Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 04 /11:57

Seksualiai prie aktorės priekabiavęs režisierius Linas Zaikauskas laisvadienius leis už grotų

Panevėžio apylinkės teismo Kupiškio rūmai seksualinio priekabiavimo byloje kaltu pripažino buvusį Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro direktorių Liną Zaikauską. Jis buvo kaltinamas tuo, jog pasikėsino priversti lytiškai santykiauti vieną iš aktorių Eriką Račkytę.
Linas Marijus Zaikauskas
Linas Marijus Zaikauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti prokuratūra pasiūlė Linui Zaikauskui skirti 55 parų arešto bausmę. Už tokį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Penktadienį nuosprendį šioje byloje paskelbęs Kupiškio teismas nusprendė Linui Zaikauskui skirti 44 parų areštą, bausmę atliekant laisvadieniais Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Raimundas Rakauskas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Raimundas Rakauskas

Teismas taip pat iš dalies tenkino E.Račkytės civilinį ieškinį ir įpareigojo L.Zaikauską aktorei atlyginti 3000 eurų moralinę ir 100 eurų turtinę žalą.

„Teismas pripažino Liną Zaikauską kaltu dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti teatro aktorę Eriką Račkytę. Nusikaltimas nebuvo baigtas, kadangi nukentėjusioji paviešino įvykį ir kreipėsi į teisėsaugos institucijas. Teisme L.Zaikauskas kaltę neigė, aiškino, kad nukentėjusiosios yra apkalbėtas, tačiau teismas šią versiją nuosprendyje paneigė. Kadangi byla buvo išnagrinėta uždarame teismo posėdyje, plačiau teismas nuosprendžio priėmimo motyvų nekomentuos“, – kalbėjo teisėjas Raimundas Rakauskas.

G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Linas Zaikauskas
G. Adinavičiūtės/15min nuotr./Linas Zaikauskas

Pats Linas Zaikauskas teisme penktadienį nepasirodė. Lino Zaikausko advokatas Dainius Mažylis tvirtino, kad jo ginamasis serga, todėl atvykti negalėjo. Advokatas teigė, kad svarstys galimybę šį teismo nuosprendį skųsti.

Teisme taip pat nepasirodė ir nukentėjusioji Erika Račkytė. Jos gynėjas Karolis Rugys tvirtino, kad merginai į posėdžius vaikščioti per sunku psichologiškai.

„Nukentėjusioji prašė priteisti 5000 eurų neturtinei žalai atlyginti ir 100 eurų turtinei. Manau, kad teismo sprendimas tenkina. Mes neprašėme konkrečios bausmės. Nukentėjusioji tikėjosi teisingumo. Šiuo atveju manome, kad teisingumas įvykdytas visiškai. Kaltinamasis nukentėjusios neatsiprašė, žala nei iš dalies nebuvo atlyginta. Jis pasirinko savo poziciją neigti“, – sakė Erikos Račkytės gynėjas Karolis Rugys.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Karolis Rugys
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Karolis Rugys

Seksualinio priekabiavimo byla į viešumą iškilo tuomet, kai į policiją dėl ribas peržengiančio direktoriaus elgesio kreipėsi viena iš naujosios kartos aktorių, 24-erių metų Erika Račkytė. Mergina nurodė, kad vadovas, naudodamasis jos tarnybiniu priklausomumu bei vartodamas psichinę prievartą, reikalavo lytiškai santykiauti.

Anot į teisėsaugą besikreipusios aktorės, per repeticijas L.Zaikauskas ne kartą kalbėjo apie tai, kad ji, parodydama dėkingumą, turėtų su vadovu permiegoti. Kiek vėliau vadovo žodžiai peraugo į veiksmus. E.Račkytės tvirtinimu, praėjusių metų kovo viduryje prieš repeticiją L.Zaikauskas suėmė ją už veido bei pradėjo merginą prieš jos valią bučiuoti. Analogiška situacija pasikartojo ir tą pačią dieną po repeticijos.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Nuosprendžio skelbimas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Nuosprendžio skelbimas

Po atlikto ikiteisminio tyrimo bylą turėjo pradėti nagrinėti Panevėžio miesto apylinkės teismas, tačiau nuo šios bylos nusišalino visi teisėjai.

Tokia situacija susiklostė todėl, kad byloje minimas, L.Zaikausko režisuotas spektaklis „Mergaitės svajonė“ buvo repetuojamas būtent šio teismo patalpose, o generalinę spektaklio repeticiją buvo pakviesti stebėti teismo atstovai. Tuomet byla buvo perduota Kupiškio teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius