Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos nusikalstamo pasaulio įžymybė – su lietuvišku pasu: įtariamas milijonų pradanginimu

Aleksanderas Paneshas – tikra Rusijos nusikalstamo pasaulio įžymybė. Šios šalies spaudoje jis aprašomas lyg feniksas, vis pakylantis iš pelenų: tris kartus pastatė milijonų vertas imperijas ir visus tris kartus jos griuvo įsikišus rusų teisėsaugai. Aiškėja, kad šios skandalingos asmenybės gyvenimas glaudžiai susijęs su Lietuva – Europoje jis slapstėsi turėdamas būtent mūsų šalies pasą kišenėje.
Lietuvos Respublikos pasas
Lietuvos Respublikos pasas / Migracijos valdybos nuotr.

2017 metų lapkritį A.Paneshas pagal tarptautinį arešto orderį sulaikytas Danijoje, kai iš Lietuvos keliavo į Prancūziją.

Jis Rusijoje įtariamas kyšininkavimu ir kitais nusikaltimais. Konkrečiau, manoma, kad jis susitarė su pažįstamu įgyti jam nekilnojamojo turto užsienyje ir paėmė 5 mln. eurų.

Visgi savo pažado A.Paneshas neišpildė. O kad milijonų nereiktų grąžinti, jis papirko Maskvos kriminalinių tyrimų departamento pareigūnus. Šie, gavę kyšius, pradėjo tyrimą prieš žmogų, davusį A.Paneshui 5 mln. eurų, o jis pats paspruko į užsienį.

Šiuo metu A.Paneshas sulaikytas Prancūzijoje, vyksta jo ekstradicijos procedūra. Aiškėja, kad į teisinius procesus įvelta ir Lietuva, nes įžymus nusikaltėlis – mūsų šalies pilietis.

Ekstradicijos jis siekia išvengti prašydamas politinio prieglobsčio Prancūzijoje. Motyvas – esą anksčiau yra dirbęs rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno advokatu ir yra persekiojamas būtent dėl to. Portale „Crimerussia.com“ skelbiama, kad A.Navalno aplinkos žmonės tikina niekada negirdėję A.Panesho pavardės.

Pasiprašė būti teisiamas Lietuvoje

Kol nagrinėjamas prieglobsčio prašymas ir ekstradicija, A.Paneshas sugalvojo ir dar vieną gudrybę. Jis pareikalavo, kad būtų teisiamas ne rusų, o jo bylos imtųsi Lietuvos prokurorai ir prieš teismą jis stotų būtent čia.

„Prokuratūra nuo pat šios situacijos pradžios laikėsi pozicijos, kad Lietuvos piliečio teisių gynimas ir saugumo užtikrinimas privalo būti vykdomas tik teisėtomis priemonėmis“, – trečiadienį pranešė prokuratūra, kuri atmetė A.Panesho prašymą.

Tačiau šis nepasidavė ir prokurorų sprendimą apskundė teismui, advokatas reikalavo, kad jo ginamojo baudžiamasis persekiojimas dėl galimai Rusijoje padarytų nusikalstamų veikų būtų pradėtas Lietuvoje.

Visgi Vilniaus miesto apylinkės teismas šį prašymą atmetė, o sprendimą antradienį patvirtino ir Vilniaus apygardos teismas.

Sprendė problemas

Kaip skelbia „Crimerussia.com“, A.Paneshas pagarsėjęs kaip meistriškas sukčius.

Baigęs teisės studijas jis pradėjo tarnybą Rusijos muitinėje, o čia greit išmoko ir kontrabandininko amato.

Tada užsuko versliuką – sukūrė gėlių kontrabandos maršrutą iš Nyderlandų į Rusiją. Tačiau verslas greit buvo išaiškintas, o pats A.Paneshas pakliuvo į Olandijos kalėjimą.

Po 2 metų už grotų jis pasirodė puikiai išmokęs olandų kalbą ir greit gavo pravardę olandas Saša.

2005 metais jis tapo Maskvoje veikiančio banko „Marketingbank“ valdybos nariu.

Čia jis kartu su bendrais užsuko ne vieną aferą. Jas galiausiai vainikavo tyrimas, kuriame kaltinimų sulaukė apie 50 žmonių, o per banką išplautų pinigų sumos siekė 35 mln. JAV dolerių.

Tačiau pats A.Paneshas problemų išvengė, pabėgo į Europą ir iš ten susitvarkė savo reikalus taip, kad kaltinimai jam galiausiai panaikinti.

2010 metais grįžęs jis įkūrė advokatų kontorą, tačiau greit vėl užsuko nusikalstamas schemas ir buvo priverstas sprukti atgal į Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius