-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 02 /14:18

Šiauliuose mirusios 7 mėnesių mergytės drama: smurto apraiškos tirtos keturis kartus

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį Šiaulių medikams pristatytos komos ištiktos 7 mėnesių mergytės gyvybė užgeso pirmąją pavasario dieną. Kol tyrėjai aiškinasi šio įvykio aplinkybes, Generalinė prokuratūra ėmė peržiūrėti dar pernai metų spalį nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl galimo smurto prieš šį kūdikį. Tiesa, pirmosios smurto apraiškos tiriamos jau 4 kartą.
Suėmimas
Sulaikyta mirusios mergytės mama / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Ketvirtadienį Kauno apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurios metu pateikta informacijos apie pernai metų gruodį nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl mergytės, kovo 1 dieną mirusios Šiauliuose, sužalojimo.

2016 m. liepos 24 d. nepilnametė D.K. pagimdė dukrą, kuri gimė neišnešiota, todėl iki rugsėjo 19 d. buvo gydoma Kauno klinikose.

2016 m. liepos 24 d. nepilnametė D.K. pagimdė dukrą, kuri gimė neišnešiota, todėl iki rugsėjo 19 d. buvo gydoma Kauno klinikose. Prieš išrašant iš ligoninės, rugsėjo 19 d., Kauno klinikos kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės vaiko teisių apsaugos specialistus, prašydamos išsiaiškinti šeimos gyvenimo ir buities sąlygas.

Šie paprašė kolegų iš Šiaulių pateikti turimą informaciją apie anksčiau Šiauliuose gyvenusią D.K. Šiaulių vaiko teisių apsaugos skyrius atsakymo nepateikė.

Rugsėjo 16 d. Kauno vaiko teisių apsaugos specialistai apsilanko motinos nurodytu adresu Kaune, konstatuoja, kad gyvenimo ir buities sąlygos patenkinamos, būtini kūdikio priežiūrai daiktai yra.

Atsižvelgiant, kad gimdžiusioji yra nepilnametė, kreipiamasi į Kauno Socialinių paslaugų centrą dėl šeimos socialinių paslaugų poreikio įvertinimo. Centras, įvertinęs poreikį, pradėjo teikti reikalingas paslaugas. Šeima iki tos dienos nebuvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų, auginančių vaikus apskaitą.

2016 m. spalio 10 d. D.K. kreipėsi į šeimos gydytoją dėl įtarimus sukėlusios kūdikio sveikatos būklės. Šeimos gydytoja nukreipia konsultacijai į Kauno klinikas, ten vaikas apžiūrimas ir paguldomas į ligoninę. Tiek šeimos gydytoja, tiek Kauno klinikų gydytoja pastebi dvi kraujosruvas ant kūdikio žandų. Kauno klinikų gydytoja kraujosruvas nufotografuoja, vėliau šios nuotraukos pridedamos prie ikiteisminio tyrimo medžiagos.

Spalio 12 d. Kauno klinikos pateikia informaciją vaiko teisių apsaugos specialistams dėl pastebėtų kraujosruvų. Kitą dieną informuojama policija. Pakartotinai kreipiamasi į Šiaulių vaiko teisių apsaugos specialistus informacijos apie D.K. Atsakymas gautas spalio 17 d. Spalio 14 d. pradedamas ikiteisminis tyrimas.

Teisinasi, jog viskas buvo atlikta

Kauno apylinkės prokuratūros 4-to skyriaus prokurorė Renata Oželienė, kuri ir priėmė procesinį sprendimą minėtame tyrime, patikino, jog spalio 14 d. buvo apklausta gydytoja, kuri priėmė kūdikį. Ji patvirtino, kad apžiūrėjusi mergaitę, pamatė dvi kraujosruvas ant abiejų žandų maždaug suaugusiojo žmogaus pirštų dydžio. Daugiau jokių sveikatos sutrikimų vaikui nebuvo nustatyta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Renata Oželienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Renata Oželienė

Tyrimo metu tiek mama, tiek tėvas nepripažino savo kaltės. Tėvas apklausos metu paaiškino, jog jų šeima visada buvo sekama socialinių darbuotojų, todėl neiškart pripažino, kad buvo suėmęs dukrytei už žandų, bijojo ją prarasti.

„Pranešta, kad į gydymo įstaigą tėvai kreipėsi dėl to, kad kūdikis atpylinėja, stebėtos mėlynių žymės, tik žymės“, – pirminę informaciją įvardijo prokurorė.

Spalio 17 d. prokuratūra jau gavo visą išsamią informaciją. Spalio 18 d. kūdikį, kuris nuo spalio 10 d. buvo gydomas ligoninėje, nuspręsta paimti iš tėvų nustatant laikiną globą.

„Tyrimo metu tiek mama, tiek tėvas nepripažino savo kaltės. Tėvas apklausos metu paaiškino, jog jų šeima visada buvo sekama socialinių darbuotojų, todėl neiškart pripažino, kad buvo suėmęs dukrytei už žandų, bijojo ją prarasti. Pastebėtos tik kraujosruvų žymės. Jos nebuvo aiškiai išreikštos, ne mėlynės“, – teisinosi prokurorė.

Spalio 18 d. mergaitė buvo išrašyta iš Kauno klinikų. Jai buvo atlikti visi įmanomi medicininiai tyrimai. Kūdikio sukrėtimo sindromas tuomet nebuvo nustatytas. Mergytei nustatytos tik odos problemos, odos gydytoja konsultavo tėvus.

Spalio 25 d. tyrėjai priima išvadą, kad mergytei padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas dėl poodinių kraujosruvų abiejuose žanduose. Išvadose nurodoma, kad kraujosruvos galėjo būti padarytos padarytos kietu buku daiktu, galimai ranka (tai standartinė tokiais atvejais formuluotė), prieš 4-7 paras iki apžiūros.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija prokuratūroje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konferencija prokuratūroje

Ne iškart grąžino vaiką į šeimą

Vis dėlto kūdikis nebuvo iškart grąžintas tėvams. Dar spalio 17 d. buvo priimtas toks sprendimas dėl socialinių įgūdžių stokos.

Kūdikio tėvai sutiko su šiomis priemonėmis, dalyvavo visose konsultacijose su psichologais, tėvystės įgūdžių kursuose. Jei kada mergytės mama ir nenorėdavo važiuoti, jos sugyventinis paskatindavo. Tik įgyvendinus visas numatytas priemones, kūdikis buvo grąžintas tėvams – gruodžio 21 d.

Nuo gimimo iki šios dienos užregistruoti šeši kartai, kai tėvai kreipėsi į gydymo įstaigą dėl šios mergytės sveikatos problemų.

„Sausio 2 d. socialinei darbuotojai nepavykus susisiekti su šeima, informuoti Vaiko teisių apsaugos specialistai. Buvo įtariama, kad mergytės mama išvyko iš Kauno į Šiaulius, gimtinę, iš kurios buvo pabėgusi dėl to, kad septyniolikmetės tėvas išvijo ją nėščią iš namų. Nesutarimai su tėvu prasidėjo, kai jai tebuvo vos trylika metų. Mama yra mirusi. Tad nuo trylikos metų ji buvo priversta gyventi savarankiškai. Šeima buvo įrašyta į socialinės rizikos šeimų apskaitą“, – toliau dėstė R.Oželienė.

Gruodžio 8 d. prokurorės R.Oželienės nutarimu tyrimas nutrauktas, konstatavus, kad nežymus sveikatos sutrikdymas atsirado nuo neatsargių veiksmų, K.G. nepadarius veikos. Kūdikio tėvo veiksmuose nebuvo nustatyta veiksmų tyčios – jis nežinojo, kad atsiras kraujosrūvos dėl tokio suėmimo.

Tik kitą dieną pastebėjęs kraujosruvas, vaiko tėvas išsigando, kad gali atimti iš jo kūdikį. Į gydymo įstaigą jie kreipėsi savo noru, dėl atpylimo. Visi teisėsaugos pareigūnų apklausti gydytojai tikino, kad mergytės sveikata nėra stipri, jie neįžvelgė to, kad tėvai nesirūpina vaiku.

„Nuo gimimo iki šios dienos užregistruoti šeši kartai, kai tėvai kreipėsi į gydymo įstaigą dėl šios mergytės sveikatos problemų. Užfiksuoti odos susirgimai“, – paklausta, ar neišnešiota gimusi mergytė buvo silpnos sveikatos, atsakė R.Oželienė.

Po tyrimo nutraukimo šeima teisėsauga domėjosi toliau. Pasak R.Oželienės, šis atvejis – tarsi iš vadovėlio. Šeimai buvo suteikta visa galima pagalba.

„Nuostabą sukėlė tai, kad mergina Šiaulių vaiko teisių apsaugos tarnybą informavo apie tai, kad iš Kauno pabėgo dėl patirto smurto. Skundų dėl to niekas negavo“, – patikino prokurorė.

Tendencijos nesikeičia

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius prisiminė visus praėjusių ir šių metų skaudžius įvykius, kurių metu dėl smurto šeimoje nukentėjo mažamečiai.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius

Pernai Kauno apskrityje buvo registruota beveik 2 000 tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Iš jų – apie 120 jų buvo susiję su galimu smurtu prieš vaiką.

„Šiemet turime Kėdainiuose užmuštą Matą ir Jonavos ligoninėje pagimdytą ir įkištą į šiukšlių dėžę kūdikį. Ir dabar šis. Lyginant abejus metus, tendencijos išlieka tokios pačios. Tendencijos nesikeis ir ateityje, nes kūdikių žudymo mašina toliau važiuoja, o baudžiamasis kodeksas negali jos sustabdyti.

Visuomenė serga, tik įstatymais jos pagydyti neįmanoma. Mes identifikuojame smurtautojus, juos perduodame teismui, tačiau tai problemos neišsprendžia. Sveiku protu neįmanoma paaiškinti, kodėl tėvai taip elgiasi su savo atžalomis. Tam tikros problemos yra užkoduotos pačiame žmoguje, jo auklėjime, vaikystėje. Žmonės neturi jokių vertybių. Nenoriu būti blogas pranašas, bet 5 m. tai nesikeis. Pažiūrėkit, kokie išradingi žmonės, žudantys šiandien savo vaikus. Vien tik policija su tyrimu ar prokuroras su bausme to neišspręs“, – nuomonę, kodėl vyksta tokie žiaurūs įvykiai, pateikė prokuroras.

Jis įsitikinęs, kad tyrimo metu buvo atlikti visi procesiniai veiksmai, o tėvas mergytę sužalojo netyčia.

„Pernai Kauno apskrityje buvo registruota beveik 2 000 tyrimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Iš jų – apie 120 jų buvo susiję su galimu smurtu prieš vaiką. Prokurorė, nutraukusi šį minimą tyrimą, pateikė jį peržiūrėti savo vyriausiajai prokurorei, kuri patvirtino tą patį. Šių metų vasarį tyrimo nutraukimas ir vėl buvo patikrintas kitos vadovaujančios prokurorės. Konstatuota, kad tyrimas pernai buvo atliktas išsamiai“, – teigė Kauno apylinkės prokuratūros vyriausioji prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Pasak jos, tiriant smurtą prieš vaikus, kyla tam tikrų problemų. Viena jų – specializuotų psichologų trūkumas. Bandoma ją spręsti – 37 psichologams organizuojami kursai, kaip tinkamai apklausti nepilnamečius asmenis.

Kita problema – budinčių socialinių darbuotojų darbas po darbo valandų ir savaitgaliais. Nuo šiol Kaune vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai atliks budėjimus.

„Praėjus kuriam laikui po tyrimo nutraukimo, šių metų vasarį, tyrėjas netgi surašė raštą su paklausimu, kaip sekasi šiai šeimai. Tikrai nebuvo vis vien“, – tikino N.Urbonavičienė.

Įvykis tiriamas ketvirtą kartą

15min primena, jog visuomenę sukrėtus smurto prieš 7 mėnesių kūdikį atvejui ir Šiaulių apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriuje šią savaitę pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus mažamečio vaiko sveikatos sutrikdymo, Generalinėje prokuratūroje imtasi peržiūrėti 2016 metų gruodžio 8 d. Kauno apylinkės prokuratūroje nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl šios mergaitės nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Šis nutarimas buvo tikrintas aukštesniųjų prokurorų du kartus: pirmą kartą iš karto po nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą, antrą – vykdant generalinio prokuroro E.Pašilio pavedimą patikrinti visus pernai ir šiemet nutrauktus ikiteisminius tyrimus, kuriuose buvo tiriami įtarto smurto prieš vaikus atvejai.

Sužinojus apie šios savaitės tragišką įvykį Šiauliuose, kuomet mergytė į ligoninę buvo pristatyta ištikta komos, tyrimo medžiagą bei priimtą nutarimą nutarta dar kartą įvertinti ir Generalinėje prokuratūroje.

Nutrauktas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2016 m. spalio 14 d. po to, kai motina kreipėsi konsultacijos dėl nedidelio tuo metu tik dviejų su puse mėnesių amžiaus buvusios dukters sveikatos sutrikimo.

Vaiką apžiūrėjusi gydytoja pastebėjo poodines kraujosruvas abiejų kūdikio žandų srityje ir įvertinusi, kad jos negalėjo atsirasti vaikui tiesiog muistantis, informavo Vaiko teisių apsaugos specialistus. Mergaitė buvo paimta, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tyrimo metu nustatyta, kad mergaitę auginę nepilnametė motina bei savo pavardę vaikui suteikęs vyras neturi tinkamų socialinių, tėvystės įgūdžių, juos lankė socialinis darbuotojas, tačiau įtarimų dėl smurto nebuvo. Mergaitę auginęs vyras, apklausiamas specialiuoju liudytoju, papasakojo, kad išvakarėse žaidė su vaiku ir buvo suėmęs ją už žandukų. Kūdikis į tai neva tai reagavo juoku.

Po kurio laiko mergaitės motinos ir šio vyro santykiai nutrūko, moteris su dukra grįžo gyventi į Šiaulius, kur užmezgė santykius su 24-erių metų šiauliečiu. Vasario 27 d. pradėtame tyrime dėl sunkaus mažamečio sveikatos sutrikdymo įtarimai buvo pareikšti tiek jam, tiek 17-metei kūdikio motinai. Vasario 28 d. teismas motiną leido suimti vienai savaitei, o jos sugyventinį – 5 paroms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius