-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 08 25 /20:39

Reidas Kaune: piniginę tuštinantys seni įpročiai ir sausas iš balos vos neišlipęs prokuroras

Rugpjūčio 25 d. popietę Kauno Savanorių pr. ir Birželio 23-osios g. sankryžoje Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos pareigūnai vykdė reidą, skirtą nustatyti vairuotojus, nepaisančius draudimo sukti į kairę ar kertančius ištisinę dvigubą liniją. Per dvi valandas nustatyti 6 pažeidėjai, vienas iš jų nuo baudos išsisuko. Sustabdyto prokuroro patruliai nusprendė nebausti, tačiau po reido praėjus kelioms valandoms paaiškėjo, kad visgi nuobaudos jis neišvengė.
Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte
Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte / Mariaus Vizbaro nuotr.

Vienas policijos ekipažas pažeidėjus fiksavo Savanorių pr., prie parduotuvės „Tarp gėlių“, kitas – „Iris“ baldų centro aikštelėje. Prieš pusmetį pakeitus kelių ženklinimą, važiuojantiems Birželio 23-osios g. ir norintiems pasukti į kairę, Savanorių pr., buvo uždrausta tai daryti. Nemažai daliai vairuotojų tai buvo įprotis, tad jie, nepastebėdami pakitusių ženklų, toliau suko į kairę.

Kitas ekipažas, sėdintis nežymėtoje, patruliavime debiutuojančioje „Škoda Octavia“, laukė vairuotojų, kertančių dvigubą ištisinę liniją ir sukančių į „Iris“ aikštelę priešais „Mc Donalds“ maisto užkandinę.

Pirmojo pažeidėjo policijai pričiupti nepavyko: neleistinai įsukęs į Savanorių pr. ir pastebėjęs tolėliau stovinčius patrulius, vairuotojas nusuko į šalutinį keliuką.

Mariaus Vizbaro nuotr./Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte
Mariaus Vizbaro nuotr./Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte

Netrukus policininkams įkliuvo jauna „Audi“ vairuotoja. Tačiau jos pažeidimas – ne kelio ženklinimo nepaisymas, o kalbėjimasis telefonu, vairuojant mašiną.

„Norėjau tik pamajakinti, kad atvažiuoju“, – teisinosi mergina.

Už tokį patį KET pažeidimą buvo sustabdytas ir „Toyota“ vairuotojas. Eidamas link patrulių automobilio vyras toliau kalbėjosi telefonu.

Mariaus Vizbaro nuotr./Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte
Mariaus Vizbaro nuotr./Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte

Po kelių minučių buvo užfiksuotas neleistiną kairįjį posūkį sankryžoje parodęs „VW Passat“ vairuotojas.

„Pradėjau daryti veiksmą, sukti į kairę, ir suvokiau, kad to negalima daryti. Buvo jau per vėlu. Anksčiau čia buvo galima sukti. Įprotis“, – tikino vyras.

Ketvirtoji pažeidėja – KIA vairuotoja – dievagojosi taip pat nepastebėjusi naujų kelio ženklų.

Kelių patruliai taip pat sustabdė ir „Chrysler 300“, neleistinai įsukusį iš Birželio 23-osios g. į Savanorių pr. Tačiau apklaustas vairuotojas iki policijos tarnybinio automobilio taip ir neatėjo. Patrulis paaiškino, jog šio bausti negali. Ir nenubaudė dėl to, kad jis... Kauno apygardos prokuroras. Pasak jo, prokuratūros atstovas skubėjo ir nepastebėjo ženklo. Teisėsaugos pareigūnai nebaudžiami?

Mariaus Vizbaro nuotr./Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte
Mariaus Vizbaro nuotr./Policijos reidas Kauno Savanorių prospekte

„Visi žmonės prieš įstatymus yra lygūs. Prokuratūros darbuotojams nėra taikomi jokie imunitetai. Jei kuris iš kolegų padarė pažeidimą, jis turi atsakyti pagal įstatymo raidę. Jokių išimčių negalima taikyti.

Prokuroras yra eilinis pilietis ir jam turi būti surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas. Pasiaiškinsime šią situaciją“, – paklaustas, kaip vertina tai, jog jo vadovaujamos prokuratūros prokuroras galimai neteisėtai išvengė baudos, atsakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Po reido praėjus kelioms valandoms Kauno apskrities VPK išplatintame pranešime buvo teigiama, kad prokuroras visgi neišvengė nuobaudos.

„Kaip mane informavo Kelių policijos valdybos viršininkas D.Česnauskas, dėl padaryto KET pažeidimo, asmeniui, vairavusiam automobilį „Chrysler“, surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 124(1) str. 2 d. su administraciniu nurodymu. Iki rugsėjo 8 d. asmuo turi sumokėti 14 eurų baudą. Dėkoju, kad esate neabejingi ir informuojate apie galimai daromus teisės pažeidimus“, – pranešime cituojamas Kauno apskrities VPK viršininkas D. Žukauskas.

Vienintelė išimtis, kalbant apie prokurorų neliečiamumą, yra ta, kad ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu gali pradėti tik generalinis prokuroras.

Nežymėtas „Škoda“ automobilis per dvi valandas užfiksavo vieną pažeidėją. Dvigubą ištisinę juostą, sukdamas iš Savanorių pr. į „Iris“ stovėjimo aikštelę, neleistinai kirto „Volvo“ vairuotojas.

Už šiuos pažeidimus, vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, skiriama bauda nuo 28 iki 86 eurų. Pirmą kartą prasižengusiems leidžiama sumokėti tik pusę minimalios baudos sumos – 14 eurų.

Reidui vadovavęs Kauno apskrities VPK patrulis Egidijus Montvila tikino, jog šioje vietoje atlikti vairuotojų kontrolę nuspręsta dėl to, jog iš kauniečių sulaukta nemažai nusiskundimų. Kelio ženklinimą nuspręsta pakeisti dėl to, jog sukantieji į kairę sankryžoje ir Birželio 23-osios g. sudarydavo didžiules spūstis.

„Pažeidėjai teisinosi, jog skubėjo, reikėjo greičiau apsisukti. Be to, ne vienam suveikė įprotis, jog dar prieš pusmetį buvo leidžiama sukti iš Birželio 23-osios g. į Savanorių pr.“, – patikino E.Montvila.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius