Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramzio žūties atgarsiai – kuo baigėsi kontrabandininkams?

Po keleto savaičių Tauragės rajono apylinkės teismas skelbs nuosprendį pasieniečių šunį Ramzį pernai rugsėjo 27-ąją nušovusiam garsių politikų Komskių giminaičiui Arvydui Komskiui. Tačiau visi pamiršo kitą šios skandalingos pasienio tarnybos šuns žūties istorijos pusę – kuo baigėsi kontrabandininkams, kuriuos drauge su būriu Pagėgių rinktinės pareigūnų persekiojo Ramzis. Klaipėdos apygardos teismas praėjusią savaitę paliko galioti Tauragės teismo nutarimą, kuriuo skirtos bausmės trims vyrams, tą lemtingą Ramziui rugsėjo vakarą į Bitėnų kaimo mišką atvažiavusiems pasiimti paslėpto kontrabandinio krovinio.
A.Komskio nušautas tarnybinis šuo Ramzis
A.Komskio nušautas tarnybinis šuo Ramzis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Teigė, kad atvažiavo pasivaikščioti

Lemtinga Ramzio gyvybę nusinešusi istorija nutiko 2016-ųjų rugsėjo 27-osios pavakarę. Kaip išsiaiškinta ikiteisminio tyrimo metu, Pagėgių savivaldybės Bitėnų kaimo miške du pagėgiškiai – 32-ejų metų Aivaras Fetingis, 33-ejų Laurynas Kulberkis ir tauragiškis 39-erių metų Martynas Cikas su dar vienu nenustatytu asmeniu buvo paslėpę septynias dėžes – 3500 pakelių kontrabandinių baltarusiškų cigarečių. Vėliau nustatyta, kad bendra jų vertė – beveik 9000 eurų. Jų pasiimti rugsėjo 27-ąją, 16.45 val., šie vyrai atvyko į mišką dviem automobiliais – vieną jų „Škoda Octavia“ vairavo M.Cikas, kitą – „Subaru Legacy“ A.Fetingis. Pastarąjį čia pat miške pasieniečiai ir sulaikė, kiti trys tąkart pabėgo.

Šių metų vasarį trys šios istorijos dalyviai – A.Fetingis, L.Kulberkis ir M.Cikas stojo prieš Tauragės rajono apylinkės teismą. Bylą tuomet nagrinėjant teisėjui Egidijui Mockaičiui, buvo apklausta daugybė liudytojų. Visi trys kaltinamieji savo kaltės nei ikiteisminio tyrimo metu, nei nagrinėjant bylą teisme nepripažino.

Kaip teismui tuomet aiškino A.Fetingis, į mišką su pažįstamais vyrais jis atvažiavo ne pasiimti kontrabandinių cigarečių, o „kažko padėti“. Esą išlipęs iš mašinos jis tik žvalgėsi ir švilpavo, o truputį paėjęs pamatė pasieniečius. Šie jį ir sulaikė. Vyras teismui aiškino nežinojęs, kad jo automobilyje „Subaru Legacy“ buvo įrengtas GPS signalo slopintuvas, sakė, kad mašiną nusipirko liepos pabaigoje ar rugpjūčio pradžioje ir dar nespėjo jos gerai apžiūrėti.

Tauragiškis M.Cikas, beje, buvęs Tauragės futbolo komandos „Tauras“ žaidėjas, jau ir anksčiau žinomas teisėsaugai, teismui aiškino į mišką atvažiavęs pasivaikščioti. Bevaikščiodamas išgirdęs, kad „kažkas šaukia, rėkia“, kad liepia stoti, nes šaus. M.Cikas teisme sakė žinojęs, kad jo automobilyje buvo įrengtas GPS slopintuvas, įjungtas tą vakarą jis buvęs tam, kad jo nesektų žmona, esą su kontrabandinėmis cigaretėmis tai visai nesusiję.

L.Kulberkio teigimu, į Bitėnų kaimo mišką jis atvežė nepažįstamą prekybos centro aikštelėje sutiktą vyrą. Esą atvažiavę į mišką trys bičiuliai nuėjo į vieną pusę, o L.Kulberkio atvežtas nepažįstamasis – į kitą. Paklaustas, kodėl bėgo nuo pasieniečių, vyras teismui aiškino, kad bėgo, nes anksčiau buvo su pasieniečiais grūmęsis ir jam jau seniau buvo pritaikyta administracinė atsakomybė už pasipriešinimą pareigūnams. Esą bijojo įkliūti dar kartą.

Pasieniečiai tykojo pasaloje

Tačiau teismo apklausiamų Pagėgių rinktinės pasieniečių liudijimai atskleidė tikrąjį kontrabandininkų tikslą Bitėnų miške. Jie liudijo, kad kontrabandininkų automobiliai į mišką atvažiavo vienas paskui kitą.

Pasak pasaloje prie paliktų cigarečių dėžių budėjusių pareigūnų, pirmoji miško keliuke sustojo „Škoda Octavia“. Iš jo išlipę du vyrai iškart nuėjo prie paslėptų šakomis apdengtų cigarečių dėžių. Iš kito automobilio išlipę vyrai nusekė paskui savo bendrus. Sulaikymo operacijos metu trims vyrams pavyko pasprukti, sulaikytas tik A.Fetingis. Pareigūnai bėglius vijosi, tačiau nesėkmingai – šie, palikę ir cigaretes, ir automobilius, kuriais atvažiavo, išsilakstė į skirtingas puses.

Persekioti bėglių tuomet ir buvo iškviestas kinologas su Ramziu. Tai buvo paskutinė Ramzio tarnybinė užduotis. Netrukus jis buvo nušautas netoliese medžiojusio Šilutės gyventojo Arvydo Komskio.

Miške paliktas septynias į juodus polietileno maišus supakuotas balta virve perrištas kontrabandinių cigarečių dėžes pasieniečiai aptiko kontrabandininkų sulaikymo išvakarėse, stebėdami teritoriją prie Nemuno. Pasienio tarnybos vadovybės nurodymu tuomet buvo nuspręsta surengti pasalą ir palaukti kontrabandinio krovinio atvyksiančių pasiimti asmenų.

Kontrabandininkų automobiliuose pareigūnai aptiko ne tik GPS signalo slopiklius, bet ir trejus savadarbius naščius, kaip manoma, jie buvo skirti cigarečių dėžėms nešti, du „Samsung“ telefonus. Šių telefonų išklotinės atskleidė, kad jais buvo intensyviai skambinama ir rašomos žinutės. Žinučių turinys – apie tai, kurioje vietoje yra cigaretės, kur jos bus pristatytos, cigarečių perkėlimo momentas derinamas su asmeniu iš Rusijos Federacijos.

Nuo įvykio vietos iki Nemuno, kuriuo eina Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos siena – apie 900 metrų. Manoma, kad cigaretės per Nemuną į Lietuvos teritoriją buvo perplukdytos rugsėjo 27-osios naktį.

Skirtos piniginės baudos

Nors administracinėn atsakomybėn traukiami vyrai ir neigė savo kaltę, teismas konstatavo, kad jų kaltė įrodyta surinktų įrodymų visuma, liudytojų parodymai yra nuoseklūs, neprieštarauja vieni kitiems ir atitinka ikiteisminio tyrimo duomenis. Be to, A.Fetingis 2016 m. vasarį jau buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn, už kontrabandinių prekių laikymą ir gabenimą jam buvo skirta 3000 Eur bauda.

Visus tris vyrus (ketvirtasis nenustatytas) teismas pripažino kaltais. A.Fetingiui skirta 5600, M.Cikui ir L.Kulberkiui – po 4000 Eur baudų. Be to, teismas nutarė konfiskuoti miške šių vyrų paliktas kontrabandines cigaretes, savadarbius naščius, du telefonus „Samsung“. Tačiau automobiliai, kuriais vyrai atvažiavo į mišką, ir GPS signalo slopintuvai jiems grąžinti. Sumokėti teismo skirtas baudas jie privalo per 40 dienų nuo teismo nutarties įsiteisėjimo.

Nuteisti kontrabandininkai šį teismo sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teismui, tačiau balandžio 19-ąją šis teismas jų skundą atmetė ir Tauragės rajono apylinkės teismo nutarimą paliko galioti. Nutarimas įsiteisėjo tą pačią dieną, skųsti jo nebegalima.

Gegužę Tauragės rajono apylinkės teismas skelbs nuosprendį A.Komskiui, kuris šių kontrabandininkų gaudynių metu nušovė Ramzį. Iš jo pasieniečiai reikalauja atlyginti žalą, šunį įvertino 10 tūkstančių eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius