-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose nuteistas jaunimo gaują subūręs Justinas Zaicas: pačiam vos 22-eji, o jau recidyvistas

Teismo nuosprendis keturiems jaunuoliams, kurie sukčiaudami įsigijo 17 mobiliųjų telefonų. Užkietėjusiu nusikaltėliu jau spėjęs tapti Justinas Zaicas šioje byloje nuteistas už kriminalines šunybes, kurių daryti nesutrukdė net Pravieniškių pataisos įstaigos sienos.
Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose
Asociatyvi iliustracija: Pravieniškių pataisos namuose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmuose paskelbtas nuosprendis 4-iems Šiaulių miesto ir rajono gyventojams, kurie nuteisti už sukčiavimą: telefonų pirkimo organizavimą ir paėmimą bei pardavimą. Pagrindinį vaidmenį vaidino 22-ejų metų šiaulietis Justinas Zaicas, telefonus paėmę ir pardavę jo bendrininkai nusikaltimo metu buvo nepilnamečiai.

10 kartų teistam J.Zaicui teismas skyrė 2 m. 4 mėn. laisvės atėmimo bausmę. Subendrinus su 2020 m. vasarį paskirta bausme, skirta galutinė laisvės atėmimo bausmė 3 m. Nepilnamečių pataisos namuose bausmę atliekančiam 17-mečiui P. F. teismas skyrė 4 mėn. laisvės atėmimo bausmę.

Paskirtą bausmę subendrinus su 2020 m. rugsėjį priimta nutartimi, paskirta galutinė 9 mėn. laisvės atėmimo bausmė. Pirmą kartą teisiamam 18-mečiui Karoliui M. paskirta 1 m. laisvės apribojimo bausmė. Du kartus teistam 18-mečiui Karoliui D. teismas skyrė 8 mėn. laisvės apribojimo bausmę. Byloje atliktas sutrumpintas įrodymų tyrimas, todėl paskirtos bausmės sumažintos vienu trečdaliu.

Atlikdamas bausmę pataisos namuose, vaikinas surasdavo internete parduodamus telefonus, susitardavo dėl jų „pirkimo“, nusiųsdavo pardavėjams suklastotus banko pavedimus, o bendrininkai nueidavo paimti mobiliųjų.

„Pagrindinį vaidmenį vaidino kaltinamasis Zaicas. Jis, atlikdamas bausmę pataisos namuose, surasdavo asmenis, kurie internete pardavinėdavo telefonus, su jais susitardavo dėl telefonų pirkimo, nusiųsdavo jiems suklastotus bankinius pavedimus ir duodavo nurodymus kitiems asmenims – bendrininkams – nueiti paimti siuntinius, parduoti bei pervesti už juos gautus pinigus“, – Šiaulių apylinkės teismo pranešime cituojamas bylą nagrinėjęs Šiaulių rūmų teisėjas Audrius Sadauskas.

Pasak teisėjo A.Sadausko, bendrininkų grupėje J.Zaico vaidmuo buvo aktyvus. Šio kaltinamojo padarytos nusikalstamos veikos yra baigtos, padarytos naudojant tą patį nusikalstamos veikos modelį, įvykdytos per gana trumpą laiko tarpą. J.Zaicas padarė 17 nusikalstamų veikų, iš kurių 9-ios priskiriamos nesunkių nusikaltimų kategorijai ir 8-ios nusikalstamos veikos yra baudžiamieji nusižengimai. J.Zaicas nusikalto būdamas jauno amžiaus, tačiau teistas 9 kartus, šiuo metu teistas 10 kartų. Nusikalstamas veikas padarė bausmės atlikimo metu, būdamas įkalinimo įstaigoje.

Kiti trys kaltinamieji, darant nusikalstamas veikas, vykdė J.Zaico nurodymus. Visi jie buvo nepilnamečiai.

Visos kaltinamųjų padarytos nusikalstamos veikos baigtos, padarytos tiesiogine tyčia. Visų kaltinamųjų atsakomybę sunkinančios aplinkybės yra tai, kad nusikalto veikdami bendrininkų grupėje, o J.Zaicas – būdamas recidyvistu. Kaltinamųjų atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra tai, kad prisipažino padarę nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailisi.

Ikiteisminio tyrimo metu nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo. Kaltinamasis J.Zaicas su pareikštais civiliniais ieškiniais nesutiko, kiti kaltinamieji su pareikštais civiliniais ieškiniais dėl turtinės žalos atlyginimo sutiko.

Teismas nustatė, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos ne vėliau kaip nuo 2019 m. rugpjūčio pradžios iki 2020 m. sausio pirmos pusės. J.Zaicas, būdamas Pravieniškių pataisos namuose, neteisėtai naudodamasis interneto prieiga, socialiniame tinklalapyje ir skelbimų interneto tinklalapyje surasdavo skelbimus apie parduodamus mobilaus ryšio telefonus. Jis susisiekdavo su mobiliųjų telefonų pardavėjais, susitardavo dėl kainos, atsiuntimo vietos.

Pinigus J.Zaicas pažadėdavo pervesti banko pavedimu. Pardavėjams nurodydavo pavardes, kas ateis pasiimi siuntinio. Siuntinius pasiimdavo bendrininkai – laisvėje buvo nepilnamečiai: Karolis M., P. F. ir Karolis D.

Jie telefonus parduodavo lombarde arba žmonėms. Už parduotus telefonus didžiąją dalį gautų pinigų pervesdavo ir nedidelę dalį pasilikdavo sau.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per nuosprendį priėmusį Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius