-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių prokurorai ir pareigūnai užčiuopė kokaino gyslą – narkotikai buvo gabenami ir skrandžiuose

Šiaulių apygardos prokuratūroje vyko spaudos konferencija, kurioje bus pristatoma informacija apie teismui perduotą baudžiamąją bylą dėl prekybos žmonėmis. Šioje byloje kalbama apie narkotikų gabenimą iš vienos šalies į kitą. Kartais kvaišalai keliaudavo ir žmonių skrandžiuose.
Prokurorė Violeta Bartušienė ir tyrėja Daiva Girskienė
Prokurorė Violeta Bartušienė ir tyrėja Daiva Girskienė / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Ši byla žinoma kaip „gyvųjų konteinerių“ byla, kurioje žmonės buvo verbuojami iš vienos šalies į kitą​ pervežti narkotines medžiagas laikant jas savo skrandžiuose.

Bylą pristatė Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Violeta Bartušienė ir Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vyresnioji tyrėja Daiva Girskienė.

Informuojama, kad grupė žmonių, pasinaudodami kitų asmenų bejėgiška padėtimi, priversdavo juos gabenti narkotikus savo bagaže, o kartais ir skrandžiuose.

Grynas kokainas galėjo kainuoti ir milijoną

Pas du asmenis rasta labai gryno kokaino, kurio vertė juodojoje rinkoje galėtų būti milijonas eurų. Pas vieną rasta kiek daugiau nei du kilogramai, o pas kitą – apie 400 gramų.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad narkotikus tokiu būdu gabendavo iš Kolumbijos į Prancūziją, Lietuvą ir kitas šalis. Skrandžiuose narkotikai buvo gabenami ir į Rusiją.

VIDEO: Nufilmuotas narkotikų prekybos organizatorių sulaikymas Šiauliuose

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė V.Bartušienė teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje prekyba žmonėmis kaltinami 4 asmenys – trys šiauliečiai ir viena šilutiškė.

Vienas jų – V.J. taip pat kaltinamas neteisėtu disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu, sprogstamosiomis medžiagomis ir neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Kitas nusikaltimo bendrininkas Ž.Ch. taip pat kaltinamas neteisėtu disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu.

„Gyvieji konteineriai“

Ikiteisminį tyrimą atlikę Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai nustatė, kad šie kaltinamieji galimai verbavo žmones nelegaliam narkotikų gabenimui iš vienos šalies į kitą. Nusikaltimo organizatoriai ieškodavo prastos materialinės ir socialinės padėties žmonių, kuriuos 2014 metų pabaigoje ir 2015 metų pradžioje verbuodavo narkotinių medžiagų įgijimui, laikymui ir gabenimui. Už tai jiems pažadėdavo piniginį atlygį.

Įkalbėjus patiklius žmones gabenti narkotikus, kaltinamieji pasirūpindavo jų kelionėmis ir su jomis susijusiomis išlaidomis – užsakydavo pasą, nupirkdavo lėktuvo bilietą, vizą, apmokėdavo nakvynę viešbutyje, pasitikdavo ir nuvesdavo, kur būdavo sutarta. Nuo prekiautojų žmonėmis nukentėjo 5 asmenys iš Panevėžio apskrities. Nukentėjusiems tekdavo gabenti kvaišalus iš Pietų Amerikos į Europą arba platinti juos pačioje Europoje.

Kai išsigandę užverbuotieji nutardavo pasitraukti iš nusikalstamų veikų darymo, prieš juos būdavo naudojami grasinimai ir net smurtas. Negana to, nukentėjusieji ne visada gaudavo žadėtą atlygį.

Kvaišalai buvo gabenami „gyvuose konteineriuose“ – užverbuotų žmonių skrandžiuose ar lagaminuose. Kai kuriems nukentėjusiems pavykdavo pergabenti narkotikus į Lietuvą, o kiti būdavo sulaikomi užsienio valstybėse. Pavyzdžiui, viena užverbuota moteris buvo sulaikyta dar Kolumbijos oro uoste, gabenusi 400 g kokaino nugos dėžutėje. Kitas nukentėjusysis, jo teigimu, buvo įsodintas į lėktuvą Rygoje, kuriuo skrido į Rusiją ir skrandyje galimai slėpė 30 vienetų apvalios formos plastikinių paketėlių. Užsienyje šiuos paketėlius su medžiaga atidavė rusakalbiam vyrui.

Organizatoriai bei jų bendrininkai patys sekė, kaip užverbuoti asmenys vykdo nusikalstamą veiką, kontroliavo narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir gabenimo procesą.

Ikiteisminio tyrimo metu policijos pareigūnai iš kaltinamųjų paėmė daugiau nei 2 kg kokaino, taip pat V.J. namuose rasta 410 gramų pramoninės gamybos bedūmio parako.

Baudžiamasis kodeksas kaltinamiesiems numato įvairias laisvės atėmimo bausmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius