Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių pareigūnai primena – pranešę apie duotą kyšį galite būti atleidžiami nuo atsakomybės

Nemaža dalis visuomenės yra linkusi kaltinti policijos pareigūnus dėl kyšininkavimo, tačiau dažnai užmirštama, kad šiame veiksme dalyvauja dvi pusės. Dažnai vairuotojai ar kiti eismo dalyviai patys įkalbinėja policijos pareigūnus „draugiškai susitarti“, siūlo kyšį.
Šiaulių pareigūnai ragino būti tikrais vyrais ir mokėti baudą
Šiaulių pareigūnai ragino būti tikrais vyrais ir mokėti baudą / Šiaulių AVPK nuotr.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pažymi, kad vairuotojai turi atsakyti už savo veiksmus: „Davimas ar bandymas duoti kyšį neišperka kaltės, o ją tik didina. Norime, kad vairuotojai suprastų, jog kelių eismo taisyklių pažeidimas yra klaida, o kyšio davimas – jau nusikaltimas, užtraukiantis rimtas pasekmes“.

Norėdami atkreipti vairuotojų dėmesį į šią problemą Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai praėjusią savaitę tęsė akciją „Kyšis išpurvina“.

Bendradarbiaudami su Kelių policijos biuro Kelių patrulių kuopos pareigūnais Imuniteto skyriaus atstovai išvažiavo į rajoninės reikšmės kelius, stabdė automobilius, bendravo su vairuotojais, dalijo lankstinukus „Kyšis išpurvina“.

Per kelias valandas pareigūnai sustabdė kelias dešimtis automobilių. Išgirdę, kad su jais bendrauja Imuniteto skyriaus pareigūnai, kai kurie vairuotojai tik gūžčiojo pečiais ir tikino apie tokį skyrių dar negirdėję.

Pareigūnai vairuotojus informavo, kad jie visada gali kreiptis į Imuniteto skyrių ir pranešti apie tai, kad davė kyšį, arba kad nesąžiningas pareigūnas iš vairuotojo reikalavo atlygio.

Pranešę apie duotą kyšį vairuotojai būna atleidžiami nuo atsakomybės už jo davimą.

Bendraudami su pareigūnais kai kurie vairuotojai atviravo ir teigė, kad buvo patekę į situacijas, kai „atsipirko“ kyšiu. Tiesa, detalizuoti tokių atvejų vairuotojai nepanoro, esą tai nutikę jau seniai. Pastaruoju metu su nesąžiningais pareigūnais vairuotojai teigė nesusidūrę.

Imuniteto skyriaus pareigūnai vairuotojams įteikė lankstinukus, kuriuose pateikta detali informacija apie administracinius teisės pažeidimus, gresiančias baudas ir kokių rūpesčių vairuotojams gali sukelti pareigūnui pasiūlytas kyšis.

Pareigūnai primena, kad vien siūlymo ar pažadėjimo duoti kyšį pakanka, kad vairuotojas būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Geriau iš karto pripažinti klaidą ir neišsisukinėti.

Įtarimai dėl kyšininkavimo gali būti pareikšti net po kelių ar keliolikos metų.

Kartais žmonės net nepagalvoja, kad duodamas kyšis būna didesnis nei bauda, kurią tektų sumokėti už padarytą eismo taisyklių pažeidimą. Jei taisyklės pažeidžiamos pirmą kartą, paprastai yra skiriamas įspėjimas arba pusė minimalios baudos.

Net jeigu vairuotojui pavyks įbrukti kyšį, jis gali neišvengti atsakomybės. Įtarimai dėl kyšininkavimo gali būti pareikšti net po kelių ar keliolikos metų.

VIDEO: Vairuotojams priminta, kad kyšis išpurvina

Statistika rodo, kad šalyje kasdien vidutiniškai 2-3 asmenims pareiškiami įtarimai davus kyšį. Per metus už bandymus papirkti pareigūnus atsakomybėn patraukiama beveik 1000 žmonių. Didžioji dalis jų – vyrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius