Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiaulių patrulis Orlandas Ščegauskas – devynis kartus gundytas kyšininkų baubas

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės vyriausiasis patrulis Orlandas Ščegauskas savo pareigų neužmiršta net pasibaigus darbo valandoms. Pokalbis su O.Ščegausku apie korupciją, didžiausią kyšį ir sąžiningą darbą.
Orlandas Ščegauskas
Orlandas Ščegauskas / Šiaulių AVPK nuotr

Prieš kelias dienas Šiaulių rajone Meškuičiuose O.Ščegauskui įtarimų sukėlė alų perkantis vyriškis. Netrukus pirkėjas sėdo į automobilį ir nuriedėjo Meškuičių gatvėmis. O.Ščegauskas automobilį sustabdė, pateikė tarnybinį pažymėjimą ir paprašė vairuotojo dokumentų.

Paaiškėjo, kad 28-erių vyras vairuotojo pažymėjimo niekada nebuvo įgijęs, automobilis, kurį vairavo, buvo nedraustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, neatlikta jo privalomoji techninė apžiūra.

Apie savamokslį vairuotoją O.Ščegauskas pranešė kolegoms, taip užbėgdamas už akių galimai nelaimei kelyje.

Tai ne pirmas kartas, kai O.Ščegauskas sąžiningai ir atsakingai atlieka savo pareigas. Pareigūnas ypač griežtas korupcijos apraiškoms. 27-erių patrulis gali save drąsiai vadinti kyšininkų baubu.

2015 metais pareigūną bandyta papirkti 9 kartus. O. Ščegauskas sako, kad siūlomas kyšis kartą dvigubai pranoko mėnesio algą, tačiau nesąžiningi pinigai pareigūno nesugundė nė karto.

„Tokie pinigai laimės neatneša“, – įsitikinęs patrulis. Už sąžiningumą, drąsą ir atsparumą korupcijai O.Ščegauskas buvo įvertintas socialinėje akcijoje „Aš neimu kyšių“.

VIDEO: Apdovanoti kyšiais nesusigundę pareigūnai

Jis pateko tarp dešimties atspariausių korupcijai šalies policijos pareigūnų. Pokalbis su O.Ščegausku apie korupciją, didžiausią kyšį ir sąžiningą darbą.

– Ką jums reiškia šis įvertinimas?

– Man jis labai svarbus. Tai viso mano darbo ir įdėtų pastangų įvertinimas. Smagu, kad kiti žmonės tai pastebi. Mato, kad stengiuosi, nesėdžiu sudėjęs rankų. Atsiranda dar didesnė motyvacija tobulėti. Atsparumas korupcijai – viena iš svarbiausių savybių, kuriomis turi pasižymėti policininkas.

– Kas suformavo tokį požiūrį į korupciją: šeima, mokykla, kolegos?

– Savo kolektyve turime gerą pavyzdį – mūsų būrio vadas Aivaras Navickas. Jis ne kartą buvo apdovanotas už gerą darbą. Jis rodo puikų pavyzdį, kaip pareigūnas turi elgtis, kaip turi atlikti savo pareigas. Šis žmogus į darbą ateina dirbti, o ne veltui praleisti laiką. Ir rezultatai tai įrodo. Jis dažnai primena, kad kiekvienas kyšio siūlymas turi būti įformintas. Aišku, požiūris į korupciją buvo formuojamas ir mokykloje, ir šeimoje. Šeimoje visada vyravo nuomonė, kad pareigūnas negali būti korumpuotas, jis turi būti sąžiningas, doras, padėti žmonėms.

– Kodėl žmonės bando papirkti pareigūnus?

– Yra suformuotas toks pareigūno paveikslas, kad jis nieko neuždirba, neturi jokių socialinių garantijų, kad pinigai visagaliai, ir pareigūnas tikrai susigundys. Jis paims kyšį vien todėl, kad gauna mažą algą. Galbūt visuomenės nuomonę įtakoja ir tai, kad seniau tarp pareigūnų dažniau pasitaikydavo korupcijos apraiškų. Bet šiandien jauni pareigūnai tokiais pinigais nesusigundo.

– Jauni pareigūnai uždirba nedaug. Negi kartais nebūna vidinio konflikto, ypač kai siūloma suma prilygsta mėnesio algai?

– Būna ir taip, kai siūloma suma – kaip dvi algos. Kartą neblaivus vairuotojas, kuriam buvo nustatytas sunkus girtumas, siūlė 1000 eurų. Minčių, paimti pinigus, nekyla. Pinigai turi būti uždirbti sąžiningai. Nešvariai uždirbti pinigai laimės neatneš. Mes juk atliekame savo pareigą.

Pinigai turi būti uždirbti sąžiningai. Nešvariai uždirbti pinigai laimės neatneš. Mes juk atliekame savo pareigą.

Tokiam girtam vairuotojui leidus važiuoti toliau, jis gali sukelti avariją, pražudyti žmogų ar net tavo šeimos narį. Turime liūdnų pavyzdžių, kiek tragiškų avarijų padaro girti vairuotojai.

– Kokio socialinio sluoksnio žmonės dažniausiai bando papirkti?

– Neblaivūs vairuotojai dažniausiai būna žemesnio socialinio sluoksnio. Už kitokius pažeidimus dažniau įkliūva verslininkai, žmonės, einantys aukštas pareigas. Verslininkai įprastai siūlo didesnius kyšius. Būna situacijų, kai bandydami išvengti atsakomybės, žmonės būna pasiruošę permokėti dešimteriopai. Atsimenu situaciją, kai žmogui skyriau baudą už kelio ženklo „Sustoti draudžiama“ nepaisymą. Tai buvo valstybės tarnautojas, ėjęs aukštas pareigas. Jis iki tol per metus nebuvo baustas, todėl bauda jam siekė 14 eurų. Bet jis primygtinai mums bruko 150 eurų kyšį. Norėjo permokėti dešimteriopai.

– Kokias emocijas sukelia situacija, kai žmogus pradeda siūlyti kyšį?

– Didelių emocijų tokia situacija nesukelia. Tiesiog atlieku savo pareigas. Eilinė procedūra, kai žmogui paaiškini, kad automobilyje yra filmuojama, įrašomas garsas, išdėstai, kokia gresia atsakomybė už kyšio davimą. Kartais žmonės į tai nereaguoja, galvoja, kad vis tiek viską galima sutvarkyti. Neblaivūs vairuotojai pinigus siūlo primygtinai: padeda, kartais numeta. Kitaip elgiasi žmonės, kurie pažeidimą padarė netyčia. Jie atsargiai paklausia, ar būtų galima susitarti. Paaiškini, kad atsakomybės išvengti nepavyks, o siūlydamas kyšį žmogus sukelia sau dar daugiau problemų. Supratingas žmogus tuo ir baigia pokalbį – gauna protokolą už kelių eismo taisyklių pažeidimą, palinki mums geros dienos, ir išsiskiriame gražiuoju.

– Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus pareigūnai pernai organizavo antikorupcinius mokymus jauniems pareigūnams. Kaip manote, ar tokie mokymai duoda naudos?

– Žinoma. Mokymuose buvo kelios situacijos, kurios nutinka darbe. Tokie mokymai reikalingi, kad pareigūnas žinotų, kaip elgtis panašioje situacijoje. Norėtųsi, kad jų būtų daugiau. Nors esu atsparus korupcijai, šiemet ketinu dalyvauti keliuose panašiuose mokymuose.

– Korupcijos apraiškų šalyje pasitaiko vis dar nemažai. Neseniai korupcijos skandalas iš posto išvertė net sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę. Pagal tyrimus, mažiausiai korumpuota šalis yra Danija. Tikite, kad ateityje mes galime smarkiai sumažinti korupcijos lygį šalyje ir žengti koja kojon su danais?

– Tikiu, kad taip ir bus. Viskas keičiasi į gerą. Korupcija Lietuvoje mažėja. Visuomenė kelia į viešumą skandalus, kovoja su korupcija. Viskas priklauso nuo visuomenės, koks bus jos požiūris. Kuo mažiau korupcija bus toleruojama, tuo greičiau mažės jos apraiškų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius