-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rusijos žvalgybos šnipinėjimui užverbuoto klaipėdiečio byla perduota į teismą

Teismui perduota dar viena baudžiamoji byla, kur po Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų atlikto ikiteisminio tyrimo kaltinimai šnipinėjimu pareikšti Lietuvos Respublikos piliečiui R.Š.
Internetas
Asociatyvi iliustracija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkti duomenys, kurie leidžia pagrįstai įtarti, kad kaltinamasis R.Š. , gimęs 1974 m. Brianske (Rusijos Federacija), buvo užverbuotas Rusijos Federacijos žvalgybos organizacijos ir vykdė užduotis, susijusias su informacijos rinkimu bei jos perdavimu šios užsienio valstybės žvalgybos organizacijai, praneša prokuratūra.

Duomenys apie tai, kad šis asmuo galimai vykdo neteisėtą veiką rinkdamas ir perdavinėdamas informaciją jį užverbavusios organizacijos atstovui, buvo gauti kontržvalgybinės operacijos, kurią vykdė Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD), metu. 2017 m. gruodžio mėn. AOTD pateiktos informacijos pagrindu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Atlikdami tyrimo veiksmus ir rinkdami tyrimui reikšmingus duomenis Kriminalinės policijos biuro pareigūnai intensyviai bendradarbiavo su Generaline prokuratūra bei AOTD. Tam tikruose tyrimo etapuose visų pareigūnų bendradarbiavimas reikalavo ypatingo konfidencialumo, pajėgų mobilizavimo bei sudėtingo veiksmų koordinavimo.

Surinkti duomenis leidžia manyti, kad kaltinamasis nuo 2015 m. iki jo sulaikymo 2017 m. gruodžio mėnesį rinko ir perdavinėjo informaciją apie Lietuvos kariuomenės karines jūrų pajėgas, Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos (NATO) karo laivus bei jais gabenamą karinę techniką, Klaipėdos mieste ir Klaipėdos jūrų uoste esančius objektus, įskaitant ir tuos, kurie turi strateginę reikšmę valstybės nacionaliniam saugumui. Įtariama, kad vykdydamas Rusijos Federacijos žvalgybos organizacijos užduotis R.Š. rinko informaciją apie suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, AB „Klaipėdos nafta“, šių objektų infrastruktūrą, rezervuarus, apsaugos sistemas ir jų pasikeitimus.

Nepaisant to, kad užsienio valstybės žvalgybinės institucijos kontaktai su R.Š. vykdavo laikantis ypatingos konspiracijos sąlygų, AOTD pareigūnams pavyko juos užfiksuoti. Šių kontaktų metu buvo perduodamos užduotys, instrukcijos apie informacijos rinkimo ir užšifravimo būdus, atsargumo priemones, naudotinas užtikrinant jų susižinojimo slaptumą.

Pažymėtina, kad R.Š. nerinko ir neperdavinėjo įslaptintų dokumentų, tačiau jo veiksmai vertintini kaip nusikalstami, nes jis veikė vykdydamas užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduotis. Turima duomenų, kad kaltinamasis taip pat vykdė ir kitas užduotis, tarp kurių buvo pavedimas užmegzti draugiškus santykius su Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų darbuotojais bei įgyti jų pasitikėjimą.

Šnipinėjimu kaltinamas R.Š. yra suimtas nuo 2017 m. gruodžio ir kaltinamas pagal Lietuvos Respublikos BK 119 str. 2 d.

Lietuvos Respublikos įstatymai už šnipinėjimą numato laisvės atėmimą nuo trejų iki penkiolikos metų.

Iš viso nuo 2014 metų Lietuvoje išaiškinta 12 asmenų, kurie įtariami šnipinėjimu. 5 asmenys jau yra nuteisti ir nubausti laisvės atėmimo bausmėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius