Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Senyvo amžiaus moterį apiplėšusiems dviem kaltinamiesiems – laisvės atėmimo bausmės

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose paskelbtas nuosprendis dviem kaltinamiesiems Aivarui Stočkūnui ir Donatui Černauskui, kurie iš anksto susitarę, 2022 m. liepą Kelmės rajone įsibrovė į senyvo amžiaus moters namus ir, grasindami nukentėjusiajai, apiplėšė ją – pagrobė 1 725 eurus. Kaltinamajam Donatui Černauskui teismas skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę, Aivarui Stočkūnui – pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę. Abu kaltinamieji solidariai turės atlyginti nukentėjusiajai 1 725 eurus.
Įvykio vietoje
Policija (asociatyvi nuotr.) / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

„Abu kaltinamieji, turėdami tikslą pagrobti svetimą turtą, įsibrovė į namą, kuriame buvo nukentėjusioji. Kaltinamasis Aivaras Stočkūnas, paėmęs peilį, reikalavo pinigų, grasino panaudoti fizinį smurtą, – sako bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Martynas Galvičius. – Grasinimas buvo realus, kadangi nukentėjusioji suvokė užpuolikų fizinį pranašumą, užpuolimo netikėtumą ir grasinimui palankią situaciją“.

Anot teisėjo M. Galvičiaus, nukentėjusioji, būdama viena ir garbingo amžiaus, neturėjo jokių galimybių pasipriešinti kaltinamiesiems. Namas, kuriame ji gyvena, yra apsuptas miško, šalia nėra kitų gyvenamųjų namų ar kaimynų. Kaltinamieji suvokė, kad grobia nukentėjusiosios turtą, palaužę nukentėjusiosios valią, kadangi grasino fiziniu smurtu, numatė atitinkamus padarinius ir jų norėjo.

Teismas konstatavo, kad nusikalstamos veikos iniciatorius buvo kaltinamasis Donatas Černauskas, nes jis žinojo nukentėjusiosios gyvenamosios vietos adresą, žinojo, kur yra paslėpti pinigai, nes svetainėje niekas nebuvo išvartyta ar išlaužyta. Donatas Černauskas pažinojo nukentėjusiosios anūką, kuris, pardavęs butą, pinigus pasidėjo pas močiutę.

Kaltinamasis Aivaras Stočkūnas per ikiteisminį tyrimą kaltę pripažino iš dalies, o teisme pripažino visiškai. Kaltinimasis Donatas Černauskas per ikiteisminį tyrimą kaltės nepripažino, o teisme atsisakė duoti parodymus. Kaltinamasis Donatas Černauskas per ikiteisminį tyrimą sakė, kad nusikaltimo dieną, važiavo su Aivaru Stočkūnu kitais reikalais, o ne plėšimo. Nukentėjusiosios jis nepažįsta, tačiau ją žino kaip draugo močiutę, kuri gyvena kaime. Du ar tris kartus su draugu yra vežęs pas jo močiutę. Minėti kaltinamojo Donato Černausko parodymai yra paneigti kito kaltinamojo Aivaro Stočkūno parodymais.

Kaltinamasis Aivaras Stočkūnas sakė, kad jis plėšimą įvykdė kartu su Donatu Černausku, kai jie į kaimą atvyko Donato Černausko automobiliu. Donatas Černauskas jam pasakojo, kad jo draugas pardavė butą ir gautus pinigus nuvežė ir padėjo pas močiutę, kuri gyvena kaime. Jie nuvažiavo į kaimą ir apie vieną valandą laukė prie namo, ar niekas iš jo neišeina ir tada Donatas Černauskas pamatė, kad namo durys buvo nerakintos. Jie įsibrovė į nerakintą namą, kuriame buvo nukentėjusioji ir reikalavo jos atiduoti pinigus.

Kaltinamojo Aivaro Stočkūno atsakomybę lengvinanti aplinkybė ta, kad jis prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi, bei padėjo atskleisti nusikalstamos veikos padarymo aplinkybes. Jo atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamą veiką padarė bendrininkų grupėje bei būdamas recidyvistu.

Kaltinamojo Donato Černausko atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta. Jo atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamą veiką padarė bendrininkų grupėje bei būdamas recidyvistu.

Kaltinamieji padarė po vieną nusikalstamą veiką, kuri priskiriama sunkių nusikaltimų kategorijai. Nusikalstama veika yra baigta, padaryta tiesiogine tyčia.

Teismas nustatė, kad nusikaltimas buvo įvykdytas 2022 metų liepos 11 d. Kaltinamieji iš anksto susitarę ir veikdami kartu, pro neužrakintas duris įsibrovė į nukentėjusiosios namus. Aivaras Stočkūnas paėmė peilį, laikė jį rankoje ir reikalavo atiduoti pinigus, grasindamas panaudoti fizinį smurtą, t. y. pasakydamas bus blogai, jei nebus vykdomi jų reikalavimai. Nukentėjusioji padavė 200 eurų, Aivaras Stočkūnas iš spintelės pasiėmė dar 25 eurus, o Donatas Černauskas svetainėje rado 1 500 eurų. Iš viso pagrobė 1 725 eurus.

Nuosprendis per 20 dienų apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius