Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalčininkų ugniagesiai regi Poškonių ir Dieveniškių seniūnes akcijos „Nedegink žolės!“ ambasadorėmis

Susitikime su seniūnėmis aptarta situacija dėl žolės gaisrų, pasakojama Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) prie Vidaus reikalų ministerijos penktadienį paviešintame pranešime.
Asociatyvi iliustracija: padegtos pievos kartais sudegina ir gyventojų būstus.
Asociatyvi iliustracija: padegtos pievos kartais sudegina ir gyventojų ūkinius statinius ar net būstus. / PAGD archyvo nuotr.

Šalčininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai nuotoliniu būdu bendravo su Poškonių ir Dieveniškių seniūnijų seniūnėmis. Susitikime, inicijuotame tarnybos pareigūnų, buvo aptarti gaisrų atvirosiose teritorijose klausimai. Seniūnijų atstovų buvo prašoma bendradarbiauti su ugniagesiais ne tik šviečiant gyventojus gaisrinės saugos tema, bet ir nustatant žolės degintojus.

Šalčininkų PGT viršininkas Vitalijus Kapusta apžvelgė situaciją rajone: „Balandžio 14 d. duomenimis, Šalčininkų rajone iš viso kilo 62 gaisrai, iš jų – 31 gaisras atvirosiose teritorijose (žolės, miško paklotės, šiukšlių, atliekų gaisrai). Šių metų balandį gaisrai tokie gaisrai tapo ypač dažni – jų vos per pora savaičių kilo net 21. Dėl žolės gaisrų jau degė ir pastatai – ūkinis pastatas Poškonių seniūnijoje, lauko rūsys, šulinys, ūkinis pastatas Gerviškių seniūnijoje, ūkiniai pastatai ir dalis gyvenamojo namo Butrimonių seniūnijoje vieno gyventojo sodyboje.“

Žolės gaisrai prasidėjo būtent Poškonių ir Dieveniškių seniūnijų apylinkėse ir kol kas jų čia kyla dažniau nei kitose rajono vietovėse.

Tarnybos viršininkas atkreipė dėmesį, kad anksčiausiai, jau kovo mėnesį, žolės gaisrai prasidėjo būtent Poškonių ir Dieveniškių seniūnijų apylinkėse ir kol kas jų čia kyla dažniau nei kitose rajono apylinkėse. „Tačiau jau balandį gaisrų atvirosiose teritorijose ėmė daugėti ir kitose seniūnijose – Gerviškių, Butrimonių, Jašiūnų, Šalčininkų. Galima spręsti, kad tokios atvirų teritorijų gaisrų tendencijos yra labiausiai nulemtos atitinkamų oro sąlygų – tose vietovėse, kur žemės paviršius sausesnis, esant aukštesnei temperatūrai bei vėjui tokių gaisrų kyla daugiau,“ – sakė jis.

Apie pareigūnų darbą prevencijos srityje kalbėjo tarnybos vyresnysis inspektorius Miroslavas Davlidovičius. Jis informavo, kad valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai kovo – balandžio mėnesiais šalyje vykdo prevencinę akciją „Nedegink žolės!“, kurią organizuoja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. Jos metu pareigūnai ne tik darbo laiku, bet ir savaitgaliais rengia reidus Šalčininkų rajono apylinkėse.

„Šių reidų metu tikrinamos atvirosios teritorijos, stebima, ar žmonės tvarkosi aplinką, nepažeisdami gaisrinės saugos reikalavimų, bendraujama su gyventojais, jiems teikiamos konsultacijos, o jeigu reidų metu yra nustatomi gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimai, asmenims, nesilaikiusiems reikalavimų, taikomos įstatymų numatytos administracinio poveikio priemonės,“ – sakė M.Davlidovič.

Šiemet Šalčininkų rajone dėl gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų deginant augalinės kilmės atliekas administracinėn atsakomybėn jau buvo patraukti du nustatyti pažeidėjai. Šia informacija taip pat dalijamasi ir su aplinkos apsaugos pareigūnais, siekiant pažeidėjus patraukti atlyginti ir padarytą žalą gamtai.

Šalčininkų PGT pareigūnai primena, kad tvarkant aplinką reikia vadovautis ne tik Bendrosiomis gaisrinės saugos taisyklėmis, bet ir Aplinkos apsaugos reikalavimais lauko sąlygomis deginant augalus ar jų dalis bei Miškų priešgaisrinės apsaugos taisyklėmis.

PAGD archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija
PAGD archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija

Svarbiausia nepamiršti, kad sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, laukininkystės, daržininkystės, augalinės kilmės liekanas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik surinktas (sugrėbtas) į krūvas ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių. Degimas turi būti nuolat stebimas, baigus deginti, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir kt.

Draudžiama deginti ražienas, taip pat nenupjautą ir nesurinktą (nesugrėbtą) žolę, nendres, javus ir kitas žemės ūkio kultūras, taip pat nenupjautus ar nenukirstus sumedėjusius augalus.

Draudžiama surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miškų gaisrams kilti palankiomis dienomis, tai yra esant IV–V klasės miškų gaisringumui.

Draudžiama surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimą laužų kūrenimui nustatytose vietose).

Draudžiama kartu (ar atskirai) su surinktais (sugrėbtais) augalais ar jų dalimis deginti bet kokias buitines, pramonines ir kitas atliekas.

Žemės savininkai, naudotojai ir valdytojai, pastebėję savo žemėje žolės, ražienų ar nesurinktų (nesugrėbtų) šiaudų gaisrą, nedelsdami privalo apie tai informuoti Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112.

Žemės savininkai, naudotojai ir valdytojai, kurių žemėje nesilaikoma šių reikalavimų, taip pat kiti asmenys, nesilaikantys šių reikalavimų, baudžiami Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso nustatyta tvarka ir įstatymų nustatyta tvarka privalo atlyginti aplinkai padarytą žalą.

Už nenupjautų ir nesurinktų (nesugrėbtų) žolių deginimą Administracinių nusižengimų kodekso 286 straipsnyje asmenims numatytos nuo 50 iki 300 Eur, o juridinių asmenų vadovams ir kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 350 Eur baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius