Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joniškio teismo nuosprendis: latvis žinojo, kad išsinuomotas BMW visureigis yra vogtas

Latvis tikino Joniškio teisėją, kad vyko prašmatniu BMW automobiliu per visą Europą vien tam, kad juo pasipuikuotų pakeliui ir gimtinėje. Kad „nuomota“ mašina vogta, teisiamasis tvirtino nenutuokęs. Teismas, tiesiai šviesiai pasakius, nuosprendžiu tarsi paragino užsienietį neapsimesti kvailesniu, nei jis yra iš tikrųjų.
Sulaikytas Italijoje pavogtas „BMW X5“
Asociatyvi iliustracija: sulaikytas užsienyje pavogtas „BMW X5“ / VSAT nuotr.

Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmuose paskelbtas nuosprendis Latvijos piliečiui, kuris bandė kirsti Lietuvos–Latvijos sieną Jungtinėje Karalystėje (JK) įgytu pavogtu automobiliu „BMW X5“.

Kaltinamajam skirta 210 MGL dydžio (10 500 eurų) bauda. Teismas nusprendė 2011 m. laidos automobilį „BMW X5“, prokuroro nutarimu grąžintą savininkui, palikti JK piliečio žinioje ir apie tai jam pranešti.

BMW rinkos vertė – 17 170 eurų

„Kaltinamasis įgijo ir vairavo automobilį „BMW X5“, kuris buvo pavogtas Jungtinėje Karalystėje, – teismo pranešime cituojama bylą nagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmų teisėja Sigita Rozgaitė. – Vyras neigė, kad jam buvo žinoma, kad jo nuomos pagrindais įgytas automobilis buvo gautas nusikalstamu būdu, t. y., kad jis buvo pavogtas.“

Anot teisėjos S.Rozgaitės, kaltinamasis Raivis Marcenas veikė tiesiogine tyčia, tai yra jis žinojo, kad įgyja ir naudoja didelės vertės nusikalstamu būdu gautą turtą – automobilį „BMW X5“ (rinkos vertė – 17 170 eurų).

Kaltinamasis R.Marcenas teigė, kad automobilį išsinuomojo iš nepažįstamo asmens Jungtinėje Karalystėje ir vyko į Latviją švęsti Joninių, ketino persikelti iš Jungtinės Karalystės gyventi į Latviją.
Užsienietis nurodė, kad jis neatkreipė dėmesį į automobilio salono apgadinimus, į jam pateiktą užvedimo raktą.

Kaltinamasis iš bendros asmeninės, gyvenimiškos patirties privalėjo suprasti, kad automobilis „BMW X5“, kurį jis įgyja, yra nusikalstamos kilmės, įsitikinusi teisėja.

Teismas konstatavo, kad automobilio salono apgadinimai bei raktas, naudotas automobiliui užvesti, nuomos sutarties sudarymo aplinkybės, automobilio registracijos dokumento neturėjimas ir jo negavimas gavus naudojimui automobilį, paties automobilio būklė (vaikiški žaislai, netvarka) patvirtina, kad kaltinamasis R.Marcenas iš bendros asmeninės, gyvenimiškos ir darbo patirties galėjo ir turėjo suprasti, kad automobilis „BMW X5“, kurį jis įgyja, yra nusikalstamos kilmės.

Faktinės aplinkybės paneigė visas versijas

Teismui pagrįstų abejonių sukėlė ir kaltinamojo nurodytas kelionės iš Jungtinės Karalystės į Latviją tikslas, būtinybė nuomoti prabangų automobilį ir juo vykti per visą Europą, vien pasipuikuoti.

Byloje surinkti duomenys patvirtina, kad R.Marcenas ne kartą analogišku būdu keliavo iš Jungtinės Karalystės su kitais automobiliais. Per kelionę turėtas bagažas rodo, kad jis ruošėsi keliauti trumpą laiką, jokių asmeninių daiktų iš Jungtinės Karalystės nesivežė.

Šios aplinkybės paneigia kaltinamojo žodžius, kad jo kelionės tikslas buvo persikėlimas iš vienos šalies į kitą. Teismas paneigė ir R.Marceno duotus parodymus, esą jis, atvykęs į Jungtinę Karalystę, keletą dienų tvarkė įmonės bankroto reikalus ir Londone išsinuomojęs automobilį, vyko į Latviją.

Kaltinamasis Jungtinėje Karalystėje pavogtą automobilį įgijo 2019 m. birželį. O nuo 2019 m. gegužės 31 d. minėtas automobilis buvo ieškomas kaip pavogtas.

Suprasti akimirksniu

  • Visureigis dingo naktį iš gegužės 30-os į 31-ą dieną iš nukentėjusiojo namų valdos Jungtinėje Karalystėje.
  • Abu automobilio rakteliai liko pas nukentėjusįjį.
  • Apie nusikaltimą 2019 m. gegužės 31 d. nukentėjusysis pranešė policijai.Buvo paskelbta automobilio paieška Šengeno informacinėje sistemoje.

Pričiuptas tik kelionės pabaigoje

Nustatyta, kad R.Marcenas 2019 m. birželio 13 d. apie 14 val. iš Latvijos lėktuvu išskrido į Jungtinę Karalystę ir tos pačios dienos vėlai vakare Jungtinėje Karalystėje mobiliuoju telefonu nufotografavo automobilį „BMW X5“. Po kelių valandų kaltinamasis su minėtu automobiliu keltu kėlėsi iš Jungtinės Karalystės į Prancūziją.

Vėliau per Prancūziją vyko į Vokietiją, iš kur keltu kėlėsi į Lietuvą. Iš Klaipėdos jis vyko per pasienio punktą į Latviją, kur buvo sustabdytas pasienio pareigūnų.

Joniškio teismo nuosprendis per 20 d. nuo jo paskelbimo dienos (nuo nuosprendžio su vertimu į rusų kalbą išsiuntimo elektroniniu paštu R.Marcenui dienos) gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius