Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 14 /12:00

Šešėliniai prekybininkai realizavo apie 60 tūkst. tonų kuro: „Degalai buvo tiekiami į mažąsias degalines“

Pirmadienį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pasidalino tyrimo užkulisiais, kurio metu buvo atskleista sudėtinga PVM grobstymo schema parduodant degalus iš Latvijos.

Kaip anksčiau skelbė 15min, atliekamų ikiteisminių tyrimų metu surinkta duomenų, kad iš Latvijos į Lietuvos rinką buvo atgabenta apie 60 tūkst. tonų degalų, kurie buvo realizuojami mažuose degalinių tinkluose bei transporto veiklą vykdančioms bendrovėms.

Pirminiais skaičiavimais, sukūrus sudėtingą pridėtinės vertės mokesčio sukčiavimo schemą, per vienus nusikalstamos veiklos metus į Lietuvos valstybės biudžetą buvo nesumokėta apie 12 mln. eurų PVM.

Nusikalstamos grupuotės naudojosi 24 Lietuvos bendrovėmis, kurios nevykdė realios ekonominės veiklos ir nemokėjo mokesčių. Be to, organizuotos grupuotės, siekdamos užmaskuoti savo nusikalstamą veiklą ir išvengti PVM sumokėjimo į Lietuvos biudžetą, savo veikloje naudojo visą fiktyvių Latvijoje, Estijoje, Kipre, Lenkijoje, Čekijoje ir Bulgarijoje registruotų bendrovių tinklą.

Nepaisė perspėjimų

Tai analogiškas tyrimais šių metų teisėsaugininkų darbui Kauno apskrityje, kai buvo atkreiptas dėmesys į įmones, prekiaujančias naftos produktais, kurios yra sukūrusios nusikalstamą schemą.

Tada buvo pranešta apie kriminalinės žvalgybos tyrimus, tačiau FNTT perspėjimai nepaveikė organizuotų grupuočių ir jos tęsė PVM mokesčių grobstymą.

VMI netgi raštu įspėjo apie pastebėtas tendencijas ir ragino būti itin atsargiems renkantis naftos produktų tiekėjus. „Neįsiklausę į įspėjimus gali kaltinti tik save“, – sakė VMI atstovas.

„Dauguma degalų iš Latvijos buvo tiekiami į smulkiąsias degalines. Kuras buvo kokybiškas, tačiau pasitaikydavo, kad vietoje dyzelinio kuro buvo naudojamas krosnių kuras. Taigi yra rizika, perkant labai pigų kurą, kad kokybė bus tikrai prastesnė“, – pažymėjo FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius, kalbėdamas apie PVM mokesčio grobstytojus.

Kol kas įtarimai nėra pareikšti įmonių vadovams, o tik fiziniams asmenims, įsivėlusiems į nelegalų kuro realizavimą Lietuvoje.

Nusikaltėlis įtraukė sūnų

Labai sunku išieškoti valstybės biudžetui padarytą žalą iš visiškai fiktyvių įmonių, kurių direktoriai yra statytiniai

25 asmenys priklausė dviem organizuotoms grupėms, kurios apgaulingai tvarkė įmonių apskaitą. Tai – sukčiavimas didžiuliu mastu.

Vieną iš dviejų nusikalstamų grupuočių subūrė PVM mokesčio grobstymo pradininku Lietuvoje laikomas mažeikiškis, kuris prieš trejus metus buvo lygtinai paleistas iš įkalinimo įstaigos.

Kaip praneša FNTT, į PVM grobstymo schemą jis įtraukė savo sūnų, kuris vadovavo bendrovei, besiverčiančiai didmenine naftos produktų prekyba, ir dar 10 asmenų, kurie buvo paskirti vadovauti įvairiuose miestuose įsteigtoms fiktyvioms bendrovėms.

FNTT nuotr./Šiame name buvo įsteigta fiktyvi įmonė
FNTT nuotr./Šiame name buvo įsteigta fiktyvi įmonė

Grupės organizatorius pats kontroliavo fiktyvių bendrovių finansinius srautus bei duodavo nurodymų savo bendrams, kad pastarieji surastų kitų bendrovių, kurias būtų galima panaudoti grobstant PVM.

Realizuodavo visoje Lietuvoje

Po FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrimo paaiškėjo, kad didmena naftos produktais prekiaujanti bendrovė, kurios vadovas buvo organizuotos grupuotės sūnus, iš Latvijoje veikusios, tačiau Estitjoje registruotos bendrovės tiesiogiai ir per įkurtas fiktyvias įmones įsigydavo didelius kiekius degalų.

Į Lietuvą atvežti degalai buvo parduodami Mažeikių, Šilalės rajono ir Kazlų Rūdos bendrovėms, kurios latviškus degalus realizuodavo savo degalinėse visoje Lietuvoje.

Pirminiais duomenimis, naudojantis grupuotės jokios realios veiklo nevykdančiomis įmonėmis, į kurių apskaitą buvo įtraukiami fiktyvūs sandoriai apie buitinės technikos ir kitų prekių įsigijimą, buvo apgaulingai mažinamas mokėtinas PVM.

Tyrimo užkulisiai

Į vieno iš įtariamųjų gyvenamąja vietą buvo patekta per langą, ugniagesiams pakilus kopėčiomis iki buto.

Keleto įtariamųjų transporto priemonėse kratos buvo atliktos tik pasitelkus specialistus, kurie atrakino automobilius.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, FNTT pareigūnai įvykdė 37 kratas, kurių metu vieno iš PVM grobstymo schemos sumanytojų namuose rasta ir paimta 25 kg sidabro granulių, kurių vertė siekia daugiau nei 11 tūkst. eurų.

FNTT nuotr./Konfiskuotos sidabro granulės
FNTT nuotr./Konfiskuotos sidabro granulės

Vienas iš įtariamųjų bandė sunaikinti nusikaltimo įkalčius sudegindamas juos krosnyje, tačiau kratą atlikę FNTT pareigūnai spėjo laiku išgelbėti tyrimui reikšmingus dokumentus.

Tyrimo metu taip pat buvo rasta už prekybą žmonėmis ir turto prievartimą nuteista moteris, kuri slapstėsi nuo teisėsaugos ir bandė išvengti kalėjimo. Sulaikytą nusikaltėlę FNTT pareigūnai perdavė policijai.

Pastarieji FNTT, VMI ir Generalinės prokuratūros tyrimai Kaune, Šiauliuose ir Vilniuje liudija, kad prekybos degalai licencijavimo tvarka turėtų būti griežtinama, norint išvengti žalos valstybei.

„Labai sunku išieškoti valstybės biudžetui padarytą žalą iš visiškai fiktyvių įmonių, kurių direktoriai yra statytiniai“, – pabrėžė FNTT vadovas K.Jucevičius, siūlantis griežtinti prekybos naftos produktais licencijavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius