Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliečio prekyba naudotais automobiliais: 122 tūkst. eurų pajamų, bet jokios apskaitos

Teisiamųjų suole Šiauliuose – prekeiviai naudotais automobiliais.
Automobilių prekyba Šiauluose ir Radviliškyje
Asociatyvi iliustracija: automobilių prekyba / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje Šiaulių miesto gyventojas, 40 m. Ž. Ū. kaltinamas neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, taip pat šiaulietis, 45 m. A. Ū. – neteisėtu vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Abu vyrai prekiavo naudotais automobiliais.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad Ž. Ū. Nuo 2015 m. vykdydamas individualią veiklą, nuo 2017 m. būdamas PVM mokėtoju vertėsi prekyba užsienyje įsigytais naudotais automobiliais.

Laikotarpiu nuo 2017 m. birželio 18 d. iki 2019 m. vasario 28 d. organizavo apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą, tai yra buhalterinę apskaitą tvarkantiems vienos bendrovės atsakingiems darbuotojams, nežinojusiems apie Ž. Ū. vykdomą nusikalstamą veiką, nepateikė duomenų apie įvykusias ūkines finansines operacijas, tai yra įsigijo iš Europos Sąjungos valstybių naudotus automobilius ir juos pardavė 20-iai fizinių asmenų, ne lietuviškose pirkimo-pardavimo sutartyse nurodydamas neteisingus duomenis apie tai, kad fiziniai asmenys perka automobilius iš užsienio piliečių ar įmonių, nors faktiškai pirko iš jo. Ž. Ū. šių ūkinių finansinių operacijų neapskaitė apskaitos dokumentais bei neįrašė į buhalterinę apskaitą, dėl to negalima iš dalies nustatyti Ž. Ū. individualios veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Taip per 2017–2019 m. už parduotus 20 automobilių Ž. Ū. gavo iš viso 122 150 eurų buhalterinėje apskaitoje neapskaitytų pajamų.

Ž. Ū. taip pat kaltinamas tuo, kad, būdamas atsakingu už buhalterinės apskaitos organizavimą, apskaitos dokumentų ir apskaitos registrų išsaugojimą ir dokumentų išsaugojimą bei apskaitos registrų išsaugojimą, organizavo žinomai neteisingų duomenų įrašymą į deklaracijas ir pranešimus bei jų pateikimą valstybės įgaliotoms institucijoms, tai yra užpildė ir elektroniniu būdu pateikė deklaracijas Šiaulių apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai ir pranešimus Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Šiaulių skyriui, remiantis apskaitos duomenimis, siekiant išvengti mokesčių ir įmokų.

A. Ū. kaltinamas neteisėtu vertimusi ūkine, komercine veikla. Laikotarpiu nuo 2017 m. kovo 3 d. iki 2018 m. lapkričio 29 d., neįregistravęs individualios veiklos, iš nenustatytų asmenų užsienio šalyse įgijęs naudotus automobilius, skelbdamas duomenis apie parduodamus automobilius internetinėje svetainėje www.autoplius.lt, surasdavo pirkėjus, kuriems juos ir parduodavo. Nustatyta, jog tokiu būdu A. Ū. per minėtą laikotarpį pardavė 8 automobilius.

Byloje apklausiami liudytojai, kaltinamieji teigė parodymus duos po liudytojų apklausos, penktadienį praneša Šiaulių apygardos teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius