Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekordas: kontrabandinėmis cigaretėmis Halės turguje prekiaujanti Vladislava Polečenko prisirinko 756 000 litų baudų

Užkietėjusiai pažeidėjai Vladzei teismas skyrė naują keturiasdešimties tūkstančių litų baudą už prekybą cigaretėmis be banderolių.
Cigaretės
Cigaretės / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas išnagrinėjo administracinio teisės pažeidimo bylą, kurioje V.Polečenko, pravarde Vladzė, buvo traukiama administracinėn atsakomybėn pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 163 2 str. 6 d. (akcizais apmokestinamų prekių laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką, prekyba tokiomis prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų arba su seno pavyzdžio banderolėmis).

Pažeidėjai už tai, kad 2010-12-23 Vilniuje, Halės turgavietėje, prekiavo cigaretėmis, nepaženklintomis Lietuvos Respublikos banderolėmis, skirta 40 000 Lt (keturiasdešimties tūkstančių litų) bauda.

Teismas, skirdamas nuobaudą, atsižvelgė į padaryto teisės pažeidimo pobūdį, 55 metų pažeidėjos asmenybę, kuri neteista, tačiau bausta administracine tvarka. Nuo 2005 m. Vilniaus miesto 3 apylinkės teisme buvo išnagrinėtos 106 V.Polečenko administracinių teisės pažeidimų bylos.

Pažeidėjai ne kartą buvo skirta bauda didesnė už straipsnio sankcijoje numatytos nuobaudos vidurkį – 50 000 (penkiasdešimt tūkstančių litų) su prekių konfiskavimu, todėl bendra per visus metus paskirtų baudų suma yra didesnė nei septyni šimtai penkiasdešimt šeši tūkstančiai litų.

2011 m. vasario 14 d. Vilniaus miesto 3-iajame apylinkės teisme bus nagrinėjamos dar dvi bylos, kuriose V.Polečenko traukiama administracinėn atsakomybėn už analogiškus pažeidimus.Per penkerius metus viename Vilniaus teisme išnagrinėtos 106 Vladzės pažeidimų bylos.

Kiekvienais metais Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas išnagrinėja vis daugiau bylų, kuriose pažeidėjai traukiami administracinėn atsakomybėn už prekybą cigaretėmis be banderolių. Pavyzdžiui, 2010 m. buvo išnagrinėtos 146 administracinių teisės pažeidimų bylos, pažeidėjams paskirta daugiau nei trys šimtai keturiasdešimt penki tūkstančiai litų baudų.

Pastebėtina, kad pažeidėjai yra ne tik Lietuvos Respublikos, bet ir kitų valstybių (Baltarusijos Respublikos) piliečiai. Kai kurie pažeidėjai buvo patraukti administracinėn atsakomybėn pirmą ar antrą kartą. Tačiau yra ir tokių, kuriems per 2005-2011 m. administracinės baudos paskirtos devintą, vienuoliktą, trisdešimt antrą ar šešiasdešimt šeštą kartą.

Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./Cigaretės
Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./Cigaretės

Nustatytu terminu pažeidėjams nesumokėjus baudos, nutarimai išsiunčiami antstoliams. Tačiau neretai pasitaiko, kad nutarimais paskirtos baudos lieka neišieškotos, nes pažeidėjai neturi jokio turto, lėšų kredito įstaigose, niekur nedirba, taigi neturi areštuotino turto, pajamų, į kurį būtų galima nukreipti išieškojimą, pažymima trečiadienį Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo administracijos sekretorės Rūtos Trimailovienės parengtame ir išplatintame pranešime.

Pernai „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“ pasakojo, jog kadaise rusų kalbos mokytoja, vaikų darželio auklėtoja ir kiemsarge dirbusi V.Polečenko prie Halės turgaus uždarbiauja jau šešerius metus.

Kontrabandos karalienė jai skirtų šimtatūkstantinių baudų nė nemano mokėti. Jokio turto bedarbė moteris neturi, gyvena pas tolimą giminaitį.

Vos paleista iš policijos nuovados, Vladislava kaskart vėl grįžta į turgavietę.

Valstybė, siekdama išieškoti baudas, iš jos bedarbės pašalpos išskaičiuoja po 30 litų per mėnesį.

Vladzė tiek pinigų uždirba pardavusi 30 pakelių cigarečių, nes vienas pakelis – tai 1 litas pelno į prekeivės kišenę. Kontrabandos karalienei parduoti tokį kiekį cigarečių – vienas juokas, užtenka valandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius