Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šėtoje rastas didelis kiekis sprogmenų: tikriausiai aptiktas buvęs ginklų sandėlis

Vėlų trečiadienio vakarą visos specialiosios tarnybos sukeltos ant kojų po to, kai pranešta apie Šėtoje rastą didelį kiekį sprogmenų. Miestelio gyventojams buvo draudžiama eiti iš namų, teritorijoje dirbo išminuotojų būrys. Galų gale visi galėjo atsipūsti, kai sprogmenys buvo surinkti ir saugiai nugabenti į karinį Gaižiūnų poligoną.
Rastas sprogmenų sandėlys
Rastas sprogmenų sandėlys / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Pranešė kasėjai

Trečiadienio vakarą Bendrajame pagalbos centre gautas pranešimas, kad Šėtos miestelio Kauno gatvėje rastas didelis kiekis sprogmenų.

Į įvykio vietą pirmieji atskubėjo Kėdainių rajono policijos komisariato ir Kauno kelių policijos valdybos pareigūnai.

Netrukus buvo įvestas planas „Skydas“ ir į įvykio vietą atskubėjo ugniagesiai bei greitosios medicinos pagalbos medikai.

Saugumo reikalavimai

Laikantis visų saugumo reikalavimų buvo uždaryta Kauno gatvė. Visa teritorija aptverta STOP juosta, aplinkiniai gyventojai informuoti, kad į lauką eiti draudžiama.

Netrukus į įvykio vietą atskubėjo Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai. Įvertinę situaciją jie iškvietė dar vieną išminuotojų būrį.

Dirbo atsargiai

„Vykdant kasimo darbus, pirminiais duomenimis, žmonės aptiko standartinių sprogmenų sankaupą prie vietos, kurioje vykdė kasimo darbus. Identifikavus, kad tai yra pavojingi sprogmenys, į įvykio vietą atvyko sprogmenų neutralizavimo specialistai.

Mes identifikavome, jog rastas tikrai didelis kiekis sprogmenų, todėl iškvietėme papildomas išminuotojų pajėgas iš Kauno. Tai buvo padaryta tam, kad saugiai susitvarkytume su tokiu dideliu sprogmenų kiekiu“, – kalbėjo Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos vado pavaduotojas Kazimieras Bogdanas.

Nuo Antrojo pasaulinio karo

„Rinkos aikštės“ kalbinti išminuotojai teigė manantys, kad šioje vietoje sprogmenys išbuvo ilgą laiką. Realiausia, kad jie čia guli nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Manome, kad šie sprogmenys yra likę nuo Antrojo pasaulinio karo arba pokario laikotarpio. Šiandien, pirminiais duomenis, čia rasta 60 vnt. pavojingų standartinių kovinės padėties sprogmenų. Daugiausia 50 milimetrų minosvaidžio minų ir dar 150 kevalų, kuriuose sprogstamosios medžiagos nėra. Taip pat rasta ir kitokio tipo sprogmenų. Iš viso apie 100 vnt.“, – sakė išminuotojas.

Kaip atsirado?

„Kaip tie sprogmenys čia atsirado? Pirminė mūsų prielaida yra ta, kad šioje vietoje galimai buvo sprogmenų sandėlis. Galbūt po karo čia buvo suversti tokio tipo sprogmenys.

Šiandien mes darbus tęsime visą naktį, įvertinsime iškastą duobę. Taip pat patikrinsime vietas, kur buvo naudojamas iš duobės iškastas smėlis. Atsižvelgdami į sprogmenų būklę mes arba juos naikinsime vietoje, arba išvešime ir naikinsime kitoje vietoje“, – paaiškino K.Bogdanas.

Išsivežė į poligoną

Visą naktį vykdyta išminuotojų, policijos, ugniagesių ir medikų operacija baigėsi sėkmingai.

Visi sprogmenys buvo sėkmingai surinkti. Apie 100 minosvaidžio minų buvo išvežta į Gaižiūnų poligoną.

Išminuotojus visą kelią iki Gaižiūnų poligono lydėjo ugniagesiai. Netrukus poligone sprogmenys buvo saugiai sunaikinti.

Būtina kviesti

Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai sako, kad radus daiktą, panašų į sprogmenis, jo jokiu būdu negalima judinti, o tuo labiau kur nors nešti.

Apie radinį reikia informuoti policiją, o pareigūnai iškvies išminuotojus ir kitas reikalingas specialiąsias tarnybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius