Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių apskrities policija perspėja: siautėjantys sukčiai taikosi į senolius

Pastarosiomis savaitėmis, vis dažniau šnekant apie Lietuvos pasirengimo planus eurui įsivesti, sukčiai pasigavo šią temą ir ją pritaikė savo kasdieninėje veikloje. Savo aukomis jie pasirinko senyvo amžiaus žmones, praneša Šiaulių apskrities VPK.
Pinigai
Pinigai / BFL nuotr.

Kaip rašoma pranešime, vasario 21 d. Šiauliuose, Ežero g., gyvenanti 85 metų senolė sulaukė 30-40 metų moters, kuri pranešė, kad litai jau keičiami į eurus. Nepažįstamoji pademonstravo savo paslaugumą ir pasisiūlė galinti atlikti šią valiutų keitimo operaciją. Šiaulietei tereikia jai paduoti pinigus, ji nunešianti į banką ir tuoj pat parnešianti eurus.

Sekite mus socialiniame tinkle „Facebook“ ir pirmi sužinokite svarbiausias naujienas. Mes nenorime jūsų gąsdinti, mes tik norime padėti gyventi saugiau.

Senolė jai padavė 2 tūkst. 700 litų. Paslaugioji moteris, su pinigais žengdama lauk pro duris, tarpduryje susitiko buto šeimininkės kaimynę. Ši senolės pasidomėjo, ko norėjusi nepažįstamoji ir, išgirdusi pasakojimą apie litų keitimą į eurus, iš karto suprato, kad čia buvo užsukusi sukčė. Pasak liudytojų, ji galėjo pas senolę atvykti oranžinės spalvos automobiliu.

Labai panaši istorija kovo 7 d. pasikartojo Šiauliuose, P. Cvirkos g. Pas 82 metų J.Š. atėjusi nepažįstama panašaus amžiaus moteris, pasiūliusi savo pagalbą, keičiant litus į eurus, išviliojo ir pavogė 6 tūkst. litų. Svarbiausia tai, kad senoliai labai patiklūs žmonės ir jie pirmiausia savo santaupas nepažįstamiesiems atiduoda, o tik po to, jiems išėjus, pradeda dvejoti ir susipranta, kad, ko gero, bus patekę į sukčių pinkles.

Tą pačią dieną savo pinigų neteko ir Radviliškio r., Šeduvoje, gyvenanti 90-metė. Senolė nurodė, kad ją aplankė šviesiais kailiniais vilkinti ir tamsius akiniais nešiojanti 35-40 metų moteris, kuri, prisistačiusi policijos pareigūne, paprašė parodyti savo santaupas, nes esą būtina sutikrinti pinigų kupiūrų serijas bei numerius. Po „sutikrinimo“ radviliškietė pasigedo 5 tūkst.20 litų.

Dar vienas sukčiavimo modelis, taikomas senyvo amžiaus gyventojams – pažadai pasirūpinti įvairiomis kompensacijomis. Vasario 19 d. pas Šiauliuose, Draugystės pr., gyvenančią 87 metų J.B. apsilankė nepažįstama moteris, kuri prisistatė savivaldybės darbuotoja ir pranešė senolei apie galimybę gauti kompensaciją už kietą kurą, naudojamą krosniai kūrenti. Ji nurodė, jog, norint gauti kompensaciją, būtina išmatuoti gyvenamojo būsto plotą.

Senolė neprieštaravo. Po to jos buvo paprašyta pateikti asmens dokumentus. Močiutė išsitraukė dėžutę, kurioje buvo vaistai, dokumentai ir 1 tūkst. 500 litų. Išėjus nepažįstamajai, buto savininkė pasigedo dėžutės su vaistais ir pinigais.

Kovo 8 d. po nepažįstamos moters, prisistačiusios savivaldybės darbuotoja, apsilankymo Joniškyje, Parko g., gyvenanti 74 metų moteris pasigedo piniginės su 2 tūkst. 470 litų.

Jei yra ir daugiau gyventojų, rašoma Šiaulių apskrities policijos pranešime, sulaukusių nepažįstamų moterų vizito su analogiškais pasiūlymais, nedelsdami apie tai informuokite policiją. O svarbiausia - apsaugokime nuo sukčių senolius. Pakalbėkite su savo garbaus amžiaus tėvais, seneliais, kaimynais, pažįstamais ir įteikite jiems vieną labai svarbų dalyką – niekas iš oficialių institucijų nevaikšto pas gyventojus ir netikrina jų santaupų. Visais laikais ir visose šalyse valiutų keitimo operacijos yra tik bankų kompetencija ir ji vykdoma tik bankuose, o ne jų darbuotojams vaikštant po namus.

Tad jei kas nors pasiūlytų jums keisti litus į eurus, kad ir labai gundančiu kursu, drąsiai kvieskite policiją, nes jūsų namuose – sukčius. Jei pastebėtumėte, kad po jūsų gyvenvietę važinėja įtartinas automobilis, kuriame sėdi jums nepažįstami asmenys, užsukantys į gyventojų namus ir siūlantys litus keisti į eurus ar pasirūpinti įvairiomis kompensacijomis, skambinkite tuoj pat bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius