Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Šiaulių rajono recidyvistas Alfonsas Jaftušenka laisvėje iškentėjo vos savaitę – apvogęs globėją vėl atsidūrė už grotų

Prokurorai nutarė pasigirti, kad vagystės baudžiamoji byla teismui perduota vos per dvi dienas nuo ikiteisminio tyrimo pradžios. Tačiau prokuratūra kategoriškai atsisakė paskelbti šįkart jau 11-tą kartą nuteisto nusikaltėlio pavardę. 15min.lt žurnalistams ją aiškinantis, paaiškėjo, kad savireklaminiame prokuratūros pranešime įsivėlė klaida – inicialais nurodytas visiškai kitas asmuo, o ne nuteistasis 52 metų recidyvistas Alfonsas Jaftušenka.
Godų sukčių sulaikė namo grįžęs šeimininkas.
Asociatyvinė iliustracija / scanpix.lt nuotr.

Šiaulių apygardos prokuratūros Šiaulių apylinkės prokuratūroje per rekordiškai trumpą laiką užbaigtas ikiteisminis tyrimas ir teismui perduota baudžiamoji byla dėl svetimo turto pagrobimo, kurioje kaltinimas 500 litų vagyste buvo pareikštas dar 1998 metais itin pavojingu recidyvistu pripažintam Alfonsui Jaftušenkai (gim. 1962 m.).

Prokuroro G.M. teigimu, Šiaulių rajono policijos komisariato pareigūnams surinkus pakankamai duomenų, įrodančių A.Jaftušenkos kaltę padarius šią nusikalstamą veiką, taip pat įvertinus turimą informaciją apie šio asmens asocialų gyvenimo būdą bei polinkį nusikalsti, buvo nuspręsta ikiteisminį tyrimą užbaigti pagreitintu procesu ir kreiptis į teismą su pareiškimu dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka. Pareiškimas surašytas ir baudžiamosios bylos medžiaga Šiaulių apylinkės teismui perduota praėjus vos dviem dienoms nuo ikiteisminio tyrimo pradžios.

Įvertinus turimą informaciją apie šio asmens asocialų gyvenimo būdą bei polinkį nusikalsti, buvo nuspręsta ikiteisminį tyrimą užbaigti pagreitintu procesu ir kreiptis į teismą su pareiškimu dėl bylos nagrinėjimo pagreitinto proceso tvarka.

Teisminio bylos nagrinėjimo metu prokuroras prašė pripažinti A.Jaftušenką kaltu ir nuteisti realia 10 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Kardomąją priemonę suėmimą prokuroro prašymu teismas A.Jaftušenkai paskyrė jau per pirmąjį posėdį, atsižvelgdamas į tai, kad tik taip bus galima užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese ir nuosprendžio vykdymą.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamasis jau nuo 1991 metų retai išeidavęs į laisvę, yra pripažintas itin pavojingu recidyvistu, neturi nei nuolatinės gyvenamosios vietos, nei darbo, nei šeimos. Naują nusikaltimą padarė praėjus vos savaitei, kai buvo paleistas iš pataisos namų. Pasinaudodamas tuo, kad jį savo namuose priglaudęs asmuo buvo išvykęs, pagrobė iš jo 500 litų, rašoma Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovų penktadienį paviešintame pranešime. 

Šiaulių apylinkės teismas, įvertinęs tyrimo metu surinktus duomenis, 2014 m. vasario 17 d. nuosprendžiu pripažino A.Jaftušenką kaltu dėl svetimo turto pagrobimo ir nuteisė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Naujasis nuosprendis dar neįsiteisėjęs, per 20 dienų jis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Beje, Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime spaudai inicialais minimas galbūt apskritai neegzistuojantis asmuo A.F.

15min.lt aiškinantis, apie kokį jau 11-tą kartą nuteistą recidyvistą kalbama prokurorų pranešime, nes visuomenė turi teisę žinoti apie užkietėjusius nusikaltėlius, Šiaulių apylinkės prokuratūros prokuroras G.M. kategoriškai atsisakė suteikti šią informaciją.

Bylą kontroliuojantis prokuroras prasitarė, kad bijo pažeisti generalinio prokuroro D.V. įsakymą, kuriuo jam uždrausta sakyti recidyvistų pavardes žurnalistams ir apskritai teikti informaciją žiniasklaidos atstovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius