-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

S.Rachinšteinas lieka bausmės atlikimo vietoje – jo skundas paleisti į laisvę atmestas

Kauno apygardos teismas atmetė apeliacinį Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje 2,6 metų laisvės atėmimo bausmę už finansinius nusikaltimus atliekančio Sergejaus Rachinšteino skundą dėl jo lygtinio paleidimo iš laisvės atėmimo įstaigos.
Sergejus Rachinšteinas
Sergejus Rachinšteinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teismas paliko galioti 2017 m. rugsėjo mėnesio Kaišiadorių rajono apylinkės teismo nutartį, kuria S.Rachinšteinas nebuvo paleistas iš laisvės atėmimo vietos. S.Rachinšteino laisvės atėmimo bausmės terminas baigsis 2018 m. liepą.

Pasak valstybinio kaltintojo – Generalinės prokuratūros prokuroro Vytauto Kukaičio, prokuratūra šiuo metu nemato jokių pagrįstų ir motyvuotų įstatyminių galimybių, kad nuteistasis S.Rachinšteinas būtų paleistas į laisvę. Anot prokuroro, asmenims, bėgusiems nuo teisingumo ir itin pavojingu būdu veikusiems prieš valstybės finansinius interesus, negali būti sudaryta galimybė išvengti teisingumo, nepagrįstai būti paleistiems anksčiau termino nei bus atlikta teismo paskirta laisvės atėmimo bausmė. Teismas konstatavo, kad nenustatyta pakankama nuteistojo S.Rachinšteino pažanga mažinant nusikalstamo elgesio riziką, todėl jis negali būti paleistas lygtinai iš pataisos įstaigos.

Ketvirtadienį Generalinės prokuratūros paviešintame pranešime primenama, kad Sergejus Rachinšteinas į Lietuvą po daugiau nei pusantrų metų trukusios paieškos iš Vietnamo Socialistinės Respublikos ekstradicijos būdu buvo pargabentas praėjusių metų rugpjūčio mėnesį.

Ekstradicijos pagrindu tapo 2016 m. kovo 3 d. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis, kuria buvo pripažinta, kad S.Rachinšteinas yra kaltas dėl visų jam pareikštų daugiau nei 700 epizodų kaltinimų ir nuteistas už sunkiausius finansinius nusikaltimus – valstybei priklausančio svetimo turto didelės vertės sukčiavimus. Teismas konstatavo, kad S.Rachinšteinas kartu su savo valdomų įmonių finansininkėmis ir statytiniais direktoriais buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį legalizavo daugiau nei 10 mln. litų (2 mln. 900 tūkst. eurų). Jis keitė bendrovių statytinius direktorius ir buhalterius, organizuotoje grupėje klastojo dokumentus, apgaulingai tvarkė įmonių buhalterinę apskaitą ir apgaule įgijo didelės vertės turtą.

Po nuosprendžio valstybei perėjo baudžiamojoje byloje prokurorų areštuotos S.Rachinšteino įmonių piniginės lėšos – 700 000 eurų.

Po nuosprendžio valstybei perėjo baudžiamojoje byloje prokurorų areštuotos S.Rachinšteino įmonių piniginės lėšos – 700 000 eurų.

Lietuvos Respublikos Bausmių vykdymo kodeksas numato, kad laisvės atėmimo bausmę pataisos įstaigose atliekantys nuteistieji, kurių nusikalstamo elgesio rizika žema ir (ar) pažanga mažinant nusikalstamo elgesio riziką sudaro pagrindą manyti, kad jie laikysis įstatymų ir nenusikals, gali būti lygtinai paleisti iš pataisos įstaigų. Tokius nuteistųjų prašymus nagrinėja lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos, nuteistiesiems lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos taiko apylinkės teismas. Jeigu nuteistųjų prašymai atmetami, juos pagal nuteistojo skundus taip pat nagrinėja teismas.

Nuteistasis S.Rachinšteinas kitą prašymą jį paleisti anksčiau bausmės atlikimo termino galės teikti tik po pusės metų, t. y. 2018 metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius