. Buvau patalpinta į rūsį, gal norėjo paveikti, – pasakojo nukentėjusioji.

„Čia aš gyvenau tai pas vieną draugę, tai pas kitą. Norėjau geriau turėt sau. Man pasiūlė pinigų, nuvažiavau, bet pasirodė kad turėjau „ženytis už babajaus“, bet aš nesutikau.

Buvau patalpinta į rūsį, gal norėjo paveikti... Laikė mane rūsy, turėjau telefoną, susisiekiau su Lietuva ir mane išgelbėjo. Manęs nemušė, bet buvo baugu. Anglų kalbos nemoku, buvo sunku susikalbėti, jam kažką pasakyti“, – pasakojo Monika, pažįstamos Elenos Sungailaitės priviliota į Londoną, apgyvendinta pas kitą merginą, Vitą Pralgauskaitę namuose. Pastaroji viso teismo proceso metu tikino, jog įvyko klaida, ji kaltinamosios nepažįsta.

„Jinai mane gerai pažįsta, tik sako, kad nepažįsta. Susipažinome, kai nuvykau. Iki tol jos nepažinojau. Jos draugė man pasiūlė pinigus, apgyvendino pas ją. Važiavau į kavinę dirbti, o kai nuvykau, pasakė, kad turiu būtinai susituokti, kad galėčiau legaliai dirbti, bet žinau, kad mano draugės kitos dirba. Pasiūlė 8 000 litų, bet aš vis tiek nesutikau. Tekėti siūlė abi merginos, o kai nesutikau, tas vyras mane pasiėmė iš Vitos kiemo, uždarė į rūsį, kur buvo pamestas čiužinys“, – patirtais išgyvenimais dalijosi Monika, rūsyje praleidusi vieną naktį ir galiausiai išvaduota Jungtinės Karalystės pareigūnų. Monikos teigimu, fiktyviai ištekėjusių lietuvių Jungtinėje Karalystėje apstu.

„Dabar viskas gerai, nesiveliu, ir drauges pamokau, kad nepakliūtų į tokias situacijas“, – sako Monika, iš nuteistosios neprašiusi atlyginti moralinės žalos. Merginos teigimu, visi klaidų padarome, tad reikalauti piniginės kompensacijos nesinorėjo.

Paklausta, ar iš tiesų negeba skaityti bei rašyti, Monika neslepia – skiemenis jungia labai sunkiai, tačiau mokosi ir stengiasi.

Nuteisė lygtinai

Istorija užsimezgė 2013 metais, kuomet vos pilnametystės sulaukusi tauragiškė socialiniame tinkle padedama draugės „Facebook“ skelbėsi ieškanti darbo. Šį skelbimą pamačiusi Elena Sungailaitė, kuri iki šiol slapstosi, ir nuteistoji Vita Pralgauskaitė, kaip teigiama, pasiskirstė vaidmenimis ir sukūrė planą, jog pakvies merginą atvykti į Londoną legaliam darbui, o tada įkalbės ją fiktyviai ištekėti.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, E.Sungailaitė susisiekė su nukentėjusiąja per „Facebook“ ir pasinaudodama jos sunkia materialine padėtimi pasiūlė atvykti į Jungtinę Karalystę padirbėti bare. 2013-ųjų spalį į tauragiškės elektroninį paštą atskriejo kelionės bilietai iš Kauno į Londoną. Monikai (vardas pakeistas) kelionės išlaidoms buvo atsiųsta ir pinigų. Tokią istoriją Klaipėdos apygardos teisme ne itin rišliu tekstu dėliojo nukentėjusioji, kuri nemoka nei skaityti, nei rašyti ir per socialinius tinklus bendravo padedama draugų.

J.Andriejauskaitės nuotr./Vita Pralgauskaitė išgirdo teismo sprendimą.
J.Andriejauskaitės nuotr./Vita Pralgauskaitė išgirdo teismo sprendimą.

Oro uoste pasitikta tauragiškė buvo nugabenta į kaltinamosios namus, kur netrukus pradėta įkalbinėti už 2 000 svarų ištekėti už Pakistano piliečio, kitaip mergina neturės lėšų grįžti namo, esą neištekėjusi negalės legaliai dirbti.

Mergina buvo prievarta perduota Pakistano piliečiui, kuris ją parą laikė užrakinęs rūsyje. Tauragiškei vis dėlto pavyko susisiekti su „Caritas“ organizacija Lietuvoje ir papasakoti, į kokią bėdą ji pakliuvo. Į gelbėjimo operaciją netrukus įsitraukė Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos institucijos. Tauragiškė buvo išvaduota ir grąžinta į Lietuvą.

Bylos duomenimis, Monika yra itin pažeidžiama asmenybė. Ji augo be tėvų, turi neišugdytus įgūdžius, nelankė mokyklos. Teigiama, jog ji buvo prievartauta tėvo.

Anot jos atstovės, socialine prasme tai neišsivysčiusi asmenybė.

Nors atstovė to patvirtinti negalėjo, teigiama, jog Monika nukenčia jau antrą kartą. Pirmąjį ji buvo išvežta į Škotiją, kur buvusi priversta vogti.

Sulaikė prieš Motinos dieną

Kaltinamoji V.Pralgauskaitė į teisėsaugos akiratį pakliuvo pernai pavasarį. Gegužę, kartu su dukrele atvykusi į Lietuvą pasveikinti savo mamos Motinos dienos proga, V.Pralgauskaitė, jos pačios nuostabai, buvo suimta. Teismas jai buvo skyręs griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

Tris mėnesius praleidusi areštinėje mergina atsikvėpė, kai Klaipėdos apygardos teismas jai skyrė kitą kardomąją priemonę – apykoję. Teismas atsižvelgė, kad mergina nėra teista ir turi mažametę dukrą, su kuria labai artimai bendrauja.

Kaltinamosios advokatas tvirtino, kad V.Pralgauskaitė nė nepažįsta Monikos ir visa tai tesanti klaida. Tą patį posėdžių metu tvirtino ir pati Vita.

„Aš jos nepažįstu, nieko jai nesiūliau ir niekur nevežiau“, – prieš teismo posėdį ketvirtadienį kartojo V.Pralgauskaitė, pati ištekėjusi už Indijos piliečio, auginanti dukrelę, iki šios istorijos legaliai dirbusi Londone.

Už prekybą žmonėmis V.Pralgauskaitei Klaipėdos apygardos teismas skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę su atidėjimu. Merginai, auginančiai mažametę mergaitę, teismas neapribojo galimybės grįžti dirbti į Jungtinę Karalystę. Į nukentėjusių fondą ji turės sumokėti kone 1 000 eurų.

Praėjusių metų birželį metais jaunesnė V.Pralgauskaitės sesuo Reda už tokį pat nusikaltimą Klaipėdos apygardos teisme išgirdo nepalankų nuosprendį. Už pasikėsinimą parduoti merginą fiktyviai santuokai jai skirti 4 metai nelaisvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius