Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šalčininkų žuvininkystės ūkiui – kaltinimai rekordine elektros vagyste

Elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) darbuotojai išaiškino, pirminiais duomenimis, stambiausią pastarųjų 3 metų elektros grobstymo atvejį – energiją neteisėtai naudojo UAB „Šalčininkų žuvininkystės ūkis“, viena iš didžiausių žuvininkystės įmonių šalyje.
Šalčininkuose užfiksuotas stambiausias elektros energijos grobstymo atvejis Lietuvoje
Šalčininkuose užfiksuotas stambiausias elektros energijos grobstymo atvejis Lietuvoje / ESO nuotr.

Žuvininkystės ūkis įsikūręs Šalčininkų rajone, Tribonių kaime. Ūkyje auginami karpiai, lydekos, baltieji amūrai. Žuvis auginanti ir parduodanti įmonė naudoja labai galingus vandens siurblius, kurie pumpuoja vandenį iš Šalčios upelio ir papildo žuvų auginimo tvenkinius. Manoma, kad būtent galingiems siurbliams ir buvo sunaudojama didžioji dalis grobstytos energijos.

Kilus įtarimų dėl elektros apskaitos, ESO darbuotojai nuvyko į ūkį patikrinti ir rado mechaninėmis priemonėmis pažeistą elektros energijos skaitiklį. Ūkio darbuotojai taip stabdė sunaudojamos energijos fiksavimą, nors siurbliai pumpuodavo pilnu pajėgumu. ESO darbuotojai užfiksavo 320-340 A srovę, nors skaitiklis tuo metu rodė nulinį suvartojimą. Žuvininkystės ūkio darbuotojai patys dalyvavo užfiksuojant šį atvejį.

ESO duomenimis, elektra buvo grobstoma net kelerius metus. Preliminariais vertinimais, padaryta žala siekia 100 tūkst. eurų. Panašūs energijos grobstymai nustatomi stebint įmonių energijos suvartojimą, montuojami analizatoriai, nuotoliniu būdu stebimi ir analizuojami duomenys, vertinamas konkrečios verslo industrijos energijos poreikis.

Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip atvykus ESO darbuotojams patikrinti skaitiklio, galingi siurbliai, naudoję didžiąją dalį energijos, ūkio darbuotojų buvo skubiai atjungti.

Viešai nurodomas „Šalčininkų žuvininkystės ūkis“ direktoriaus mobilusis telefonas pirmadienio popietę buvo išjungtas, o savąjį ragelį pakėlęs direktoriaus pavaduotojas Nerijus Ašmenskas 15min sakė nesąs įgaliotas teikti komentarų žiniasklaidai ir siūlė skambinti bendru įmonės telefonu į biurą Vilniuje, kur taip pat niekas neatsiliepė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius