Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sergejaus Rachinšteino motina L.Matiaž teisiama dėl galimo neteisėto praturtėjimo

Už sukčiavimą kalinčio verslininko Sergejaus Rachinšteino motina Liudmila Matiaž stojo prieš teismą dėl neteisėto praturtėjimo – ji neigia prokuratūros kaltinimus, kad teisėtomis pajamomis negali pagrįsti pirkinių maždaug už 26 tūkst. eurų.
Sergejus Rachinšteinas
Sergejus Rachinšteinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti L.Matiaž baudžiamąją bylą dėl galimo neteisėto praturtėjimo. 73 metų moteris skundžiasi bloga sveikata ir kol kas duoti parodymus teismui atsisako. Anksčiau neteista moteris teigia kategoriškai nesutinkanti su jai pareikštais kaltinimais.

Anksčiau moteriai buvo pateikti sunkesni kaltinimai – ji kaltinta neteisėtai turėjusi turto daugiau nei už 176 tūkst. 378 eurus. Tačiau po šiemet kovą paskelbto Konstitucinio Teismo išaiškinimo neteisėto praturtėjimo suma L.Matiaž byloje sumažėjo šešis kartus – daugiau nei iki 26 tūkst. eurų.

„Liudmilai Matiaž buvo pareikštas pranešimas apie įtarimą, kuriuo ji buvo kaltinama pagal Baudžiamojo kodekso 189 (1) (su ženkleliu „prim“) straipsnio pirmąją dalį, tai yra kaltinama, kad ji turėjo turto už 176 tūkstančius 378,59 euro. Atlikus mokestinį tyrimą, jį atliko Valstybinė mokesčių inspekcija, nustatyta, kad tokios sumos Liudmila Matiaž negalėjo turėti, ši suma nebuvo įgyta teisėtai“, – žurnalistams sakė prokurorė Sigutė Malinauskienė.

Atsakomybė už neteisėtą praturtėjimą įsigaliojo 2010 metų gruodį. Pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą, asmuo, įsigijęs turto iki jo įsigaliojimo, negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

2016 metų gruodį, perduodant bylą teismui, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba teigė nustačiusi, kad pensininkė 2003–2011 metais nusipirko aštuonis sklypus vaizdingose Trakų ir Molėtų rajonų vietovėse, taip pat 100 proc. prekyba užsiimančios bendrovės akcijų, jų vertė siekia daugiau nei 170 tūkst. eurų.

Atsižvelgus į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, L.Matiaž buvo stipriai susiaurintas kaltinimas – ji kaltinama neteisėtai turėjusi tik du žemės sklypus Trakų rajone. Naujas kaltinimas L.Matiaž pateiktas su vertimu į rusų kalbą. Moteris lietuviškai nekalba ir su teismu bendravo per vertėją.

„Matiaž kaltinama, kad turėjo ir turi turto, kuris negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis“, – sakė prokurorė.

Moteris yra dabar bausmę atliekančio S.Rachinšteino motina. Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai įtaria, kad dalį nekilnojamajam turtui įsigyti skirtų lėšų ji gavo iš sūnaus.

Apklausė vyrą, pardavusį sklypą

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį liudytoju apklausė Arkadijų Jofę. Vyras 2011 metais L.Matiaž pardavė žemės sklypą Trakų rajone, Rūdiškių seniūnijoje, Apatiškių kaime.

„Stambios kupiūros, po 500, ir taip toliau. Aš labai greitai suskaičiavau pinigus“, – sandorį prisiminė liudytojas A.Jofė.

Jis teismui pasakojo, kad įsigijo 1,87 ha sklypą ir nebuvo juo patenkintas – žemė drėgna ir durpinga. Jis nusprendė ją parduoti ir šį sklypą jam rekomendavusios moters pasiteiravo, ar jis negalėtų susigrąžinti pinigų ir parduoti žemę. Moteris sutiko ir rado pirkėją. Paaiškėjo, kad tai – L.Matiaž.

A.Jofė tikino teismą L.Matiaž iki tol visiškai nematęs ir nepažinojęs. Pardavėjas ir pirkėja susitiko pas notarą Trakuose. Vyras prisiminė, kad pirkėja jam 20 tūkst. litų (apie 5800 eurų) sumokėjo grynaisiais.

„Stambios kupiūros, po 500, ir taip toliau. Aš labai greitai suskaičiavau pinigus“, – sandorį prisiminė A.Jofė.

Bylos duomenimis, kitą sklypą Trakų rajone L.Matiaž pirko tais pačiais metais ir už jį sumokėjo apie 20 tūkst. eurų grynais. Anglininkų kaime įsigytas 16,76 ha sklypas. Jo įsigijimo aplinkybes teismas aiškinsis kituose posėdžiuose.

„Jeigu skaičiuosime, kad nuo 50 metų žmogus turėjo nulį, tai suskaičiuojame visas išlaidas, o neimame pajamų, ir gaunamas kaltinimas. Tai tikrai nepagrįsta“, – sakė kaltinamosios advokatas Andrius Baranskis. Šis advokatas kurį laiką atstovavo ir S.Rachinšteinui.

Bylos nagrinėjimą teismas tęs rugsėjį.

Parvežtas iš Vietnamo į Lietuvą

FNTT pareigūnai teigė atskleidę, kad dalis turtui įsigyti naudotų lėšų gautos iš jos sūnaus – jis pernai ekstradicijos būdu parvežtas iš Vietnamo į Lietuvą – taip pat jos sutuoktinio. Pasak FNTT, įtariamosios sūnus ir sutuoktinis 2000–2004 metais sukčiavo, nustatyta, kad jie apgaule gavo daugiau kaip 455 tūkst. eurų. Už įvykdytus nusikaltimus 2014 metais Vilniaus apygardos teismas juos nuteisė.

Per FNTT tyrimą nustatyta, kad įtariamoji už savo deklaruotas pajamas įsigyti prabangaus nekilnojamojo turto ir bendrovės akcijų negalėjo.

Kaip skelbta, nuo teisėsaugos Vietname slapstęsis verslininkas S.Rachinšteinas pernai rugpjūtį pargabentas į Lietuvą. Lietuvos ieškomas verslininkas sulaikytas sausio 21 dieną Vietname, Hošimino mieste.

Verslininkas slapstėsi Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Singapūre, Tailande, galiausiai sulaikytas Vietname. Už sukčiavimą stambiu mastu nuteistam S.Rachinšteinui nuosprendžiu skirta pustrečių metų įkalinimo bausmė. Dabar vyras ją atlieka.

S.Rachinšteinas nuteistas, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per jį 2000–2004 metais jis galėjo legalizuoti ir pasisavinti beveik 3 mln. eurų bei daugiau nei 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio.

FNTT atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą, susijusį su šiuo verslininku. Jame S.Rachinšteinas įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius