Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Rolandas Tatoris kaltinamas tyčia permokėjęs 40 tūkst. eurų už Panevėžio ligoninės įrangą

Į teismą perduota Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojo byla. Dėl 40 tūkst. eurų žalos bus teisiamas Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas Rolandas Tatoris.
Operacijos akimirkos
Asociatyvi iliustracija: medicinos įranga / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Panevėžio apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios įstaigos „Respublikinė Panevėžio ligoninė“ direktoriaus pavaduotojo Rolando Tatorio galimai nusikalstamos veiklos – tarnybinių pareigų neatlikimo. Įtariama, kad dėl kaltinamojo veiksmų minėta gydymo įstaiga galėjo patirti apie 40 tūkst. eurų turtinę žalą.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad R.Tatoris, nuo 2013 metų lapkričio dirbdamas Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus patarėju, o nuo 2014 metų birželio – šios ligoninės direktoriaus pavaduotoju valdymui ir ekonomikai, galėjo pasinaudoti savo, kaip vieno iš įstaigos vadovų, tarnybine padėtimi priešingai ligoninės interesams, t. y. galimai padarė LR baudžiamojo kodekso 229 str. 1 dalyje numatytą nusikalstamą veiką.

Organizuodamas ligoninės viešuosius pirkimus, į paraišką R.Tatoris galimai specialiai įrašė tokius reikalavimus, kad konkurse galėtų būti pateikiama tik vienintelio gamintojo medicinos įranga.

Tyrimo metu nustatyta, kad 2014 metų kovo mėnesį organizuodamas ligoninės viešuosius pirkimus, į paraišką R.Tatoris galimai specialiai įrašė tokius techninius duomenis bei specifikacijos reikalavimus, kad pirkimų konkurse galėtų būti pateikiama tik vienintelio gamintojo medicinos įranga.

Manoma, kad tokiu būdu buvo apribota galimybė konkurse dalyvauti kitus gamintojus atstovaujantiems verslininkams.

Už įrangą R.Tatorio pažįstamo bendrovei Panevėžio ligoninė sumokėjo 134 tūkst. 358 eurus. O minėta bendrovė šiuos gaminius iš oficialaus gamintojo atstovo Lietuvoje pirko vos už 91 tūkst. 888 eurus.

Pareigūnams sukėlė įtarimų ir netrukus įvykę minėtos įrangos viešieji pirkimai. Įtariama, kad R.Tatoris žinojo, kad vienintelė konkurso dalyvė, jo pažįstamo vadovaujama uždaroji akcinė bendrovė nėra oficiali minėtos įrangos gamintojo atstovė Lietuvoje, o ją ligoninei parduoda už žymiai didesnę, nei reali, kainą.

Nustatyta, kad už šią įrangą minėtai R.Tatorio pažįstamo vadovaujamai bendrovei Respublikinė Panevėžio ligoninė sumokėjo 134 tūkst. 358 eurus. Tuo tarpu minėta bendrovė šiuos gaminius iš oficialaus gamintojo atstovo Lietuvoje įsigijo už 91 tūkst. 888 eurus, t. y. daugiau nei 40 tūkst. eurų pigiau, nei netrukus pardavė ligoninei.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybos pareigūnų pateiktą informaciją. Tyrimą, bendradarbiaudami su STT, atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai, o jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Aidas Amparavičius.

Pasak prokuroro A.Amparavičiaus, iki darbo šioje gydymo įstaigoje R.Tatoris dirbo vadovaujantį darbą vienoje uždarojoje akcinėje bendrovėje, kuri 2013-2014 metais pasirašė 14 sutarčių su Respublikine Panevėžio ligonine dėl medicininės įrangos pardavimo, aptarnavimo, priežiūros ir remonto. „Neatmetame galimybės, kad puikiai žinodamas prekybos medicinine įranga niuansus, organizuodamas viešuosius pirkimus R.Tatoris galėjo šias žinias panaudoti priešingais ligoninės interesams“, – sakė prokuroras A.Amparavičius.

Byla perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui, rašoma Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus (Panevėžyje) vyriausiosios specialistės Rasos Stundžienės trečiadienį paviešintame pranešime.

BNS trečiadienį primena, Teisme jau nagrinėjama Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus Ivano Dorošo baudžiamoji byla, kurioje jis kaltinamas kyšininkavimu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, turto iššvaistymu, dokumentų suklastojimu ir piktnaudžiavimu.

Šios bylos duomenimis, I.Dorošas už palankius viešųjų pirkimų rezultatus ligoninėse iš verslininkų pigiau gavo automobilį, jam atsidėkota įranga statomam namui.

Kartu su juo teisiami trys verslininkai. Bylos duomenimis, I.Dorošas su įmonių direktoriais Skirmantu Akeliu, vadovaujančiu bendrovei „Skirgesa“, Juozu Žilinsku, vadovaujančiu bendrovei „Žiltransa“, ir Gyčiu Obelieniumi, faktiniu bendrovės „DG ir Ko“ vadovu, susitarę už atlygį vykdė ir dalyvavo neskaidriuose viešuosiuose pirkimuose, klastojo dokumentus, sudarinėjo fiktyvius sandorius, taip nusikalstamu būdu įgydavo ir disponuodavo turtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius