Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

RST išaiškino nelegalų elektros vartotoją

Rytų skirstomųjų tinklų bendrovė (RST) demaskavo Vilniaus miesto gyventoją, savavališkai prisijungusį elektros kabelį ir keletą mėnesių nelegaliai vartojusį elektros energiją. Nusikaltimą padaręs pilietis pripažino savo kaltę ir sutiko atlyginti 6000 litų žalą, po to, kai RST darbuotojai jam sutrukdė nuslėpti nusikalstamos veikos įkaltį.
Elektra
Elektra / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 1 Vagystė

Kaip rašoma RST išplatintame pranešime, vasario mėnesį bendrovės Saugos ir prevencijos departamentas gavo anoniminį pranešimą apie tai, jog Vilniaus miesto privataus namo gyventojas G.D. nelegaliai naudojasi elektros energija. Įtarimai pasitvirtino, kai jo namuose RST atlikto patikrinimą. Specialistai nustatė, kad gyventojas be elektros apskaitos prietaisų naudojasi elektros energija, savavališkai prisijungęs 220 kV elektros kabelį į savo namo vidaus tinklo skirstomąjį skydą.

Norėdamas nuslėpti neleistinos veiklos įrodymus namo savininkas G.D. patikrinimo metu bandė kirviu nukirsti elektros kabelį, tačiau RST darbuotojai suspėjo laiku užfiksuoti šį faktą. RST duomenimis nustatyta, kad nelegaliai elektros energija buvo naudotasi keletą mėnesių, bendrovei padaryta žala siekia apie 6000 litų. Nors pradžioje pilietis G.D. neigė neleistinai vartojęs elektros energiją, bet RST pateikus neginčijamus įrodymus, jis pripažino savo kaltę ir sutiko atlyginti žalą.

Daugiausia nelegalaus elektros vartojimo atvejų užfiksuojama planinių elektros apskaitos prietaisų patikrų metu gyvenamuosiuose namuose.

Elektros vagysčių daugėja

Pasak RST Prevencijos ir saugos departamento direktoriaus Kęstučio Tubio, daugiausia nelegalaus elektros vartojimo atvejų užfiksuojama planinių elektros apskaitos prietaisų patikrų metu gyvenamuosiuose namuose. Tačiau vis dažniau ir patys gyventojai praneša apie kai kuriuose objektuose pastebėtus ir įtarimą keliančius faktus, kurie po patikrinimo dažniausiai pasitvirtina.

Nelegalių elektros energijos vartojimo atvejų bendrovės aptarnaujamoje rytinėje Lietuvos teritorijoje 2009 metų pradžioje ženkliai padaugėjo. Vien Vilniaus regione per šių metų sausio ir vasario mėnesius RST užfiksavo 232 neapskaitinio elektros vartojimo atvejus, t.y. beveik 90 atvejų daugiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį. Anot K.Tubio, jei per 2009 m. sausio ir vasario mėnesį Vilniaus regione užfiksuoti neapskaitinio elektros vartojimo faktai liktų neišaiškinti, bendrovė patirtų apie 600 tūkst. litų žalą.

Likti nepastebėtam neįmanoma

„Esame dėkingi visiems, kurie skambina mūsų bendrovės numeriu 1802 ir praneša apie galimai nusikalstamą veiką. Bendradarbiaudami su policijos tarnybomis ir pilietiškai atsakingais žmonėmis, galime kur kas greičiau nustatyti pažeidimus ir kaltininkus, jiems nespėjus užmaskuoti nusikaltimo pėdsakų“, – teigia RST Saugos ir prevencijos departamento vadovas.

Pasak K.Tubio, jei žmonės įvertintų, kad nelegaliai vartoti elektros energiją jiems patiems yra ekonomiškai netikslinga, nes tikimybės likti nepastebėtam beveik nėra, tai nesiryžtų pasiduoti šiai pagundai ir išliktų sąžiningais tiek bendrovės, tiek ir kitų vartotojų atžvilgiu.

RST specialistų nuomone, gilėjant ekonominei krizei Lietuvoje, nusikalstamos veikos atvejų gali ženkliai padaugėti. Todėl šiais metais įmonė ypatingą dėmesį skiria nuostolių, patiriamų dėl vagysčių ir nesąžiningos žmonių veiklos, mažinimui bei jų prevencijai.

Pastebėjus neapskaitinio elektros vartojimo atvejus, nelegalaus elektros prisijungimo faktus ar įtarimą keliančius asmenis šalia elektros įrenginių, RST prašo gyventojų nedelsiant pranešti bendrovės telefonu 1802.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius