Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šalčininkuose nuteisti policininko tėvų turtą deginę ir aliejų į šulinį pylę vyrai

Šalčininkų teismas kaltais dėl policininko tėvų turto sunaikinimo pripažino keturis vietos gyventojus. Vienam jų skirta reali laisvės atėmimo bausmė. Nuosprendį išgirdo Lechas Šulcas, Jaroslavas Gidevičius, Radoslavas Bogdiunas ir Raimondas Bandalevičius.
Policijos pareigūnai krečia įtariamųjų namus Šalčininkų rajone
Policijos pareigūnai krečia įtariamųjų namus Šalčininkų rajone / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vyrai pripažinti kaltais sunaikinę turtą visuotinai pavojingu būdu, dėl ko galėjo nukentėti žmonės – policininko tėvų turtas buvo padegtas naktį, jiems miegant. Padegtas garažas stovėjo netoli gyvenamojo namo, tuo sukeltas ypatingas pavojus užsiliepsnoti namui, tai galėjo sukelti sunkias pasekmes jame buvusiems žmonėms, jų sveikatai ar netgi gyvybei, konstatavo teismas.

Galimas nusikaltimo iniciatorius Lechas Šulcas dar pripažintas kaltu ir dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo. Jis nuteistas kalėti 1 metus ir 8 mėnesius.

„Teismas pažymi, kad kaltinamajam kritiškai savo elgesio nevertinant, nemato galimybės bausmės tikslų pasiekti be realios laisvės atėmimo bausmės“, – rašoma teismo nuosprendyje.

Baugino policininko mamą

Byloje rašoma, kad L.Šulcas sistemingai baugino žmogų naudodamas psichinę prievartą bei veikdamas bendrininkų grupėje sukurstė svetimo turto sunaikinimą ir sugadinimą visuotinai pavojingu būdu.

Nuo 2015 metų spalio 4 iki 2017 metų gegužės 21 dienos teisiamasis sistemingai baugino policininko mamą.

Nuo 2015 metų spalio 4 iki 2017 metų gegužės 21 dienos, sistemingai baugino policininko mamą, naudodamas jos atžvilgiu psichinį smurtą.

Nuo 2015 metų spalio 4 iki 2017 metų gegužės 21 dienos, ne mažiau nei du kartus per savaitę, pravažiuodamas automobiliu arba užvažiuodamas į pastarajai priklausantį namo kiemą, įjungdavo automobilio garsinį signalą, sutikęs moterį įžeidinėjo ją keikdamas įvairiais necenzūriniais žodžiais, rodydavo rankų gestais pasityčiojimo, paniekinimo ženklus.

2017 metų balandžio 27 dieną L.Šulcas atvyko į policininko mamos namo kiemą ir į kieme esantį šulinį supylė butelį aliejaus, o iš šalia stovėjusio šiukšlių konteinerio į kieme esantį šulinį įmetė maišą su šiukšlėmis.

2017 metų balandžio mėnesio pabaigoje – gegužės mėnesio pradžioje, ikiteisminio tyrimo metu nenustatytą dieną, apie 20 – 21 valandą, vairuodamas automobilį „Volvo V70“, įvažiavo į moters kiemą ir nestabdydamas automobilio važiavo tiesiai į ją, taip sukeldamas pavojų jos gyvybei ir sveikatai.

Nukentėjusiajai atsitraukus atgal, sustabdė automobilį ir atidaręs vairuotojo langą pagrasino jai suduoti, sakydamas „tuoj kaip smogsiu“, po ko uždaręs langą apsisuko ir išvažiavo iš kiemo.

Nustatyta, kad padegimas buvo įvykdytas iš keršto Šalčininkų rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyriausiajam patruliui P. V., dėl pastarojo atliekamų tiesioginių pareigų, susijusių su L.Šulco vykdomais teisės pažeidimais.

Gyveno kaip karalius

Nukentėjusi policininko mama teisme pasakojo, kad gyvena netoliese L.Šulco, gal už 1 kilometro. Santykiai su juo buvo normalūs iki 2015 avarijos, kai susidūrė jų automobiliai. Policininko mama prisiėmė kaltę sau, nors mano, kad L. Šulco greitis buvo didelis, ji sumokėjo baudą.

Be to, vairuotojas buvo pabėgęs iš avarijos vietos, grįžo persirengęs kitais rūbais ir tikino, kad vairavo ne jis. Anot jos, tada L.Šulcas pasijuto karaliumi.

„Mašinų turėjo daug – kasdien važinėjo vis kita“, – teisme pasakojo moteris.

„Mašinų turėjo daug – kasdien važinėjo vis kita“, – pasakojo moteris.

Per savaitę du kartus, gal ir daugiau, jis atvažiuodavo į moters kiemą, nesvarbu, kur būdavo ji – toli, ar arti, jis jai leisdavo signalą. Jei būdavo arti, jis atidarydavo langą, išvadindavo ją negražiais žodžiais. Ji sakė apie tai savo vaikams, sūnui, jis sakė nekreipti dėmesio.

Kartą atsikėlusi naktį, patraukė užuolaidą ir pamatė degantį garažą, kuris nuo namų yra gal apie 4-5 metrus. Paėmus už rankenos iš vidaus, ji jau buvo karšta. Ją ištiko baisus šokas, ji iškart net negalėjo niekam paskambinti.

Namuose ėmė skilinėti langų stiklai, durys. Moteris niekaip negalėjo viena pati iš namų išvesti ligonio vyro, jai paskui padėjo kaimynas.

Policininko mama nė sekundės nesuabejojo, kad tai galėjo padaryti L.Šulcas.

Per vasarą jis pastatė tokį namą, kokiam per visą gyvenimą neuždirbsi.

„Nesvarbu, kad jis buvo ligoninėje, jis turėjo daug tokių draugų, kaip jis pats – niekur nedirbo, tačiau per vasarą jis pastatė tokį namą, kokiam per visą gyvenimą neuždirbsi. Buvo teisme po tos avarijos, sakė tiesą, kad jis vairavo, kad nieko kito su juo nebuvo, tada į avarijos vietą buvo suvažiavę gal 30 žmonių, tokių pačių, kaip jis“, – prisiminė policininko mama.

Manoma, kad atkeršyti policininkui L.Šulcas įkalbėjo kitus vyrus.

Garažas buvo padegtas 2017 m. gegužės 25-osios naktį.

Padegimui – benzino ir dyzelino mišinys

Padegėjai atvyko automobiliu iš anksto paruoštu degiuoju skysčiu – benzino ir dyzelino mišiniu, buvo apipiltos garažo durys.

Per gaisrą sudegė policininko motinai priklausantis garažas, lauko tualetas ir lauko virtuvė, apdegė gyvenamojo namo fasadas. Buvo padaryta 4485 eurų žala.

Sudegė garaže stovėjęs 1,3 tūkst. eurų vertės automobilis „Citroen Xsara“, 300 eurų automobilio žieminių padangų komplektas su ratlankiais, 500 eurų vertės benzininė žoliapjovė „Sabo“, 150 eurų vertės dviratis, 180 eurų vertės benzininis pjūklas „Stihl“.

Taip pat sudegė įvairūs įrankiai, sudegė lauko virtuvėje buvusi dujinė viryklė, mikrobangų krosnelė, siuvimo mašina, virtuvinės spintelės ir virtuvės įrankiai, kiti daiktai.

Iš viso buvo sugadinta ir sunaikinta turto už 8 135 eurų.

L.Šulcas gydėsi ligoninėje po avarijos, kai bandė pabėgti nuo policijos. Ligoninėje jį ten lankė kiti kaltinamieji. Grįždami iš ligoninės vyrai aptarė, kaip konkrečiai ir kada įvykdys L.Šulco prašymą.

L.Šulcas savo kaltės kategoriškai nepripažino ir neigė bet kokiais veiksmais padaręs minėtą nusikalstamą veiką. Vyras nuosprendžio laukė būdamas suimtas.

Bendrininkams bausmes atidėjo

Jaroslavui Gidevičiui skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Vyras įpareigotas dirbti arba mokytis, nebendrauti su kitais nuteistaisiais, atlyginti nukentėjusiajai neturtinę žalą.

Radoslavas Bogdiunas ir Raimondas Bandalevičius nubausti tokia pat bausme.

Iš visų keturių vyrų draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ naudai priteista 4 485 eurai nusikalstamais veiksmais padarytos turtinės žalos atlyginimui.

Be to, nuteistieji turės atlyginti turtinę žalą Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatui – 3 650 eurus.

Teismas nusprendė konfiskuoti tyrimo metu rastą revolverį ME 38 „Compact-G“, šovinių dėžutes, rastas tris radijo stotį „Wouxon“.

Palikti laikiną nuosavybės teisės apribojimą nuteistųjų gryniesiems pinigams taip pat į 14 automobilių.

Policininkas užtiko kontrabandą ir persekiojo

Šalčininkų policijos komisariato reagavimo skyriaus vyriausiasis patrulis P. V. pasakojo, kad 2017 metų balandžio 5-osios naktį patruliavo kartu su kolega. Šalia kaimo esančio miško pastebėjo lauko kelyje stovintį pilkos spalvos automobilį „Audi A6“.

Privažiavus arčiau prie automobilio pastebėjo, kad jame nieko nėra, netoliese taip pat nieko nebuvo. Pašvietė žibintuvėliu ir apžiūrėjęs automobilį suprato, kad jis neužrakintas. Atidarė keleivio dureles ir apžiūrėjęs automobilio saloną pamatė, kad keleivio durelėse nešiojama radijo stotis „Wouxun“, tarp sėdynių pastebėjo veido kaukes ir guminės darbo pirštinės.

Kadangi Šalčininkų rajone yra paplitęs kontrabandinių cigarečių gabenimas, todėl jam ir kolegai kilo įtarimas, kad šiuo automobiliu gali būti gabenamos kontrabandinės cigaretes.

Policininkas įjungė aptartame automobilyje rastą radijo stotį ir išgirdo asmenų tarpusavio pokalbius.

Paklausęs pokalbio, iš turinio suprato, kad kalbama apie galimą kontrabandinių cigarečių gabenimą nuo valstybės sienos į Lietuvą.

Klausydamas pokalbio policininkas įtarė, kad vienas iš pokalbio dalyvių gali būti L.Šulcas, jį atpažino pagal balsą todėl, anksčiau su juo bendravo tarnybos metu.

Policininkas teigė, kad būtent šis asmuo davė nurodymus galimiems savo bendrininkams, t. y. kaip stebėti teritoriją, kaip pasiskirstyti teritorijoje ir kur slėptis, nurodė pranešti jam apie pravažiuojančius automobilius nurodant pravažiuojančių transporto priemonių valstybinius numerius nuo užkardos.

Pareigūnas įtarė, kad L.Šulcas gali turėti su savimi termovizorinę įrangą ir tokiu būdu stebėjo aplinką, nes iš pokalbio suprato, kad jis savo bendrams aiškino, jog jie eina ne į tą pusę. Kontrabandinės cigaretės galimai buvo gabenamos nuo valstybės sienos ženklo, nes pokalbio metu buvo paminėtas būtent šio ženklo numeris.

Klausydamasis pokalbio policininkas suprato, kad asmenys gabenantys kontrabandines cigaretes pasiklydo, nes girdėjo kaip L.Šulcas vis klausinėjo „kur esat, kur einat, ne ten einat“ ir t.t.

Apie situaciją buvo pranešta policijos budėtojui ir pasieniečiams.

Vėliau policininkas kartu su kolega persekiojo Kelių eismo taisykles pažeidusį L.Šulcą. Gegužės 21-osios naktį pareigūnai pastebėjo važiuojantį automobilį „Audi A6“. Automobilio vairuotojas nesustojo prieš kelio ženklą „Stop“. Tada policininkas įsijungė mėlynos ir raudonos spalvos švyturėlius bei garso signalą.

Automobilio vairuotojas nereagavo į tesėtus ir aiškiai išreikštus uniformuotų policijos pareigūnų reikalavimus sustabdyti transporto priemonę. Padidino greitį ir toliau nuvažiavo didžiuliu greičiu Šalčininkų link.

Stabdydamas mašiną, policininkas matė, kad jį vairuoja ne kartą už įvairius kelių eismo taisyklių pažeidimus baustas L.Šulcas.

Gaudynės baigėsi bėglio avarija

Persekiojimo metu vairuotojas važiavo milžinišku greičiu gyvenvietėje, ir už gyvenvietės ribų, tokiu būdu kėlė pavojų sau ir kitiems eismo dalyviams. Kelio vingyje automobilio vairuotojas nepasirinko saugaus greičio, išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą, kirto siaurą ištisinę liniją ir susidūrė su priešpriešiais atvažiuojančiu automobiliu.

Per avariją sužeistas L.Šulcas buvo agresyvus, jis pagrasino susidorojimu policininkams ir rusiškai keikdamasis pasakė „Jums bus p...“

Pastarasis apvirto ant šono, buvo prispaustas vairuotojas. Apytiksliai 150 metrų atstumu nuo automobilių susidūrimo vietos važiuojamojoje kelio dalyje, buvo apvirtęs ant stogo, persekiotas automobilis „Audi A6“.

Šio automobilio vairuotojas, L.Šulcas gulėjo ant kelio ir buvo sužalotas, šalia automobilio pakelės griovyje gulėjo sužalotas automobilio keleivis.

L.Šulcas buvo patyręs sužalojimų, jis buvo agresyvus, kelis kartus aiškiai pagrasino fiziniu susidorojimu policininkams ir rusiškai keikdamasis pasakė „Jums bus p...“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius