-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 08 /17:08

​Šiaulių teisėjos Gražinos Mataitienės šeimos namuose galėjo būti nužudytas naujagimis

Vieno iš Šiaulių teismų teisėjos dukra įtariama nužudžiusi savo naujagimį. Nusikaltimas įvykdytas 2012 metų rudenį teisėjos šeimai priklausančiame rūsyje. Visuomenei apie jį nebuvo pranešta. Nužudymas išaiškintas, kai naujagimio pasigedo medikai. Teisėja Gražina Mataitienė dėl pablogėjusios sveikatos atsidūrė ligoninė, grėsmė iškilo ir jos karjerai.
Kūdikis
Kūdikis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bylos tyrimą kontroliavęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Rolandas Imbrasas BNS patvirtino, kad koordinavo bylos tyrimą.

„Manęs geneologinis medis nedomina. O kaip jums atrodo, teisėjas ant savo durų užsirašo, kad jis teisėjas“, – sakė R.Imbrasas, paklaustas, ar byloje figūruoja teisėja.
Detaliau kalbėti apie bylą prokuroras atsisakė.

Ne visuomenei mes tą bylą tiriame, o kad įvertintume nusikalstamus veiksmus

„Gal dar ir kaltinamojo akto nuorašą norėtumėte gauti? Jūs klausiate ikiteisminio tyrimo duomenų, dar nėra priimtas teismo sprendimas. Ne visuomenei mes tą bylą tiriame, o kad įvertintume nusikalstamus veiksmus“, – BNS paklausus, ar tiesa, kad nužudymas buvo įvykdytas Joniškyje, atsakė pareigūnas.

Jis tik patvirtino, kad byla ištirta. Kūdikio lavonėlis rastas tyrimo metu.

Šiaulių teisėja Gražina Mataitienė, kurios dukrai pateikti įtarimai, BNS pirmadienį sakė, kad byloje ji buvo apklausta liudytoja.

„Aš informavau savo tiesioginį vadovą, kuris ėjo teismo pirmininko pareigas, faktiškai tuoj pat, kitą dieną. Man neliepė išeiti iš darbo. Mes neatsakome už savo suaugusių vaikų nelaimes ir negalime jų apsaugoti“, – BNS sakė teisėja.

Ar toliau ji eis pareigas, dar nėra apsisprendusi.

„Atsitiko nelaimė, aš tai vertinu kaip nelaimę. Mano dukra šiuo metu sunkiai serga. Man irgi keista, kad byla atiduoda į teismą, matyt, tai buvo forsuojama. Nežinau, negaliu nieko pasakyti“, – BNS sakė teisėja.

Teisėja tikino nepastebėjusi, kad pilnametė dukra laukėsi kūdikio, to niekas nežinojo iš šeimos narių.

Lietuvos apeliacinio teismo atstovė spaudai Kristina Petrošienė BNS sakė, kad gruodžio 3 dieną teisme buvo gautas prašymas dėl bylos teismingumo nustatymo. Kuriam apygardos teismui (Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ar Panevėžio) bus perduota byla, dar nenuspręsta.

Teisėsaugos institucijos paprastai informuoja apie tyrimus dėl naujagimių, kitų mažamečių nužudymo, tačiau šįkart apie atliekamą ikiteisminį tyrimą nutylėta.

Už šią nusikalstamą veiką Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo aštuonerių iki dvidešimt metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Pranešimą dėl Šiaulių apylinkės teismo teisėjos Gražinos Mataitienės pirmadienio pavakarę paviešino ir Šiaulių apylinkės teismo atstovė ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Nijolė Damulė.

Vilniaus apygardos prokuratūrai baigus ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavus bylą, kurioje Šiaulių apylinkės teismo teisėjos Gražinos Mataitienės dukra yra kaltinama naujagimio nužudymu, šio teismo pirmininkė Gema Janušienė komentuoja susidariusią situaciją, rašoma pranešime.

„Tokie atvejai verčia visus susimąstyti, kas Lietuvoje yra ne taip, kodėl apie tokias tragedijas išgirstame vis dažniau. Teisėjai reiškiu užuojautą, tačiau turiu pripažinti, kad turėsime svarstyti klausimą dėl teisėjos Mataitienės darbo teisme“, – pripažino pirmininkė.

Pasak teismo vadovės, teisėjos darbas yra nepriekaištingas, šį darbą ji dirba daugiau nei penkerius metus. Prieš tai Mataitienė dirbo teisėjo padėjėja.

„Šiuo metu teisėjos sveikata yra labai pablogėjusi, ji yra ligoninėje ir su ja pasikalbėti kol kas negaliu, bet artimiausiu metu bet kokiu atveju, tai padarysiu“, – teigia G.Janušienė.

Baudžiamoji byla yra perduota Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris spręs, kuriam apygardos teismui ją perduoti nagrinėti. Susidariusią situaciją artimiausiame posėdyje svarstys Teisėjų taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius