Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulietė sukčiams leido pasiimti ne tik savo, bet ir įmonės pinigus

Lapkričio 4-osios rytą 47 metų šiaulietei sutrikdė netikėtas telefono skambutis. Policijos pareigūnu prisistatęs vyras moteriai pranešė sunerimti verčiančią naujieną – kažkas bando prisijungti prie jos banko sąskaitos ir kėsinasi į ją įsilaužti. Žodžiu, kažkas gviešiasi moters pinigų.
Asociatyvi nuotr./Telefoniniai sukčiai
Asociatyvi nuotr./Telefoniniai sukčiai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tą patvirtino ir banko darbuotojas, su kuriuo sujungė pareigūnas. Bankininkas moterį įtikino, kad, norint apsaugoti sąskaitoje esančius pinigus, nedelsiant reikia pakeisti prisijungimo slaptažodį ir aktyvuoti naują kodą.

Moteriai atsipeikėti nuo šios žinios ir susivokti laiko duota nebuvo. Skambinusysis ją atakavo lavina klausimų apie įvairiausius jai nepažįstamus asmenis, galimus jų IP adresus.

Patikli moteris į juos atsakinėjo ilgiau negu valandą ir galiausiai buvo įtikinta, kad, norėdama išgelbėti banke esančius savo pinigus, privalo padiktuoti ne tik savo asmeninės, bet ir įmonės sąskaitų slaptažodžius bei kodų generatoriumi sugeneruotus elektroninės bankininkystės slaptažodžius.

Deja, taip pasielgusi, šiaulietė ne išgelbėjo savo pinigus, o sudarė galimybę sukčiams prisijungti prie banko sąskaitų ir jas ištuštinti.

Tuo metu, kai ji nepažįstamų asmenų buvo kalbinama telefonu, elektroninėje erdvėje žaibiškai vyko finansinės operacijos – buvo jungiamasi prie šiaulietės sąskaitų, iš jų pervedamos tūkstantinės sumos į įvairiuose Lietuvos miestuose gyvenančių jai nepažįstamų asmenų sąskaitas.

Kai iš šiaulietės ir jos įmonės sąskaitų buvo išpumpuota 9300 eurų, šį procesą sustabdė pas įmonės savininkę atvykęs draugas.

Jas sukčiams sąmoningai ar nesąmoningai patikėję žmonės operatyviai tuos pinigus išgrynindavo bankomatuose ir pagal nurodymą padalindavo pas juos atvykusiems ar net prie bankomato laukiantiems žmonėms.

Kai iš šiaulietės ir jos įmonės sąskaitų buvo išpumpuota 9300 eurų, šį procesą sustabdė pas įmonės savininkę atvykęs draugas. Iš pokalbio nuotrupų suvokęs, kas vyksta, jis moterį patikino, kad ji elektroninės bankininkystės duomenimis dalijasi, tikėtina, su sukčiais.

Juk nei policijos, nei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnai, nei banko darbuotojai telefonu elektroninės bankininkystės duomenų nereikalauja, jų nekeičia ir su jais neatlieka jokių manipuliacijų.

Moteris akimirksniu atsidūrė banke su pagalbos šūksmu užblokuoti jos bei įmonės sąskaitas ir sustabdyti finansines operacijas. Banko darbuotojai tai padarė.

Pareigūnams pavyko surasti ir dalį išgrynintų pinigų, mat tą pačią dieną Panevėžyje buvo sulaikytas pas vienos sąskaitos savininką išgrynintų pinigų paimti atėjęs 32 metų vyras.

Operatyviai į šią istoriją įsijungus Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnams, minėtos sąskaitos buvo blokuotos. Apie trečdalis pavogtų pinigų jau buvo spėta išgryninti.

Pareigūnams pavyko surasti ir dalį išgrynintų pinigų, mat tą pačią dieną Panevėžyje buvo sulaikytas pas vienos sąskaitos savininką išgrynintų pinigų paimti atėjęs 32 metų vyras. Jis atsidūrė areštinėje.

Vyras policijos pareigūnams yra žinomas, nuolat turintis reikalų su teisėsauga. Areštinėje apžiūros metu pas jį, cigarečių pakelyje, buvo rasti ir paimti trys polietileniniai paketėliai su baltos spalvos milteliais, įtariama, narkotine medžiaga. Taigi vyrui pareikšti įtarimai ne tik dėl sukčiavimo, bet ir dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius