-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 20 /12:30

Saulius Skvernelis: pareigūnai dėl nesėkmingo bandymo grąžinti dukrą Laimutei Stankūnaitei nebus baudžiami

Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis patvirtino, kad ant jo stalo jau guli tarnybinio patikrinimo dėl policijos pareigūnų veiksmų per susistumdymą Garliavoje išvadų projektas. Pasak S.Skvernelio, policijos pareigūnai dėl nesėkmingo bandymo grąžinti dukrą Laimutei Stankūnaitei nebus baudžiami.
Garliavoje
Garliavoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Policijos generalinis komisaras sako, kad tarnybinio patikrinimo išvados kol kas nėra patvirtintos. Dėl galimo visų pareigūnų (ne tik policijos) piktnaudžiavimo, dalyvaujant nesėkmingame mergaitės perdavime mamai, prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas.

„Todėl savo išvadose mes tik konstatuosime savo pareigūnų veiksmus – tinkamus, netinkamus veiksmus, padarytus pažeidimus, kai kuriuos kitus veiksmus, kurie turėjo įtakos įvykiams. Bet į esminius klausimus, ar pareigūnai ką nors sužalojo, ar neviršijo įgaliojimų, ar nepiktnaudžiavo tarnyba, negalėsime pasakyti tol, kol nebus baigtas ikiteisminis tyrimas“, – teigia policijos generalinis komisaras.

Pasak S.Skvernelio, galutinis sprendimas dėl tų niuansų, dėl kurių nevyksta ikiteisminis tyrimas, gali būti priimtas jau penktadienį. Visų išvadų policijos vadovas kol kas nepanoro viešinti. Tai esą bus padaryta, kai išvados bus pasirašytos ir pristatytos vidaus reikalų ministrui.

„Pagal tą medžiagą, kurią turiu, pareigūnų veiksmuose tikrai jokios tyčios nėra. Vertiname, kad situacija tikrai buvo nestandartinė, netradicinė, stresinė, tokios situacijos Lietuvoje tikrai dar nėra buvę. Tyrėjai atkreipia dėmesį į veiksmų koordinavimą. Noriu pabrėžti, kad policija šiame procese (mergaitės perdavime mamai – red. past.) dalyvauja ne kaip pagrindinė institucija. Policija yra tik pagalbinė institucija, šalinanti galimas kliūtis, jei tokios būtų. Tad, įvertinus visą tai, man sunkiai kiltų ranka skirti nuobaudas pareigūnams“, – teigia policijos generalinis komisaras.

S.Skvernelis sako, kad norint iki galo įvykdyti teismo sprendimą ir perduoti mergaitę mamai Laimutei Stankūnaitei, antstolė policijai privalės pateikti vykdomąjį dokumentą (už jo nevykdymą yra numatyta bauda iki tūkstančio litų). Įstatymai neleidžia policijai vaiką imti prievarta. Policija privalės tik pašalinti galimas kliūtis.

„Tačiau tam, kad policija galėtų šalinti galimas kliūtis, ji turės įsitikinti, kad kitos institucijos yra tinkamai pasiruošusios ir atliks tuos veiksmus, kuriuos būtina padaryti. Tik tokiu atveju mes šalinsime kliūtis ir dalyvausime procese. Kitų institucijų mes paklausime raštu, visa tai bus pagrįsta dokumentais. Kai mes turėsime patvirtinančią informaciją, būtinai turės būti sudarytas tarpinstitucinis veiksmų planas, kuriame bus numatyti konkretūs pareigūnai ir konkrečios pavardės, kas ką daro. Šiandien tokių planų dar nėra“, – sako policijos vadovas.

Paklaustas, ar policija šį kartą galės įeiti į namo vidų, S.Skvernelis sakė, kad, antstolei pareikalavus vykdyti teismo sprendimą, kliūtis pareigūnai privalės šalinti.

„Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad ir praėjusį kartą name buvo policijos pareigūnų. Tai du pareigūnai, kurie vykdė mergaitės ir mamos apsaugą, name buvo ir vienas Kauno Vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas. Mes galime tik kelti klausimą, ar iš tų pareigūnų, kurie vadovavo procesui, buvo sulaukta tinkamų nurodymų ir komandų. Dar kartą kartoju, policijos pareigūnai šioje situacijoje savarankiškai veikti negali. Jei įstatymas policijai nurodytų visą procesą įvykdyti nuo pradžios iki galo, tai būtų padaryta. Bet šiandien mes vykdome pagrindinio pareigūno – antstolio ar antstolės – teisėtus nurodymus“, – sakė S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius