-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugaus eismo specialistai dar kartą įspėja, kad rudenį yra didžiausia automobilių ir laukinių gyvūnų susidūrimų tikimybė

Šį rudenį vairuotojai gali džiaugtis geromis eismo sąlygomis. Lapkričio mėnuo jau į pabaigą, o sniegą ir šalnas matėme tik kelis kartus, rašoma Lietuvos automobilių kelių direkcijos informaciniame portale.
Briedis
Briedis / REUTERS/„Scanpix“

Kaip rašoma portale eismoinfo.lt, nepaisant gerų vairavimo sąlygų, atsipalaiduoti negalima. Dienoms vis trumpėjant, eismas keliais daugiausia vyksta prieblandoje ar tamsiuoju paros metu. O tamsoje slypi daug pavojų, vienas iš jų – laukiniai gyvūnai.

Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos siekia apsaugoti ir laukinius gyvūnus, ir vairuotojus. Tinklo tvoromis nuo laukinių gyvūnų tveriami keliai, įrengiamos požeminės perėjos laukiniams gyvūnams, tačiau vien inžinerinės priemonės negali garantuoti, kad neįvyks susidūrimų su gyvūnais.

Kad susidūrimų būtų kuo mažiau, vairuotojai turėtų žinoti kelias svarbias gyvūnijos pasaulio tiesas. Viena iš jų – gyvūnų migracija paprastai padidėja rudenį, kai prasideda ruja, žvėrių elgesys pasikeičia, jie tampa ne tokie baikštūs, praranda atsargumą, tokiu metu žvėrių keliuose atsiranda nenuspėjamose vietose.

Žvėrys dažniausiai keliauja prieblandoje ar net tamsoje, kai prastas matomumas.

„Gyvūnai nesupranta, kokiu greičiu važiuoja automobiliai, užklupti akinamų šviesų jie paprastai stovi ant kelio ar šalikelėje ir tikisi, kad mašina pasuks į šalį, o automobiliui priartėjus žvėris galiausiai pajunta, kad pavojus čia pat, ir ima bėgti keliu ir bando prabėgti pro pat kliūties priekį“, – rašo eismoinfo.lt.

Specialistai teigia, kad neverta gąsdinti gyvūno mirkčiojant trumpomis – ilgomis šviesomis, taip apakinto žvėries elgesys tampa visiškai neprognozuojamas. Taip pat siūloma atkreipti dėmesį tai, kad jei kelią perbėga vienas šernas, tikėtina, kad netrukus vorele prabėgs dar keli.

Pagrindiniai patarimai vairuotojams – neskubėkite, būkite atidūs keliuose, ypač važiuodami keliu, kuris kerta ne tik mišką, bet ir pievas. Būtent jose mėgsta ganytis stirnos.

Įspėjamasis kelio ženklas Nr. 131 „Laukiniai žvėrys“ – įspėja apie kelio ruožą, kuriame yra didelė tikimybė, kad per kelią gali eiti žvėrys. Vairuotojo atsakomybė yra vienoda tiek važiuojant keliu, kur yra šis kelio ženklas, tokia pati – kai šio ženklo nėra.

Saugaus eismo specialistai taip pat teigia, kad daugiausiai susidūrimų su gyvūnais rudenį keliuose įvyksta nuo 6 iki 7 valandos ir nuo 17 iki 23 valandos. Žiemą – nuo 7 iki 8 valandos ir nuo 16 iki 21 valandos. Pavasarį – nuo 5 iki 7 valandos ir nuo 19 iki 24 valandos. Vasarą – nuo 21 iki 2 valandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius