Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šiauliuose bus teisiama ir kūdikį mirtinai papurčiusi motina, ir smurtavęs jos sugyventinis

Šiaulių teismui perduota baudžiamoji byla dėl 7 mėnesių kūdikio nužudymo.
Kūdikis
Asociatyvi iliustracija: kūdikis / Vida Press nuotr.

Šiaulių apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Laimutė Martinavičienė Šiaulių apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl galimo 7 mėnesių mergaitės nužudymo 2017 metų vasario pabaigoje.

Ikiteisminis tyrimas, kurį atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai, buvo pradėtas, kai 2017 metų vasario 27-osios naktį į Šiaulių Moters ir vaiko kliniką be sąmonės buvo atvežta 7 mėnesių mergaitė. Pasak artimųjų, namie ji pradėjo dusti, todėl jie iškvietė greitąją pagalbą.

Pradėjus aiškintis mergaitės būklės priežastis, pareigūnų žvilgsniai krypo į jauną nepilnametę (įvykio metu) mergaitės motiną D. K. bei jos 24-erių metų sugyventinį D. S.

Abu asmenys buvo sulaikyti.

Tuo metu ligoninėje buvo bandoma gelbėti sunkios būklės mažąją mergaitę, tačiau to padaryti nepavyko – po poros dienų kūdikis mirė.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti įrodymai leidžia įtarti, kad likus kelioms dienoms iki skaudaus įvykio motinos sugyventinis D.S., norėdamas nuraminti vaiką, tyčia sudavė kūdikiui į nugarą ir pakaušį, taip nežymiai sutrikdydamas jos sveikatą. Tai buvo ne vienintelis atvejis, kai mergytei galėjo būti sutrikdyta sveikata. Panašiu metu vaiko mama D.K., maudydama ją ir neatsargiai keldama iš vonelės, paleido iš rankų. Kūdikis krito į vonelę bei galva atsitrenkė į kietą paviršių.

Tačiau didžiausią įtaką mergaitės sveikatos būklei pagal jos mamai pareikštą kaltinimą turėjo vaiko supurtymas, kai tiksliai nenustatytu metu nuo vasario 24 iki 27 dienos jauna mama, suėmusi rankomis ir pakėlusi aukštyn kūnelį, tyčia stipriai supurtė dukterį. Taip mažylei buvo padaryti galvos smegenų sumušimai, kitos komplikacijos, kurios ir sukėlė sukrėsto vaiko sindromą.

Kaltinamoji D. K. esą taip elgėsi, nes nebežinojo, ką daryti. Mergaitę, jos akimis, buvo ištikęs priepuolis, ji atrodė be gyvybės ženklų ir, norėdama savo pirmagimę atgaivinti, mama ją supurtė.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad mergaitės mirtis buvo smurtinė. Konstatuota, kad 7 mėnesių kūdikis mirė dėl sukrėsto vaiko sindromo.

Aštuoniolikmetė D. K. savo kaltę iš dalies pripažįsta, tačiau teigia, kad ji purtė mergaitę ne specialiai, tik norėdama jai padėti. Kitaip negu D. K., jos gyvenimo draugas kaltės nepripažįsta, rašoma Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės (Šiauliuose) Gabrielės Gendvilaitės antradienį paviešintame pranešime.

Mergaitės mamai D. K., kaltinamai nesunkiu sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo ir nužudymu, Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos, o jos sugyventiniui D. S., kaltinamam nežymiu sveikatos sutrikdymu mažamečiui – baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 2 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius